Afta on ärsyttävä ja kivulias suun vaiva, jonka syntyperää ei tarkkaan tiedetä. Mikä aftan aiheuttamaan kipuun auttaisi? 

Afta on kellertävä tai vaalea, pieni pyöreä rakkula suussa. Se muuttuu vähitellen haavaumaksi, joka on usein todella kipeä.

Suurimmalla osalla ihmisistä on joskus elämässään ollut afta suussa. Niiden synnyn syytä ei tiedetä. Afta ei johdu viruksesta eikä bakteerista, minkä ansiosta se ei tartu ihmisestä toiseen. Afta syntyy, kun immuunijärjestelmä reagoi elimistön omien solujen hyökätessä suun pintakudoksen soluja vastaan. 

Perinnölliset tekijät saattavat altistaa jonkin verran aftoille, samoin stressi. Rankan työrupeman tai sairastumisen jälkeen on yleistä, että suuhun syntyy afta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta mikä aftan aiheuttamaan kipuun auttaa? Lääkäri Tove Laivuori vastaa lukijan kysymykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysymys

Mitä voi laittaa suun sisäpuolelle lääkkeeksi, kun on aftantapaisia?Auttaako perusvoide, kuten Aqualan? Mikä veisi kivun?

Vastaus

Aftojen tai muiden suun haavaumien hoitoon on saatavilla useita valmisteita, joiden vaikutustapa vaihtelee. Suurin osa näistä on myynnissä apteekissa ilman reseptiä.

Osa valmisteista muodostaa haavan päälle suojaavan kalvon, joka vähentää kipua. Kalvon alla voi lisäksi olla haavauman paranemista nopeuttavaa lääkeainetta. Haavauman pinnan puuduttava valmiste lievittää kipua.

On myös olemassa rikkihappoa sisältäviä valmisteita, jotka tuhoavat haavauman pinnan. Niiden käytössä tulee huomioida, että käsittely on kivuliasta mutta lievittää sitten tehokkaasti kipua. Perusvoide ei yleensä auta suun limakalvon vaivojen hoidossa.

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta -sivulta.

Maibel

Ei tässä artikkelissa oikein ollutvinkkejä. Kärsin aftoista elämän kovassa kriisissä, joka stressasi aikalailla. En saanut apua hammaslääkäriltä tai lääkäriltä, sanoivat vaan ettei niille voi mitään. Aftat loppuivat, kun vaihdoin ystävän suosituksesta hammastahnan Elmexiin. Jos aftat olivat oikein kipeitä, särkyyn helpotti Burana.

Hoituu helposti

Vinkki oli siis että käy apteekissa!
Koti konstein afta hoituu kossulla tai millä tahansa vahvalla alkoholilla. Kahdesti päivässä 2-3 päivän aftan huuhtelu korkillisella alkoholia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla