Et tarvitse ihosi hoitoon purkkiarmeijaa. Tärkeintä on huolellinen kosteutus, sanoo ihotautilääkäri.

Harva on täydellisen tyytyväinen ihoonsa. Yhdellä kasvot lehahtavat punaiseksi pienestäkin lämpötilan vaihtelusta, toinen saa finniryppäitä vielä aikuisena, kolmas murehtii auringossa muodostuneita maksaläiskiään.

Yleisin iho-ongelma on kuitenkin sen kuivuus. Koneellinen ilmastointi, aurinko ja tuuli kuivattavat ihoa.

Monen suomalaisen ihotyyppi on jo valmiiksikin kuivuuteen taipuvainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helpoin ratkaisu siihen on säännöllinen kosteusvoiteen ja kosteuttavan naamion käyttäminen. Riittävä kosteutus voi auttaa jopa ihon liialliseen rasvoittumiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin pidät ihosi kunnolla kosteana

  • RASVAA USEIN. Tuet ihon omia suojamekanismeja, kun käytät kosteusvoidetta säännöllisesti. Myös rasvainen iho kaipaa kosteutta.
  • PUHDISTA HELLÄSTI. Mitä herkempi ihosi on, sitä hellävaraisemmin se tulee puhdistaa, jotta et vaurioita ihon omaa suojavaippaa. Vaikka vesi ei kuivata ihoa, tavallinen saippua voi sen tehdä. Kuivaihoisen kannattaakin välillä käyttää voidetta pesuaineena.
  • KÄYTÄ AURINKOVOITEITA. UV-säteet vahingoittavat ihoa. Aknelääkkeiden kanssa auringonvalo ei sovi olleenkaan. Psoriaasiin valohoitoa käytetään kuureina.
  • KARSI SOKERIA. Nopeita hiilihydraatteja sisältävät ruoat pahentavat aknea ja vanhentavat ihoa. Terveellinen, hyviä rasvoja ja kasviksia sisältävä ruokavalio antaa ihollekin rakennusaineita.
  • LOPETA TUPAKOINTI. Kun verisuonet ääreisverenkierrossa toimivat kunnolla, iho saa tarvitsemansa hapen ja ravinteet. Myös solujen aineenvaihdunnan jätteet kulkeutuvat tehokkaammin pois iholta.
  • LIIKU JA ULKOILE, niin aineenvaihduntasi toimii vilkkaasti ja ihosolusi uudistuvat.

Asiantuntija: Tapio Rantanen, ihotautien erikoislääkäri, Dextra Koskiklinikka Tampere.

 

Länsimaissa ihminen käyttää keskimäärin noin kymmentä kosmetiikkatuotetta päivittäin ja kussakin tuotteessa on keskimäärin 30 eri ainesosaa. Näiden yhteisvaikutuksista on hyvin vähän tietoa. Ja varsinkin auringon ja näiden yhteisvaikutuksista ei juurikaan. Lähes kaikesta kosmetiikasta (myös apteekin) on löydetty haitallisia kemikaaleja. Kosmetiikan haitalliset kemikaalit aiheuttavat mm. ihosyöpää.

Kosmetiikan kulutus on monikymmenkertaistunut massiivisen markkinoinnin takia, kun koko ajan puhdasta ihoa pestään, rasvataan ja hajustetaan. Ihan turhaan. Tieteen kannalta asia on harvinaisen selvä. Terveen ihmisen iho ja sen läpäisyeste sekä normaali mirobifloora toimivat moitteettomasti ilman saippuapesua. Ihosta lähtee ihoa suojaava rasva ja hyvät bakteerit pois, kun käyttää saippuaa. On eri asia, jos ihossa on likaa, joka ei vedellä lähde.

Jo vauvoja pestään suomessa pesuaineilla. Miksi? Vauvan herkkä iho ei tarvitse pesuaineita. Eli vältä saippuaa, shampoota, kosteusvoiteita, aurinkorasvoja, dödöä, meikkejä, hiuslakkaa, geeliä jne... Näistä kaikista on löydetty haitallisia kemikaaleja.

Yllättäen suurin nousu ihosyöpien määrässä on havaittu niissä maissa, joissa kosmetiikkaa käytetään eniten.

Lisäksi nämä haitalliset kemikaalit joutuvat vesistöihimme ja sitä kautta ympäristöömme ja meihin ihmisiin. Ihmisistä on löydetty paljon haitallisia kemikaaleja. Asiaa lisäksi tutkitaan aivan liian vähän, koska rahaa tähän ei ole ja erilaisia kemikaaleja ja niiden sekoituksia tulee koko ajan lisää, jotta kauppa käy.

Tiesitkö että yli 20 000 tonnia aurinkorasvaa huuhtoutuu vesistöihin, kun auringonpalvojat käyvät vilvoittelemassa meressä tai järvessä? Etenkin etelän lomakohteissa mereen huuhtoutuneet, myrkyllisiä jäämiä sisältävät aurinkovoiteet vahingoittavat koralleja ja haittaavat muutakin meren elämää.

Korrelaatio ei tarkoita automaattisesti yhteyttä, mutta todellakin ihosyöpä lisääntyy samaa tahtia kuin kosmetiikan käyttö.

Ravinteikas ruoka on ihonhoidon tärkein työkalu.

Ihonhoito mielletään usein ulkoiseksi hoidoksi, vaikka todellisuudessa ihon hyvinvointi kumpuaa sisältäpäin. Iho on ihmisen suurin elin.

Riittävän unen ja liikunnan ohella ravinnolla on huomattava vaikutus ihon hyvinvointiin. Kasvojen ja koko vartalon iholle on tärkeää riittävä vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Erityisen tärkeää on saada tarpeeksi A-, E-, -D ja C-vitamiineja sekä sinkkiä.

Ihon terveyden taatakseen on huolehdittava hyvälaatuisten rasvojen riittävästä saannista.

Muun muassa kookosöljy, oliiviöljy sekä kalan Omega-3 (EPA ja DHA) rasvahappoja sisältävät ruoat ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille, koska ne ylläpitävät ihon kosteustasapainoa. Kalan Omega-3 rasvahapot myös suojaavat ihon ja koko elimistön immuniteettia.

Ravinnepuutteet tai -ongelmat eivät näy ainoastaan aknena, vaan ihmisellä voi olla kuiva tai rasvainen iho, psoriasista tai atopiaa. Ihon väri kertoo ihon kunnosta.

Hyvälaatuinen proteiini tukee ihon kollageenin muodostusta, jota puolestaan rapauttaa ravinneköyhä ja prosessoitu ruoka. Erityisesti lisätty sokeri, makeutusaineet ja alkoholi ovat ihon hyvinvoinnille tuhoisia, tupakoinnista puhumattakaan. Viljat, makkarat ja pitkälle prosessoidut maitotuotteet kuuluvat samaan kastiin.

Huonoja rasvoja (siemenöljyt) sisältävät valmisruoat ovat niin sanotusti kuollutta ruokaa ja ihon kannalta kaikkia valmisruokia kannattaisi välttää.

Kananmuna on täydellinen aminohappojen lähde, jossa on paljon ihoa suojaavia ravinteita. Muun muassa biotiini pitää yllä ihon kosteutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla