Vaikka nivelten naksuttelu toisi tyydytyksen tunteen, ympärillä olijat eivät välttämättä nauti äänestä. Kuva: Shutterstock
Vaikka nivelten naksuttelu toisi tyydytyksen tunteen, ympärillä olijat eivät välttämättä nauti äänestä. Kuva: Shutterstock

Niks, naks ja poks, sanovat sormet. Video näyttää, mitä oikeastaan tapahtuu, kun niveliä naksauttaa.

Harrastatko sorminiveltesi naksuttelua? Jos harrastat, olet todennäköisesti kuullut miljoona kertaa, että se on haitaksi nivelille.

Mutta onko tämä totuus vai onko naksuttelu huonossa maineessa vain, koska sitä on niin raivostuttavaa kuunnella vierestä?

Vox-sivuston julkaisemalla videolla selitetään, mitä nivelissä oikeastaan tapahtuu, kun niitä naksauttaa.

Nivelessä, kahden luun välissä, on liukasteenomaista nivelnestettä, joka on kuin nivelten voiteluainetta – se mahdollistaa sujuvan liikkeen. Kun niveltä venyttää, nesteeseen vapautuu kaasukupla tai -kuplia, ja kun se poksahtaa, kuuluu tuttu ääni. Jos saman nivelen haluaa naksauttaa uudelleen, pitää odottaa noin 20 minuuttia, jotta kaasu palaa takaisin nesteeseen, videolla kerrotaan. Kehosta voi toki kuulua poksahduksia ja rusahduksia muistakin syistä.

Naksuttelu on todennäköisesti vaaratonta. Siitä todisteena on esimerkiksi tohtori Donald Unger, joka naksutteli vasemman kätensä niveliä joka päivä yli 60 vuoden ajan. Raivokkaasta naksuttelustaan huolimatta hän ei onnistunut aiheuttamaan itselleen nivelrikkoa, eikä käsien toimivuuteen tullut eroja. Lääketieteessä ollaankin enimmäkseen samaa mieltä asiasta hänen kanssaan.

Vuonna 1990 tehdyssä tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että pitkään jatkunut nivelten naksuttelu voi lisätä käsien turvotusta ja vähentää puristusvoimaa. Enempää tutkimuksia aiheesta ei kuitenkaan ole tehty.

Lue myös:

Totuus kahvin terveellisyydestä

Uusi tutkimus: tämä on terveellisin määrä harrastaa juoksua

Testasimme: Mikä terveellisessä elämässä on niin vaikeaa?

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.