Kodin Kuvalehti
Väsyneet silmät? Parasta rentoutusta niille olisi kauas horisonttiin tuijottelu. Se tekee hyvää koko päälle!
Väsyneet silmät? Parasta rentoutusta niille olisi kauas horisonttiin tuijottelu. Se tekee hyvää koko päälle!

Jos et työpäivän jälkeen näe kunnolla kauas, silmäsi mykiö on voinut jumahtaa lähitarkennusasentoon, optikko Tanja Korteniemi kertoo. Siksi silmiäkin kannattaa rentouttaa. Miten?

Sitä ei oikein tajuakaan, miten paljon silmät joutuvat paiskimaan töitä näyttöpäätteen äärellä.

Kyllä, ruudun valo, sen hienoinen välkkyminen ja heijastukset väsyttävät silmiä. Suurin rasitus tulee kuitenkin jatkuvasta silmäjumpasta: päätetyötä tekevä tarkentaa katsetta välillä ruudulle, välillä pöydällä oleviin papereihin.

– Nopea tarkennus ja kontrastimuutokset rasittavat silmiä enemmän kuin pelkkä kirjan lukeminen, kertoo optikko ja tuotejohtaja Tanja Korteniemi Specsaversilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rasitus sen kun lisääntyy, jos näkö ei ole aivan kunnossa. Jos yrittää sinnitellä ilman lukulaseja, vaikka sellaiset tarvitsisi, tai jos silmälasit ovat vääränlaiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hyvät yleislasit eivät välttämättä sovellu työntekoon, vaan silmät vaatisivat erilliset päätelasit.


Silmä voi jämähtää lähitarkennukseen

Joskus tauoton päätteen tuijottaminen kostautuu päänsärkynä. Silloinkin syy saattaa olla tarkennuksessa.

– Silmän mykiö tekee tarkennusta samaan tapaan kuin kameran linssi. Pitkän työpäivän aikana mykiö voi rasituksesta krampata: se jää lähitarkennusasentoon, Tanja Korteniemi kertoo.

Tuntuuko siis töiden jälkeen, ettet näe kunnolla ajaa autoa? Joudutko siristämään silmiäsi, että näkisit lukea televisiosta tekstit?

Syy voi olla siinä, että silmät ovat päivän mittaan krampanneet eikä kramppi ole ehtinyt laueta. Sen vuoksi et pysty tarkentamaan katsetta kauas.

Katse kaukaisuuteen

Näköä ei onneksi voi pilata peruuttamattomasti ruutuja tuijottamalla. Krampit ovat rasituksen oireita, ja rasittuneet silmät saavat helpotusta samasta keinosta kuin rasittuneet lihaksetkin: levosta ja rentoutuksesta.

– Silmät rentoutuvat, kun pitää välillä pienen tauon ja katsoo kaukaisuuteen. Jos työtilasta näkee ulos, katso horisonttiin ja lepää siinä tarkentamatta katsetta erityisesti mihinkään, Tanja Korteniemi neuvoo.

Se rentouttaa silmien lisäksi myös mielen.

Rentoutuksen lisäksi kannattaa myös tarkistuttaa näkönsä säännöllisesti, pitää silmälasit ajan tasalla, työpisteen valaistus kunnossa ja tietokoneen ruutu sopivalla etäisyydellä.

– Sama koskee perheen koululaisia ja pienempiäkin lapsia. Heidänkin silmänsä väsyvät, koska ruudut ovat nykypäivänä osa kaikenikäisten elämää, Tanja Korteniemi muistuttaa.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu uudestaan menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla