Kuvat
Shutterstock & Isabellin kotialbumi
Kuva: Shutterstock ja Isabell Leikmanin kotialbumi
Kuva: Shutterstock ja Isabell Leikmanin kotialbumi

Kun Isabell sai ensikerran kuulla, että hänellä on kaksi kohtua ja emätintä, hän hämmentyi. Nyt hän haluaa kertoa omasta poikkeamastaan avoimesti, jotta mahdollisimman moni ymmärtäisi, ettei omaa kroppaa tarvitse hävetä.

Sitä päivää keväällä 2018 tamperelainen Isabell Leikman, 20, ei hevillä unohda.

Toista kertaa elämässään Isabell kipusi gynekologin pöydälle. Rutiininomaisessa toimenpiteessä hänelle oli tarkoitus asentaa ehkäisykierukka.

Homma alkoi tavalliseen tapaan. Isabell nosti jalat pöydälle, ja gynekologi aloitti työnsä. Pian lääkärin ilme kuitenkin muuttui.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Säikähdin, koska olin ihan varma, että sieltä löytyi kasvain, Isabell kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mutta sitten gynekologi totesi, että sullahan on täällä kahdet vehkeet! En unohda sitä ilmettä ja lausuntoa koskaan, hän jatkaa nauraen.

Virallisempi nimi Isabellin ”kaksille vehkeille” on synnytyselinten rakenteellinen poikkeama. Kyseessä on harvinainen kehityshäiriö, joka syntyy jo sikiövaiheessa. 

Yksinkertaistettuna poikkeama tarkoittaa sitä, että Isabellilla on kaksi vaginaa ja kohtua. Yksityiskohtaisemmin ilmaistuna Isabelilla on yksi emättimen aukko, joka erottuu emättimen suulla väliseinämällä kahdeksi erilliseksi emättimeksi. Hänellä on kaksi kohdunkaulaa ja kohtu, joka on jakautunut kahdeksi. Hänellä on myös kahdet munasarjat.

Kahden kohdun voimalla

Ennen gynekologikäyntiä Isabell ei ollut ajatellut, että hänen elimistössään olisi jotain poikkevaa. Myöskään hänen aiempi gynekologinsa ei ollut huomannut tilannetta.

– Olin toki tajunnut, että minulla on emättimessä väliseinämä. Tiesin kuitenkin, että emättimiä on paljon erilaisia. Ajattelin, ettei omassani ole mitään ihmeellistä.

Aluksi tieto poikkeamasta hämmensi. Isabell puhui ystäviensä, lähisukulaistensa ja poikaystävänsä kanssa monta kertaa siitä, mitä poikkeama tarkoittaa.

– Mutta pian tajusin, että eihän tämä muuta oikeastaan mitään. Sain vain tietää kehostani jotain uutta.

Kaksi emätintä ja kohtua ei vaikuta Isabellin arkeen käytännössä juurikaan. Lähinnä se tuo omat kommervenkkinsa kuukautisiin, seksiin ja ehkäisyyn. Isabellilla on esimerkiksi kahdet kuukautiset. Kuukautiset ovat tosin synkronoituneet, joten ne tulevat kerran kuussa samaan aikaan – ja hyvä niin.

– Minulla on niin kovat kuukautiskivut, että niiden voi hyvin sanoa tulevan kahden toosan voimalla. On hyvä, ettei kipuja joudu kokemaan kahta kertaa kuussa, Isabell toteaa.

Kuukuppia tai tamponeita Isabell ei pysty emättimen väliseinämän takia käyttämään. Tällä hetkellä hän käyttää ehkäisyvälineenä e-pillereitä, jotka lievittävät myös kuukautiskipuja. Kierukkaa hänelle ei suositella.

– Niitä pitäisi nimittäin laittaa kaksi: yksi kummallekin puolelle. 

Tuplasti iloa? 

Seksielämän kannalta kaksi vaginaa kuulostaa varsin vinkeältä. Tarkoittaako se kaksinkertaista iloa makuuhuoneenkin puolella? Vai vaikeuttaako väliseinämä seksiä?

– Seksi onnistuu ihan normaaliin tapaan. Harmikseni minulla ei ole kahta g-pistettä, Isabell kertoo.

– Miehen kanssa yhdynnässä pitää aluksi katsoa tilannetta varovasti, ettei väliseinämälle käy mitään. Mutta emätin on varsin joustava paikka. Seksin aikana toinen emättimistä ikään kuin painautuu sivuun.

Suurin asia, johon rakenteellinen poikkeama voi vaikuttaa, on lasten hankinta. Poikkeama saattaa aiheuttaa raskauden aikana vaikeuksia esimerkiksi siksi, ettei sikiö mahdu kehittymään jakautuneessa kohdussa. Poikkeama voi aiheuttaa lapsettomuutta. 

– Lastenhankinta ei ole minulle ajankohtainen kysymys, joten en vielä tiedä siihen liittyvistä yksityiskohdista paljoakaan. Sen tiedän, että tilanne pitää katsoa tarkasti lääkärin kanssa.

Suoraa puhetta intiimeistä asioista

Koska Isabellin diagnoosi on harvinainen, vertaistukea ja tietoa siitä on ollut vaikeaa löytää. Tästä syystä Isabell itse päätti kertoa poikkeamastaan Facebookin suljetussa Naistenhuone-ryhmässä, jossa on yli 100 000 jäsentä.

Facebookissa Isabell on saanut yhteydenottoja naisilta, joilla on samanlainen poikkeama kuin hänellä. Monet keskustelut ovat olleet rohkaisevia. Ne ovat luoneet uskoa esimerkiksi siihen, että poikkeamasta huolimatta raskaus voi sujua ongelmitta.

Lisäksi Isabell on saanut viestejä ihmisiltä, jotka häpeävät omaa vartaloaan ja ovat epävarmoja sukupuoli-identiteetistään.

– Sain vähän aikaa sitten viestin tytöltä, joka kertoi pitävänsä itseään kummajaisena, koska oli huomannut alapäässään jotain poikkeavaa. Hän häpesi niin, ettei uskaltanut kertoa asiasta edes vanhemmilleen. 

Yhteydenoton jälkeen Isabell päätti, että haluaa puhua kahdesta kohdustaan ja emättimestään arkailematta, jotta mahdollisimman moni ymmärtäisi, että ihmisiä ja kehoja on moneksi.

– Ei se, että minulla on kaksi emätintä ja kohtua, tee minusta mitenkään outoa. Ainoa asia, joka elämässäni on erilaista muihin verrattuna, on se, että minun pitää käydä useammin lääkärissä, jotta ymmärtäisin kroppaani paremmin.

Lääkärin pakeille Isabell kannustaa muitakin, jotka pohtivat, onko omassa synnytyselimistössä jotain poikkeavaa.

– Jokainen rakennepoikkeama on omanlainen. Vaikka minä pystyisin saamaan siitä huolimatta lapsia, joku toinen ei välttämättä pysty. On tärkeää puhua asiasta ammattilaisen kanssa, jotta tietää oman tilanteensa.

Juttu on julkaistu alun perin menaiset.fi-sivustolla syyskuussa 2018.

Harvinaiset

Hyvä, että poikkeama on ihmisellä, joka ei tee siitä ongelmaa. Lääkäreistä sen sijaan, kertoon paljonkin se, ettei sitä aiemmin huomattu. "Toosa"-nimitys sen sijaan, ei ole kovin kuvaava, ihmisen herkille ja intiimeille kehon alueille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla