Kuvat
Shutterstock
Noin kymmenesosa ihosta jää yleensä rasvaamatta ja ilman suojaa, sanoo asiantuntija.
Noin kymmenesosa ihosta jää yleensä rasvaamatta ja ilman suojaa, sanoo asiantuntija.

Suomalaiset eivät tyypillisesti levitä tarpeeksi aurinkorasvaa, kertoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund:

”Aurinko­suoja­voidetta olisi hyvä käyttää huhti­kuusta syyskuuhun saakka päivittäin. Esimerkiksi juuri nyt on tavallisin aika valoihottumille.

Suomalaiset eivät tyypillisesti levitä tarpeeksi aurinkorasvaa, joten suosittelen aurinkosuojavoiteen suojakertoimeksi kerrointa 50. Iso kerroin varmistaa sen, että suoja on parempi, vaikka rasvaa on ohuemmin.

Yleensä suomalaiset käyttävät vain noin kolmasosan siitä määrästä voidetta, mitä pitäisi levittää. Samalla noin kymmenesosa ihosta jää katveeseen ja ilman suojaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisiä ilman suojausta jääviä paikkoja ovat esimerkiksi päälaki, huulet ja silmänympärysiho. Myös kämmenselät ja sääret saavat paljon aurinkoa. Nekin olisi hyvä muistaa rasvata.

Tyvisolusyöpää näkyy varsinkin kaljuuntuvilla miehillä. Päälaen rasvaamista ei ehkä suostu ajattelemaan tai sen unohtaa, kun hiukset harvenevat, ja sitten päälaki palaa. Olisi kuitenkin tärkeää muistaa rasvata päälaki, sillä se on kohtisuoraan aurinkoa päin ja saa enemmän aurinkoa kuin monet muut alueet.

Päälaen iho voi palaa, vaikka olisi hiuksiakin. Näin voi käydä esimerkiksi jakauksen kohdalta tai jos on hyvin harvat hiukset.

Siinäkin tapauksessa päälakeen kannattaa levittää aurinkovoidetta, jos se suinkin on mahdollista. Nykyään on kevyitä voiteita, joita voi käyttää hiuspohjaan.

Jos taas on pitkät ja kuohkeat hiukset, niin hatun käyttäminen on hyvä ja elegantti tapa suojata pää.

Toinen alue, jota suomalaiset eivät ole tottuneet suojaamaan on huulet.

Huulten okasolusyövät ovat aggressiivisia, leviävät helposti ja niitä on vaikea hoitaa. Tavallisin muutos on aktiininen keiliitti, joka on okasolusyövän esiaste. Jos huulissa on haava, rohtuma tai rupi, joka ei millään parane, huulia kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

Varsinkin iäkkäämmillä ihmisillä esiintyy paljon auringon aiheuttamia muutoksia. Noin 30 prosentilla eläkeiässä olevista on ihossa aurinkokeratoosi, joka voi edetä syöväksi.

Ylipäätään iäkkäillä näkyy auringon vaikutukset ihossa enemmän kuin nuorilla, esimerkiksi kämmenselissä saattaa näkyä kesakkoisuutta.

Huulille on olemassa voidepuikkoja. Myös silmänympärysalueille on nykyään parempia aurinkosuojavoiteita kuin ennen. Silmänympärysihon suojaaminen on ollut ongelma, sillä suomalainen hikoilee auringossa ja silmänympärysiholle levitetty voide saattaa valuessaan kirvellä silmissä.

Aurinkosuojavoide ei suojaa pelkästään ihomuutoksilta ja syövältä vaan myös rypyiltä ja muilta ikääntymisen merkeiltä.

Taannoin Australiassa tehtiin tutkimus, jossa 300 henkilöä käytti aurinkosuojavoiteita päivittäin neljän vuoden ajan. Tutkimuksessa havaittiin, että voidetta päivittäin käyttäneiden ihossa ei ollut niin paljon ikääntymismuutoksia kuin voidetta silloin tällöin käyttävien ihossa.

Osa päivittäin käyttäneistä näytti jopa nuorekkaammalta kuin neljä vuotta sitten.

Voide riittää yleensä suojaksi, kun voiteen kerroin on 50 ja voidetta levitetään oikeaoppisesti ja systemaattisesti päivittäin. Vaatteella suojaaminen on toinen helppo tapa suojata iho. Mutta kaikki eivät halua peittää kaikkea ihoa vaatteilla.

Pääasia on, että suomalaisella iholla on joku suoja auringolta. Muita tapoja välttää auringon haitallisia säteitä on pysyä varjossa ja poissa keskipäivän kuumimmasta auringonpaahteesta.

Ihosyövät tulevat viiveellä. Tällä hetkellä ihosyöpien esiintyvyys on voimakkaassa nousussa. Kun valistetaan nyt, niin ei vielä voida tietää, auttaako se. Tuloksen voi nähdä vasta myöhemmin.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla