Kodin Kuvalehti
Selkäkipu on viheliäinen vaiva. Kuva: Shutterstock
Selkäkipu on viheliäinen vaiva. Kuva: Shutterstock

Usein selkäkipu talttuu itsehoidolla, mutta loputtomiin sitä ei pidä jäädä kuuntelemaan. Joskus kipu on sellaista, että lääkäriin on lähdettävä viivyttelemättä.

Kahdeksan kymmenestä aikuisesta tuntee elämänsä aikana alaselkäkipuja. Tavallisin syy äkilliseen selkäkipuun on lihaksen venähtäminen. Horjahdat ja korjaat asentoa tai nostat jotakin nopealla liikkeellä, ja kipu vihlaisee kuin puukolla olisi isketty. 

– Venähtänyt selkä voi olla niin kipeä, että sitä on pakko pitää vinossa, mutta varsinaista vauriota siinä ei ole. Kipu tulee jännittyneistä lihaksista, kertoo selkäortopedi Ville Puisto Ortonilta.

Toinen yleinen syy kipuun ovat selkärangan kulumamuutokset. Ne voivat aiheuttaa jaksoja, jolloin kipu pahenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kipu voi olla peräisin myös selkävammasta. Esimerkiksi putoaminen, kaatuminen tai liikenneonnettomuus saattavat saada aikaan jopa murtuman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 ”Selkävaivojen syytä on usein vaikea selvittää pelkästään sen perusteella, millaista kipu on.”

Jos kipu säteilee alaselästä jalkaan, syynä on todennäköisesti hermopinne. Toisin sanoen jokin selän hermoista on jäänyt puristuksiin. Sen vapauttaminen voi vaatia leikkauksen.

– Lihasvenähdys on yleensä aika selkeä tapaus, mutta muuten selkävaivojen syytä on vaikea selvittää pelkästään sen perusteella, millaista kipu on. Röntgen- tai magneettikuvat selästä auttavat lääkäriä tarkentamaan tautimääritystä.

Itsehoitoa korkeintaan kuusi viikkoa

Äkillistä selkäkipua kannattaa hoivailla ensin tavallisilla miedoilla särkylääkkeillä. Tärkeää on myös pysyä liikkeessä.

– Kävele rauhallisesti ja palaa päivittäisiin toimiin niin nopeasti kuin pystyt. Jos jäät paikallesi, lihakset helposti jumittuvat, ja kohta sinulla on kaksi kipuilevaa paikkaa, Ville Puisto sanoo.

”Jos kipu jatkuu pitkään, kasvaa vaara, että se muuttuu pitkäaikaiseksi.”

Lihasvenähdyskivut ja kuluman aiheuttama selkäkivun paheneminen menevät yleensä ohi itsehoidolla. Ellei kipu hellitä kuudessa viikossa, käänny lääkärin puoleen.

– Viimeistään silloin pitää ryhtyä selvittämään kivun syytä ja miettimään toimenpiteitä sen helpottamiseksi. Jos kipu jatkuu pitkään, kasvaa vaara, että se muuttuu pitkäaikaiseksi ja jatkuvaksi.


Heti lääkäriin, jos selkä oireilee näin

On myös selkäkipua, jota ei pidä jäädä parantelemaan itsekseen. Hakeudu viivyttelemättä tutkimuksiin, jos sinulla on näitä oireita:

  • Selkäkipu on sietämätöntä, eikä se helpota särkylääkkeillä tai asentoa vaihtamalla.
  • Selkä on kipeä putoamisen, kaatumisen tai muun onnettomuuden jäljiltä.
  • Selkäkipuun liittyy kuume.
  • Kipu säteilee jalkaan tai käteen niin, ettei raaja toimi normaalisti.
  • Kivun lisäksi sinulla on vaikeuksia virtsata tai pidätellä ulostetta.

Asiantuntijana selkäortopedi Ville Puisto Ortonilta.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

76 v kokemusta

Kävelemään neuvotaan, mikä on hyvä. Mutta: ei mikä tahansa kävely auta. Kadulla, tai millä tahansa kovalla alustalla kävely toki jotain tekee, vaikka huonosti. Kävelkää metsässä! Eikä polkuja pitkin, vaan epätasaissessa, pehmeässa maastossa. Vauhti ei ole tärkeä, vaan sopivan vaativa kävelyalusta.

Toinen, helppo ja toimiva itsehoito - ohje: sido kipuilevan puolen jalkasi esim. kylpytakin vyöllä sängyn päätyyn (sängynjalkaan tms.), ja vedä käsilläsi toisesta sängyn päädystä. Voit kohdistaa vedon vaikuttamaan juuri kipeään, pinteeseen jääneeseen kohtaan pienillä vartalon liikkeillä. Makaava asento auttaa rentoutumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla