Kuvat
Shutterstock
Rankalla hormonihoidolla varmistetaan, että kierron aikana kehittyisi useampia hyvälaatuisia soluja kerättäväksi.
Rankalla hormonihoidolla varmistetaan, että kierron aikana kehittyisi useampia hyvälaatuisia soluja kerättäväksi.

Munasolujen pakastamisella voi ostaa jopa vuosikymmenen lisää aikaa lasten hankkimiseen. Sonja teki sen uransa vuoksi.

Vanhemmuuden lykkääminen on todellinen ilmiö nuorten naisten keskuudessa, sillä yhä useampi odottaa sitä oikeaa elämäntilannetta.

Oikeaa hetkeä odottaa myös 27-vuotias Sonja, joka keräsi kasaan 4 000 euron summan ja käytti sen munasolujensa pakastamiseen kesäkuun alussa. Hän haluaa keskittyä ensin uraansa eikä halua sen estävän myöhempiä lapsihaaveita.

– On kauhea kiire tehdä töitä juuri nyt. Pelkään, että jos alan miettiä lapsiasiaa vasta työelämään jalkautumisen jälkeen, olen sitten jo liian vanha, Sonja sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Munasolujen pakastus on keino lievittää omaa paniikkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sonja kaipaa lisäaikaa uransa luomiseen, sillä hän sairastui vakavasti 20-vuotiaana. Silloin elämä meni paitsioon viiden vuoden ajaksi. Munasolut säilyvät pakkasessa varmuudella seitsemän vuotta, joten pakastamisella ostetaan parhaimmillaan noin vuosikymmen lisäaikaa.

”Kolmenkympin jälkeen hedelmällisyys alkaa laskea. Sitä ei moni vielä kahdenkympin puolella mieti.”

– En ole koskaan edes miettinyt, haluanko lapsia vai en, mutta haluan silti säilyttää sen vaihtoehdon. Kolmenkympin jälkeen hedelmällisyys alkaa kuitenkin laskea. Sitä ei moni vielä kahdenkympin puolella mieti, Sonja sanoo.

Aikaisten vaihdevuosien oireet, kuten kuukautisten poisjäänti ja kuumat aallot, saivat Sonjan lopulta marssimaan hedelmällisyysklinikalle. 

Ei neulakammoisille

Munasolujen pakastamista edeltävä hoitoprosessi on sama kuin koeputkihedelmöityksessä, jossa munasoluja kasvatetaan hormonipistoksin. Niin pyritään varmistamaan, että kierron aikana kehittyisi useampia hyvälaatuisia soluja kerättäväksi.

– Hormonihoito mukailee naisen omaa kuukautiskiertoa. Siihen saattaa liittyä vähäisessä määrin turvotusta, alavatsakipua sekä joskus mielialavaihteluja. Yleensä hoitokertoja tarvitaan kaksi tai kolme. Yhden stimuloidun kuukautiskierron saldo on noin kymmenen munasolua, Mehiläisen lapsettomuusklinikan Felicitasin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuija Foudila kertoi Me Naisille aiemmin.

Kyse on aikaavievästä, rankasta projektista.

Hoidon alussa Sonja kävi kahdessa kartoitustapaamisessa lääkärissä, minkä jälkeen edessä olivat pistoshoidot. Hormonia pistetään kuukautiskierron alkupuolelta ovulaatioon saakka, noin viikon verran. 

Hormonikuuri sai Sonjan mielialat heittelemään.

– Välillä itketti, sitten nauratti ja toisinaan teki mieli kuristaa kaikki. Huomasi, että ollaan kyllä jonkin tällaisen toimenpiteen alla, Sonja sanoo.

Lopulta munasolut kerätään ovulaation aikaan. Kerääminen oli Sonjan kohdalla pistoksia ikävämpi toimenpide – munasolut kerättiin neulan avulla emättimen kautta. Tässä kohtaa projekti vaati kolmen päivän sairausloman töistä.

Yksi hoitokerta maksaa noin 3 000–4 000 euroa, ja munasolujen säilyttäminen maksaa reilu sata euroa vuodessa. Sonja suunnittelee tekevänsä hoidon toistamiseen, kunhan hän saa säästettyä tarpeeksi ison pesämunan uudelleen.

Lohdullista on, että lopulta munasoluja ei välttämättä tarvitse käyttää ollenkaan, sillä sopivana ajankohtana jotkut tulevat luomusti raskaaksi. Pakastetuilla munasoluilla voi yrittää raskautta myös luovutettujen siittiöiden avulla ja hankkia lapsen yksin.

Sonjan nimi on muutettu. Juttua muokattu 10.9. klo 10.24: Selkeytetty Sonjan ensimmäistä sitaattia.

Kertokaa nyt joku minulle

En Mä tiedä. Minusta elämä pitäis säilyttää luonnollisena varsinkin syntymän ja kuoleman kohdalla. Jos ei ole aikaa lapsille niin sit ei ole. Ei sitten tee lapsia. Jos taas ura ei olisikaan se elämän keskiö ja lapsille löytyy aikaa niin sitten tekemään niitä. Ja jos ei onnistu niin adoptoi. Mikä siinä on että koetaan hysteriaa niinkin luonnollisesta asiasta kuin synnyttäminen. Hohhoijaa. Kyllä on ihminen vieraantunut maalaisjärjestä. Valitettavasti. Ja tämäkin uutisoitiin jotenkin hyvänä asiana. Haluaako ihmiset tosiaan elää näin? Ura ensin ja lapset sit jos ja kun on aikaa ja sitte varmistetaan vielä että lapsen pystyy keinotekoisesti tekemään, jos oman kropan biologia on jo sanoutunut irti tehtävästä. Eikö kukaan tosiaan näe tämmöisessä ajattelussa mitään vinoutunutta ?

Niiskuttaja

Ei adoptiolastakaan saa tuosta noin vain. Jos esim. mies on iäkkäämpi tai jos ei ole löytänyt kumppania, niin ne saattavat olla ehdottomia esteitä adoptiolle.

Eiköhän jutun esimerkissä ollut kyse myös siitä että pitkäaikaisen sairauden vuoksi hän halusi saada uran käyntiin jotta opinnot eivät mene hukkaan. Varmastikaan kyse ei ollut hänen kohdalla siitä että hän haluaisi 20-v työuran ja sitten vauva vasta vaihdevuosi-iässä

Sisältö jatkuu mainoksen alla