Sukupuolitaudit kannattaa testata aina ennen uuden seksisuhteen aloittamista. Kuva: Shutterstock
Sukupuolitaudit kannattaa testata aina ennen uuden seksisuhteen aloittamista. Kuva: Shutterstock

Tiesitkö jo, että seksitauteja on mahdollista testata myös kotona?

Enää ei tarvitse roikkua terveyskeskusten puhelinlinjoilla, raivata kalenterista tilaa ja jonottaa sukupuolitautitesteihin. Tautien testaus on tehty helpoksi myös kotona – hyvä niin!

Sukupuolitauteja pitäisi testata säännöllisin väliajoin, mielellään aina ennen jokaista uutta kumppania. Klamydia on Suomen yleisin seksitauti – vuosittain todetaan 13 000 uutta tartuntaa. Muun muassa klamydiatartunnan voi nyt testata kotona.

Kotitestin hyvät puolet tulee tässä: testin voi tehdä helposti sinulle sopivaan aikaan ja kynnys testin tekemiseen madaltuu, kun ei tarvitse hakeutua lääkärille.

Näin se onnistuu:

1. Opiskelijalle

YTHS tarjoaa asiakkailleen maksuttoman klamydia- ja tippuritestin. Näytteenottopakkauksen voi tilata postitoimituksena kotiin, voit ottaa näytteen sinulle sopivaan aikaan ja lähettää näytteen laboratorioon. Testituloksien valmistumisesta ilmoitetaan teksiviestillä. jolloin tulokset voi tarkistaa verkkopalvelusta.

2. Maksulliset nettipalvelut

Netissä on kotitestejä myyviä palveluita. Sivustolta testaaitse.fi on mahdollista tilata näytteenottopakkaus, ja kotona otettu näyte postitetaan laboratorioon testattavaksi.

3. Paikkakuntakohtaiset

Esimerkiksi Vantaan kaupunki tarjoaa kaikille vantaalaisille kotitestin, jonka voi tilata postitse kotiovelle. Näyte lähetetään laboratorioon ja tulokset saa mobiilisovellukseen. Selvitä, tarjoaako oma terveyskeskuksesi kotitestejä.

4. Apteekista

Apteekissa myytävillä pikatesteillä voi testata klamydiaa ja tippuria luotettavasti kotona. Pikatesti on helppo tehdä itse, ja tulokset ovat luettavissa muutamassa minuutissa.

Muistettavaa: testin voi tehdä kotona, kun suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut vähintään viisi vuorokautta. Älä virtsaa kahteen tuntiin ennen testiä, äläkä tee alapääpesua ennen näytteenottoa.

Jos olet muutenkin itkuisella tuulella, ei välttämättä kannata tarttua väkeviin.

”No en kyllä enää ikinä juo tequilaa. Siitä tulee ihan hirveän aggressiivinen humalatila. Ja ai kauhea, punaviini on vihoviimeistä. Ensimmäisen lasillisen jälkeen on seuraavassa mutkassa ihan kanttuvei.”

Jos on elämänsä aikana testaillut erilaisia alkoholijuomia, pystyy todennäköisesti samastumaan jollain tasolla edelliseen kuvailuun. Arkikokemuksen mukaan eri alkoholijuomat aiheuttavat varsin erilaisia tuntemuksia ihmisissä.

Nyt mutulle on myös tutkittua tukea! BMJ-tiedelehdessä julkaistun brittitutkimuksen mukaan erilaiset alkoholit ihan oikeasti vaikuttavat eri tavoin siihen, millainen humala niistä tulee.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vahvojen viinojen, puna- ja valkoviinin sekä oluen vaikutuksia ihmisten positiivisiin ja negatiivisiin tunteisiin. Tutkimukseen osallistui lähes 30 000 ihmistä 21 valtiosta. Osallistujat olivat 18–34-vuotiaita nuoria aikuisia. Tutkimuksessa heitä pyydettiin arvioimaan omia tuntemuksiaan tietyn alkoholin nauttimisen jälkeen.

Näin kukin alkoholityyppi vaikuttaa ihmisiin tutkimuksen mukaan:

1. Väkevät – Itsevarmuus saattaa äityä liian hurjaksi.

Korkeavolttiset juomat saavat tutkimuksen mukaan olon kohoamaan huomattavan energiseksi, itsevarmaksi ja seksikkääksi. Positiivinen vaikutus näihin tunteisiin on paljon suurempi kuin viineillä ja oluella.

Tujuilla aineilla on kuitenkin synkkä kääntöpuoli. Tutkijoiden mukaan ne aiheuttavat muita juomia enemmän aggressiivisuutta, levottomuutta ja itkuisuutta.

Kyllä, Meredith. tequila saattaa ihan oikeasti olla se ongelma.

2. Punaviini – Väsymystä tiedossa.

Kaipaatko elämään rauhaa? Valitse lasi punaviiniä.

Tutkimuksen mukaan punkku rentouttaa valkoviiniä, tiukkoja ja olutta paremmin. Samaan aikaan se kuitenkin aiheuttaa eniten väsymystä. Seksikkyyttä ja itsevarmuutta punaviini tuo fiilikseen kohtuudella. Se lisää hieman taipumusta itkuisuuteen, mutta ei todellakaan yhtä paljon kuin vahvat viinat.

Tyylillä, yksi lasi vain rentouden vuoksi.

3. Valkoviini – Keskitien kulkijan valinta.

Kun haluat kohtuullisen määrän seksikkyyttä, itsevarmuutta ja rentoutta, valkoviini on valintasi. Se vaikuttaa useimmiten ihmisiin samalla tavalla kuin punaviini, mutta ei tuo mukanaan yhtä voimakasta väsymystä.

Vaikka valkoviini onkin hyvää, kehotamme kaikki juomaan vastuullisesti.

4. Olut – Ei vaikuta suuntaan tai toiseen.

Muihin alkoholijuomiin verrattuna olut aiheuttaa kaikista vähiten mitään tunnereaktioita. Se toki antaa lisäbuustia itsetunnolle ja saa olon tuntumaan seksikkäämmältä, mutta muihin juomiin verrattuna vaikutus ei ole merkittävä.

Mekin olemme epävarmoja siitä, mitä tässä kuvassa tapahtuu.

Oletko aina halunnut tietää, mikä on ”kännipersoonallisuutesi”. Tee testi: 

 

Yksin asuvan koiranomistajan riski kuolla on 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman.

Koiranomistajat sen tietävät kokemuksesta, että lemmikistä on paljon iloa ja hyötyä. Sen kanssa tulee lähdettyä ulos olipa sää mikä tahansa – ja siitä on aina seuraa. Nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että koirasta on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät nimittäin pidempään kuin ne, joilla koiraa ei ole.

Ruotsalaistutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Siihen osallistui noin 3,4 miljoonaa ihmistä, jotka olivat 40–80-vuotiaita. Seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Seuranta-aikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin niitä, joilla ei ole koiraa. Tutkimuksen mukaan eniten koirista on hyötyä yksin asuville. Heidän riskinsä kuolla oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Riski sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan 11 prosenttia pienempi.

Koiraroduista eniten hyötyä vaikuttaa olevan metsästykseen jalostetuilla koirilla. Lue lisää aiheesta täältä (ruotsiksi).

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti.

Vierailija

Jättitutkimus: Koiranomistajat elävät pidempään – eniten hyötyä yksin asuville

Huolehtikaa te kerrostaloasujat myös sitten siitä, että teidän huutavat kakaranne (vrt. räksyttävät piskit) eivät metelöinnillään aiheuta stressiä lapsettomille viattomalle kanssaeläjillenne! Tästä ainakin pitäisi tehdä tutkimus, että kuinka paljon tämä aiheuttaa stressiä naapureille. Varsinkin kun tuntuu olevan ihan ok vihata koiria, vaikka koiranomistajat eivät elätä koiriaan yhteiskunnan piikkiin, kuten lapsenomistajat.
Lue kommentti