Harvinaiseen tautiin on törmätty Suomessa vain kerran. Kuva: Shutterstock
Harvinaiseen tautiin on törmätty Suomessa vain kerran. Kuva: Shutterstock

Plastikkakirurgin mukaan rintojen lymfoomaa on tutkittu vasta vähän. 

Tiesitkö, että silikoni-implanteissa voi piillä harvinaisen sairauden riski? 

New York Times kertoi hiljattain Raylene Hollrah -nimisestä naisesta, joka sairastui 33-vuotiaana rintasyöpään ja joutui poistattamaan rintansa.  Poisto-operaation ja kemoterapian jälkeen hän hankki itselleen silikonirinnat.

Vuonna 2013, kuusi vuotta rintasyöpädiagnoosin jälkeen, Hollrahin rinnoista löydettiin taas jotakin poikkeavaa. Kyse ei ollut tavallisesta syövästä, vaan harvinaislaatuisesta lymfoomasta, jonka aiheuttivat rintojen korjausleikkauksessa laitetut implantit.

– Maailmani mureni. Kävin kuuden vuoden ajan tasaisin väliajoin tutkituttamassa rintani syövän uusiutumisen varalta. Tunteakseni itseni naiselliseksi laitoin kehooni jotakin, joka aiheutti uuden taudin, Hollrah kertoo New York Timesin haastattelussa.

Karhea implantti voi aiheuttaa lymfooman

Hollrahin tauti on nimeltään ALCL, eli anaplastinen suurisoluinen lymfooma. Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Asko Salmen mukaan lymfooma ei ole tavallinen rintasyöpä, vaan erittäin harvinainen imukudoksen syöpä, jossa syöpäsolut sijaitsevat immuunisysteemissä. ALCL on yksi lymfooman tyyppi, jota voi esiintyä eri puolilla kehoa.

– Silikoni-implanteista aiheutuvan rintasyövän riski on tutkitusti olematon. Ihmisen kehoon ei laiteta mitään, mikä voisi aiheuttaa syöpää, Salmi kertoo.

Suurisoluinen lymfooma on yhdistetty karheisiin implantteihin, sillä löydetyissä tapauksissa ALCL-soluja on löydetty implanttien ympäriltä. Rintojen lymfooma on lääketieteessä tuoreempi, vain muutamia vuosia tutkittu ilmiö. Koska ALCL on harvinainen ja vasta vähän tutkittu, sen syytä ei vielä tarkkaan tiedetä.

– Maailmanlaajuisesti sairaus on diagnosoitu noin 350:lla implantoidulla naisella. Suomessa tapauksia on vain yksi, sillä Suomessa implantteja on vähemmän verrattuna ulkomaihin.

Koska sairaus on yhdistetty karheisiin implantteihin, on alettua siirtyä kokonaan sileiden käyttöön.

Hyvissä ajoin huomattuna lymfooman ennuste on hyvä ja tauti parannettavissa. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan.

Syytä hysteriaan ei ole. Salmi neuvoo kuitenkin ottamaan yhteyden lääkäriin, mikäli rinnat alkavat oireilla poikkeuksellisesti.

– Mikäli silikonirinnat turpoavat syyttä 7–9 vuotta leikkauksen jälkeen, on syytä käydä tutkituttamassa ne.

Saksalaistutkijan mukaan pakonomainen päivittäminen ja jatkuva Facebookissa roikkuminen voivat olla merkkejä narsismista. 

Facebook-käyttäjiä on moneksi. Yksi päivittää naamakirjaan vain merkkipäivinään, toinen selailee somea aina tylsyyden iskiessä, kolmas hehkuttaa silloin tällöin mitä sattuu ja neljäs uppoaa palveluun vain, jos on pakko.

Satunnaissomettajien lisäksi on niitä, jotka roikkuvat Facebookissa jatkuvasti. Kun somesta ei pysty irrottautumaan millään, puhutaan riippuvuudesta.

– Jotkut menettävät kontrollin Facebookin käytössä ja kehittävät voimakkaan psyykkisen tarpeen pysyä siellä. Huolimatta siitä, että käytös voi vaikuttaa kielteisesti elämään. Kyseessä on niin sanottu Facebook-riippuvuushäiriö eli FAD, kertoo tutkija Julia Brailovskaia saksalaisesta Ruhrin yliopistosta PsyPost-sivustolla.

Brailovskaian tuoreen tutkimuksen mukaan riippuvuushäiriö voi kertoa varsin synkkiä asioita ihmisestä: se voi nimittäin viitata narsismiin.

Tutkimuksen osallistui 179 saksalaista opiskelijaa. Vuoden ajan tutkijat mittasivat osallistujien riippuvuutta Facebookiin Bergenin Facebook-riippuvuusasteikolla, joka on suunniteltu mittaamaan pakonomaista Facebookin käyttöä.

Samalla tutkijat tarkkailivat osallistujien tyytyväisyyttä elämään, heidän saamaansa sosiaalista tukea, masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta, yleistä terveyttä ja muuta median käyttöä.

Brailovskaian mukaan osallistujien keskimääräinen Facebook-riippuvuus ei kasvanut vuoden aikana Bergenin asteikolla mitattuna. Mutta yhä useampi kertoi muuttuvansa levottomaksi, jos häneltä evättiin pääsy someen.

Lisäksi tutkijat huomasivat yhteyden Facebook-riippuvuushäiriön ja osallistujien mielenterveyden kanssa.

– FAD oli merkittävästi positiivisesti yhteydessä narsismiin ja negatiivisiin mielenterveyden piirteisiin (masennus, ahdistuneisuus ja stressin oireet), Brailovskaia kertoo.

Hänen mukaansa narsisteilla on kohonnut riski kehittää Facebook-riippuvuushäiriö.

Miksi? Sitä ei vielä tiedetä. Brailovskaian mukaan Facebook-riippuvuudesta tarvitaan ehdottomasti lisää tutkimusta.

– Tässä tutkimuksessa käsiteltiin nuoria, lähinnä naispuolisia Facebook-käyttäjiä. Seuraavissa tutkimuksissa osallistujien pitää edustaa suurempaa joukkoa erilaisia ihmisiä.

Tietääkö narsisti itse olevansa narsisti? Lue asiantuntijan vastaus tästä.

Jutun otsikkoa muutettu 15.2. klo 15.45.

Varvasvälien iho voi kertoa yllättävän paljon kropan hyvinvoinnista.

Janottaako turhan usein? Onko uupumus normaalia? Kaikki meistä pohtivat aina silloin tällöin pientenkin oireiden perusteella, onko kropassa kaikki varmasti kunnossa. Jos pienet ongelmat tuntuvat viittaavaan johonkin vakavampaan kuin flunssaan, voi olo olla äkkiä levoton.

Jos diabeteksen mahdollisuus on koskaan mietityttänyt, sen huomaamiseen on mahdollisesti löytynyt uusi ja todellä simppeli keino.

Tuoreen väitöskirjan julkaissut lääketieteen lisensiaatti Suvi-Päivikki Sinikumpu kertoo, että varpaiden välisestä ihosta voi mahdollisesti tehdä huomioita diabeteksen riskiin liittyen.

”Jopa 150 000 suomalaista ei tiedä sairastavansa diabetestä.”

– Suomessa on todella paljon tunnistamatonta diabetestä: jopa 150 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan tietämättään diabetesta. Diabeetikoilla on toki usein tiettyjä yhteisiä piirteitä, kuten lihavuutta ja korkeaa verenpainetta, jotka saattavat herättää epäilyn taudista, mutta varpaiden välisen ihon tarkkailu on tähän aivan uusi tekijä, Sinikumpu kertoo.

Toisin sanoen erilaiset varpaiden välisen ihon muutokset voivat viitata diabetekseen.

– Varvasvälien muutoksien, kuten punoituksen tai ihon hilseilyn ja rikkinäisyyden, tarkkailu on helppoa, joten varvasvälilöydös on halpa ja yksinkertainen tapa tehostaa diabeteksen varhaista toteamista. 2 000 ihmisen tutkimuksessamme huomasimme, että niillä ihmisillä, joilla oli varvasvälirikkeymiä tai muita varvasvälien ihon ongelmia, oli jopa kuusinkertainen riski tunnistamattoman diabeteksen löytämiselle, Sinikumpu sanoo.

”Korkea verensokeri ja insuliinin erittymisen häiriöt vaikuttavat ihoon.”

Mutta miksi juuri varvasväli?

– Korkea verensokeri ja insuliinin erittymisen häiriöt vaikuttavat ihoon. Kyseiset ongelmat vaurioittavat ihon pintarakenteita niin, että jo valmiiksi ohut iho on hauraampi kuin normaalisti, menee heposti rikki sekä altistuu erilaisille sienille ja bakteereille. Kun verensokeri on koholla, myös ihon pH-arvo nousee ja suosii silloin esimerkiksi erilaisia sieniä, Sinikumpu sanoo.