Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ota hengitysharjoitus avuksi, kun uni ei tule.

Jos stressi valvottaa, kannattaa keskittyä hengitykseen. Unen päästä voi saada kiinni esimerkiksi mindfulness-harjoitusten avulla, mutta 4–7–8-hengitysmenetelmä on huomattavasti yksinkertaisempi.

Se toimii näin: Hengitä ensin nenän kautta sisään neljän sekunnin ajan. Pidätä sitten hengitystä seitsemän sekuntia. Lopuksi hengitä ulos suun kautta kahdeksan sekunnin ajan.

Toista sarjaa niin kauan, että keho alkaa rauhoittua. Yritä laskea neljään, seitsemään ja kahdeksaan asti, vaikka mielesi tekisi hengittää sisään tai pitää välillä taukoja, joiden aikana hengität normaalisti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun hengitys rauhoittaa kehon, myös unen pitäisi tulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hengitä syvään

Hengitysmetodista kertoi Byrdie, jonka toimittaja oli saanut vinkin hyvinvointivalmentajaystävältään. Tämän mukaan numeroyhdistelmä vaikuttaa tutkitusti aivoihin, rauhoittaa sydämen sykettä ja auttaa nukahtamaan.

Hengityksen vaikutuksia kehoon hyödynnetään aasialaisessa hyvinvointikulttuurissa, esimerkiksi joogassa, ja vähitellen hengittelyn tärkeys on alettu muistaa myös länsimaissa. Nukahtamisen lisäksi hengitysharjoituksista on hyötyä esimerkiksi jännittävissä tilanteissa.

Hengitysmenetelmän rauhoittava vaikutus perustuu siihen, että stressaantuneena hengitys muuttuu nopeaksi ja pinnalliseksi tai hengitystä tulee huomaamatta pidäteltyä. Numeroita laskemalla hengitys hidastuu ja syvenee, ja keho saa paremmin happea. Hapen lisääntyminen verenkierrossa voi jopa aiheuttaa huimauksen tunteen. Useimmiten vaikutus on rauhoittava ja auttaa nukahtamaan – Byrdien mukaan jopa alle minuutissa.

Lue myös:

Tiesitkö tämän nukahtamisesta? – 4 faktaa

Eikö uni tule? Kuuntele maailman rentouttavinta kappaletta!

Heräsitkö aamuyöllä, ahdistaako? Tässä toimintaohjeet

Sisältö jatkuu mainoksen alla