Kuvat
Shutterstock
Hyvä terveys
Liikahikoilu voi olla erittäin kiusallinen vaiva.
Liikahikoilu voi olla erittäin kiusallinen vaiva.

Onko normaalia, jos hikoilee vuodenajasta riippumatta runsaasti? Lääkäri kertoo, onko kiusalliseen vaivaan ratkaisua.

Kysymys

Olen 22-vuotias nainen, ehkä hiukan ylipainoinen. Kärsin kovasta hikoilusta vuodenajasta riippumatta. Kun lähden ulos ovesta ja kävelen esim. alle kilometrin matkan, olen täysin hiessä. Etenkin hikoilen naamasta ja päästä, niskasta, kaulasta, vatsasta ja selästä. Osa alusvaatteistani on täysin pilalla hikitahrojen vuoksi.

Tämä on todella kiusallinen vaiva. Naamani muuttuu nopeasti punaisen laikukkaaksi hikoillessa. En mielestäni pukeudu vuodenaikaan nähden sen paksumpiin vaatteisiin kuin muutkaan ihmiset. Mitä ihmettä pitäisi tehdä?

Vastaus

Hikoilu on tärkeä osa kehon lämmönsäätelyä. Ruumiinlämmön noustessa, esimerkiksi liikunnan yhteydessä, keho pyrkii tasaamaan lämpötilan lisäämällä nesteen siirtymistä iholle hikirauhasten kautta. Hikoilun määrä vaihtelee yksilöllisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallisin liikahikoilun muoto on yleensä jo nuoruudessa alkanut kämmenten ja jalkapohjien, kainaloiden ja pään alueen hikoilu, jolle ei löydy varsinaista syytä. Sen taustalla on autonomisen hermoston säätelyhäiriö, jossa ihminen hikoilee lämmönsäätelyn tarpeesta riippumatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paikallisen hikoilun lisäksi tunnetaan yleistynyt liikahikoilun muoto, jossa hikoilu on laaja-alaisempaa ja voi esiintyä toispuoleisesti keholla.

Jos liikahikoilu alkaa yhtäkkiä ilman selvää selitystä, voi sen taustalta löytyä sairaus. Liikahikoilua aiheuttaa esimerkiksi kuumeilu, pitkittynyt tulehdustila, kilpirauhasen liikatoiminta, diabetes, uniapnea, sydämen vajaatoiminta sekä jotkut lääkeaineet (esimerkiksi beetasalpaajat ja tietyt masennuslääkkeet).

Runsas hikoilu liikkuessa voi liittyä huonoon kuntoon tai ylipainoon mutta voi myös olla normaali ominaisuus. Myös liiallinen vaatetus aiheuttaa hien runsaampaa eritystä lämpötilan noustessa kehossa.

Liikahikoilun torjumiseen voi kokeilla apteekista saatavia antiperspirantteja, jotka vähentävät hikoilua. Liikahikoilua voidaan hoitaa myös tietyillä lääkkeillä ja liikaa hikoilevia alueita botox-pistoksilla. Liikahikoilua hoitavat yleensä ihotautilääkärit.

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta -sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla