Siiri Enoranta on tamperelainen kirjailija. Kuva: Ville Koivisto
Siiri Enoranta on tamperelainen kirjailija. Kuva: Ville Koivisto

Suomessa lapseton saa sterilisaation yleensä aikaisintaan 30-vuotiaana. Kirjailija Siiri Enoranta, 31, jonotti sterilisaatioon pääsyä yhteensä vuoden, ja sai sitten peruutusajan. 

Siiri Enoranta, 31, tiesi jo nuorena, ettei koskaan haluaisi omia lapsia. Vuosien kuluessa kristallisoitui ajatus siitä, että sterilisaatio olisi hänelle paras ehkäisykeino.

– Olen muistaakseni aina ajatellut, etten halua lapsia, Siiri kertoo. 

Hän on tamperelainen kirjailija, joka on julkaissut useita fantasiaromaaneja. Vielä nuorena parikymppisenä sterilisaatio tuntui hänestä radikaalilta ratkaisulta, mutta kun hän noin 25-vuotiaana kokeili yhdistelmäehkäisypillereitä ja minipillereitä, alkoi sterilisaatio houkutella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pillerit eivät vain ollenkaan sopineet, niistä tuli paljon henkisiä ja fyysisiä ongelmia, Siiri sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lopulta hän olisi mennyt steriloitavaksi jo aiemmin, jos se olisi ollut lain puitteissa mahdollista. Suomessa sterilisaation saa omasta pyynnöstään, jos jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

  • On täyttänyt 30 vuotta.
  • On synnyttänyt kolme lasta tai perheessä on yhteensä kolme alaikäistä lasta, kun omat ja aviopuolison lapset lasketaan. 
  • Raskaus vaarantaisi hengen tai terveyden.
  • Muiden ehkäisykeinojen käyttö on epätavallisen vaikeaa.
  • Sairaus tai muu vastaava syy rajoittaa kykyä huolehtia lapsista.
  • On syytä epäillä, että lapsilla olisi tai heille kehittyisi vakava sairaus tai ruumiinvika.

Siiri Enoranta on terve ja lapseton, joten hän pystyi hakeutumaan steriloitavaksi vasta 30 vuotta täytettyään.

– En oikein ymmärrä, miksi 25-vuotias ei ole tarpeeksi kypsä päättämään, mutta 30-vuotias on. Oli turhauttavaa, että piti odottaa niin kauan.

Jonosta jonoon

Ennen kuin sterilisaatiota varten pääsee leikkausjonoon, tarvitaan lähete lääkärintarkastukseen. Lähetteen saadakseen Siiri soitteli terveysasemalle jo puolisen vuotta ennen kuin täytti 30. Niinpä hän pääsi jonottamaan lääkäriaikaa heti, kun 30-vuotissyntymäpäivä helmikuussa 2017 koitti. 

– Olin siinä jonossa puoli vuotta. Soittelin ja ahdistelin, että enkö jo pääse lääkäriin. Lopulta hoitaja sanoi, että laitetaan sinulle aika. 

”Mielestäni sen täytyy riittää, että koska minä haluan.”

Edessä oli lääkärintarkastus, jossa tehtiin tavallinen gynekologinen tutkimus ja kysyttiin, haluaako Siiri varmasti sterilisaation ja ymmärtääkö hän, että toimenpide on lopullinen. Vaikka sterilisaatiota voidaan yrittää kirurgisesti purkaa tai koeputkihedelmöitystä kokeilla sterilkoidulle naiselle, on sterilisaatio käytännössä lopullinen ratkaisu.

Siiri vastasi kyllä. Hän oli kuullut, että tarkastuksessa olisi haastattelu sterilisoitavaksi hakeutumisen syistä, ja oli siksi jo valmiiksi puolustuskannalla. 

– Ärsytti, että jos kysellään jotakin perusteita. Mielestäni sen täytyy riittää, että koska minä haluan. 

Haastattelua ei kuitenkaan ollut, eikä kukaan hoitohenkilökunnasta myöhemminkään kyseenalaistanut Siirin päätöstä. 

Lääkärintarkastuksen jälkeen Siiri pääsi varsinaiseen leikkausjonoon. Jonottaessa vierähti toiset puoli vuotta, kunnes helmikuussa 2018 Siiri sai peruutusajan.

– Samassa leikkausjonossa on käsittääkseni kaikenlaisia muitakin gynekologisia operaatioita. Toki ymmärrän, että tämä ei ole sillä tavalla kiireellinen, mutta kyllähän se otti päähän odottaa. 


Lapsettomuuden hinta

Sterilisaatiossa munanjohtimet tukitaan metallisilla klipseillä. Toimenpide tehdään nukutuksessa. 

– Toipuminen oli vähän hankalaa, kun maha ja haavat olivat kipeät, Siiri kertoo.

Haavat tekivät vaatteiden pukemisesta vaikeaa, mikä puolestaan vaikeutti ulkona liikkumista, etenkin, kun oli helmikuu.

Sterilisaation jälkeen sairaslomaa saa tyypillisesti kolme päivää. Siiri arvioi, että jos hän olisi ollut työssä, joka edellyttää kotoa poistumista, ei kolmen päivän sairasloma olisi riittänyt. 

Nyt toipilasaika on kaukana takana, ja Siirin raskaudenehkäisyhuolet on ratkaistu.

– Toimenpide maksoi reilun satasen. En muista hintaa tarkalleen, mutta muistan, että kun lasku tuli, lähetin poikaystävälleni viestin, että tämä oli lapsettomuuteni hinta. 

Vierailija

Toivottavasti lääkärit vänkäävät yhtä paljon vastaan hedelmöityshoitoihin hakeutuville. "Oletko nyt aivan varma, että haluat lapsen" kuulostaa yhtä kivalta tai yhtä vähän kivalta kuin mitä steriin hakeutuvat saavat kuulla.

Vela

Olisi kiva saada tilastoa lääkärihaastattelun tueksi montaako sterilisaation tehnyttä on oikeasti kaduttanut. Tätä katumista osaavat siellä mainostaa vaikka eivät anna lukuja moniko on katunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla