Jos ulkona on liian järkyttävä sää, joraa lempimusiikin tahtiin kotona.
Jos ulkona on liian järkyttävä sää, joraa lempimusiikin tahtiin kotona.

Kaamos käy päälle, mutta me selätämme sen!

Taas eletään aikaa, kun on pimeää töihin lähtiessä ja sieltä palatessa. Väsymys, vetämättömyys, ahmiminen ja alakulo ovat yleisiä kaamosoireita. Sisäinen kellomme reistaa pimeinä kuukausina, joten unen tarve saattaa olla pari kolme tuntia enemmän kuin kesällä. Koko ajan tekee myös mieli syödä. Hiilarit ja sokerit maistuvat niin, että paino nousee usein kaamoksessa joitakin kiloja. Mikään ei oikein huvita – korkeintaan tekee mieli tintata työkaveria, joka tulee intoilemaan aamureippailuillaan.

Jokaisella on tietysti oikeus murjottaa ja manata ankeutta, mutta toistakin tapaa kannattaa ehkä kokeilla. Tässä sekä tieteeseen perustuvat faktat että lukijoidemme parhaat vinkit kaamosoireiden itsehoitoon!

1. Virtaa valosta

”Yritän saada edes vähän päivänvaloa. Kiireisinä työpäivinä käyn vaikka viiden minuutin kävelyllä ulkona piristyäkseni. Kotona räväytän kaikki valot päälle.”

Tutkimusten mukaan tehokkain hoito kaamosoireisiin on valo. Koska luonnonvalo on näillä leveysasteilla kortilla, on turvauduttava keinoloisteeseen. Jotta mieli virkistyisi, voimakkaan kirkasvalolampun äärellä pitäisi oleskella 30–60 minuuttia heti ensimmäiseksi aamulla. Tehokkainta valohoito on tutkimusten mukaan kello 5.30–9.00.

2. Pika-apua etelästä

”Varaan syksyn pimeimpänä päivänä reissun ihanan lämpimään ja aurinkoiseen kohteeseen. Matkan suunittelu ja fiilistely auttavat jaksamaan läpi pimeyden.”

On laskeskeltu, että viikon aurinkomatka helpottaa kaamosoireita vielä pari viikkoa paluun jälkeen.

3. Ylös ja ulos

Helpoin ja halvin hoitokeino? Liikunta. Sen hyödyistä pääkopalle on paljon kiistatonta tietoa, ja kuntoilun vaikutusta kaamosoireisiin on selvitetty myös erikseen väitöstutkimuksessa. Sen mukaan liikunta vähintään kaksi kertaa viikossa lievittää tehokkaasti alakuloa pimeimpänä vuodenaikana.

”Mitä ankeammat olosuhteet, sitä isompi voittajafiilis.”

Tärkeitä – ja vaikeinta – on saada itsensä liikkeelle. Tee siis päätös, että sää on vain tekosyy jättää lähtemättä. Motivoidu sillä, että pienikin happihyppely virkistää. Tutkimuksen mukaan jo 20 minuutin reipas kävely päivittäin vähentää sairastumisriskiä.

”Yksin en saisi itseäni irti sohvasta, mutta sovin juoksutreffejä – lyhyt aamulenkki ennen töitä tai pidempi töiden jälkeen. Kaverille ei viitsi tehdä ohareita, ja askelkin kulkee kevyemmin seurassa. Ikinä ei lenkin jälkeen harmita, että tuli lähdettyä. Mitä ankeammat olosuhteet, sitä isompi voittajafiilis.”

4. Metsäterapiaa

Metsän terveyshyödyistä on koko ajan enemmän tutkimustietoa: samoilu muun muassa laskee verenpainetta, vähentää stressiä ja nostaa mielialaa. Jos et arkena ehdi päivänvalolla puistikkoon, mene retkelle viikonloppuna.

5. Avantoon?

Avantouimarit hehkuttavat kylmäpulahdusten tekevän ihmeitä. Tutkimuksissakin on todettu, että avanto puree stressiin sekä virkistää mieltä ja verenkiertoa. Toisaalta on myös tutkimuksia, että kylmäkaraisu lisäisi infarktiriskiä. Monien asiantuntijoiden mukaan avannon hyödyt ovat kuitenkin terveille haittoja suuremmat.

6. Kohota herkut

Kuulostaa tylsältä, mutta: olet mitä syöt. Haluatko olla turpea ja väsähtänyt? Suoliston yhteydestä hyvinvointiin puhutaan yhä enemmän. Tämänhän osaamme jo ulkoa: enemmän marjoja, kasviksia, kalaa ja täysviljaa, vähemmän pullaa, punaista lihaa ja sokeria.

Kun herkkuja syö harkitummin, niiden arvokin nousee.

Kun herkkuja syö harkitummin, niiden arvokin nousee. Tee herkuttelusta rutiinin sijaan spesiaalihetki, joka kohottaa arjen yläpuolelle.

Jos tursas olo kyllästyttää, kannattaa sisäistää tämä: pienillä muutoksilla on iso vaikutus. Täydellinen elämäntaparemontti on kaamosaikana järjetön urakka, mutta pikkuisen itseään voi potkia persuksille. Syömiset voi valita vähän fiksummin ja raivata vartin tai puoli tuntia päivästä liikunnalle. Kävele vaikka osa työmatkasta!

Mindfulness-gurut opastavat lisäämään elämään tietoista läsnäoloa. Päätä pitää itsestäsi parempaa huolta ja iloitse onnistumisista. Valintasi paljastavat, mikä sinulle oikeasti on tärkeää. Selata somea sängyssä vielä yömyöhällä vai panostaa parempaan uneen?

7. Vältä flunssa

Kun panostat nukkumiseen, syömiseen ja liikuntaan, flunssakin iskee todennäköisesti harvemmin. Flunssan ensioireissa monet vannovat C-vitamiinin, maitohappobakteerien ja sinkin – erityisesti sinkkisuihkeen – nimiin. Myös tutkimuksissa niiden on todettu lyhentävän potemisaikaa.

8. Tunnelmoi kotona

Pimeitä aamuja ja iltoja kannattaa piristää kaikin mahdollisin keinoin. Nyt saa kotoilla koko rahalla. Viritä kaamosvalot, hanki överit glögilasit ja kaivaudu kauniin torkkupeiton alle.

9. Järjestä kimppakivaa

”Aamiaistreffit ennen työpäivää ovat parhaita. Yritän muutenkin sopia mahdollisimman paljon treffejä kavereiden kanssa. Näyttelyt, leffat, lautapeli-illat, nyyttärit ja yhteiset kokkailut piristävät.”

Elämässä yleensä ja kaamosaikana erityisesti kannattaa etsiä asioita, jotka tuottavat iloa. Terapeutit povaavat pidempää ikää suhteille, joissa kumppanit innostuvat yhdessä kokeilemaan uusia asioita. Samaa voi tietysti soveltaa ystävyyssuhteisiin ja sinkkuelämään. Lukupiiri, kässäkerho tai kaamoksenkaatajaiset pystyyn!

”Järjestämme ystävieni kanssa isot bileet kesken pimeimmän marraskuun. Vuokraamme tilan, ja jokainen saa kutsua tietyn määrän vieraita – näin kaikki tutustuvat uusiin tyyppeihin samalla, kun saavat oman lähipiirinsä koolle.”

10. Väkisin ei tarvitse olla pirteä

– hetkittäinen alakulo kuuluu elämään. ”Annan itselleni luvan olla alakuloinen. Kohtaan kaamoksen ja lähden pimeään kävelylle. Katselen valoisia ikkunoita ja pihojen jouluvaloja. Lenkin jälkeen onkin jo parempi mieli ja voi juoda punkkua kynttilänvalossa tv:n ääressä.”

+ 1. Tämä vielä aamuisin, niin kyllä lähtee!

Inkivääri + sitruuna + valkosipuli + chili + kurkuma = vastustuskykyä buustaava shotti!

Unohda superfoodit ja rääkkitreenit! Tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan hyvät ihmissuhteet ovat todellinen terveyden ja onnellisuuden tae.

Erityisesti vuoden alussa moni miettii, miten omaa hyvinvointiaan voisi parhaiten edistää. Auttaisiko ruokavalion viilaaminen, kuntosalilla käyminen tai ehkä unta tarkkaileva aktiivisuusranneke? 

Järkevän ruokavalion noudattaminen, liikunnan harrastaminen ja riittävän unensaannin varmistaminen ovat kaikki fiksuja valintoja kokonaishyvinvoinnin kannalta. Terveen ja onnellisen elämän kannalta yksi valinta kuitenkin näyttäisi olevan ylitse muiden: sosiaalisten suhteiden vaaliminen. 

Itse asiassa liikunnan ja terveellisen ruuan hyödyt tuntuvat kietoutuvan yhteen sosiaalisuuden kanssa. Neurologi ja aivotutkija Markku T. Hyyppä kertoo Helsingin Sanomissa, että Välimeren ruokavalio, liikunta ja kulttuuriharrastukset edistävät tutkitusti muistin toimintaa, mutta kaikissa kolmessa hyödyt saattavat tulla paljolti sosiaalisuudesta.

Terveelliseksi ylistetyssä Välimeren ruokavaliossa ei välttämättä ole niinkään kyse oliiviöljystä kuin siitä, että Välimeren maissa on tapana aterioida pitkään ja hartaasti porukalla. Useissa liikuntaharrastuksissa taas hikoillaan yhdessä toisten kanssa, ja kulttuuririennoissakin moni käy jonkun kanssa. 

Joukkuelajeihin, kuoroon, yhdistystoimintaan tai muihin sosiaalisiin aktiviteetteihin aikaansa käyttäneille Hyypän ajatukset kuullostanevat tutuilta. Aika moni meistä mainitsee yhdeksi harrastuksensa parhaista puolista mahtavan harrastusporukan.

Ihmissuhteiden laatu merkitsee

Myös maineikkaan Harvardin yliopiston tekemän suuren seurantatutkimuksen mukaan hyvät ihmissuhteet ovat hyvän elämän salaisuus. Jo 75 vuotta kestäneen tutkimuksen pyrkimys on selvittää, mikä saa ihmiset pysymään terveinä ja onnellisina, ja vuosikymmenten seurannan jälkeen vastaus alkaa olla selvillä. 

– Ihmiset, jotka olivat kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa 50-vuotiaina, olivat joukon terveimpiä 80-vuotiaina, tutkimuksen tämänhetkinen johtaja Robert Waldinger kertoo Ted Talk -puheessaan.

Harvardin jättitutkimuksen mukaan ihmissuhteissa kannattaa keskittyä laatuun. Sellaiset läheiset ihmissuhteet, joissa vallitsee vahva luottamus, ovat terveyden ja onnellisuuden kannalta valtavan arvokkaita. 

Yksinäisyys on valtava terveysriski

Ylipainoa on pitkään pidetty suurena länsimaisia yhteiskuntia uhkaavana terveysongelmana. Sosiaalisen elämän vastakohta, yksinäisyys, saattaa kuitenkin olla paljon suurempi uhka. Näin arvioi esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt amerikkalaistutkimus

Samaisessa tutkimuksessa myös väitetään, että yksinäisellä on sama riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin tupakoitsijalla. Eliniän lyhentämisen lisäksi yksinäisyyden on todettu lisäävän sydänsairauden riskiä merkittävästi, nostavan verenpainetta ja altistavan muistisairaudelle. 

Yksinäisyys on hyvä erottaa yksinolosta, jolla on paljon tutkittuja hyviä vaikutuksia. Seurassa vietettyjä minuutteja olennaisempaa on kokemus siitä, että elämässä on ihmisiä, joiden kanssa voi nauraa ja joilta saa tukea tiukan paikan tullen.

Parisuhteen ja -suhteettomuuden vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin on tutkittu ahkerasti vuosien mittaan. Yhdessä tutkimuksessa todettiin avioliiton olevan terveyden kannalta paras ihmissuhde, ja toisessa taas huomattiin, että yksinelävillä on parisuhteessa olevia enemmän kestäviä ihmissuhteita ja paremmat välit perheenjäseniin. 

Yhteistä tutkimustuloksille näyttää olevan se, että yhteydenpito läheisiin ja ajan viettäminen heidän kanssaan kannattaa aina, oli läheinen sitten ystävä, puoliso tai vaikka sukulainen. 

Trendejä isompi juttu

Jos tutkimuksia on uskominen, sosiaalisuuden täytyy olla seuraava hyvinvoinnin megatrendi. 

Todellisuudessa sillä on kuitenkin vielä matkaa johtavaksi terveystrendiksi. Aikamme korostaa yksilöllisyyttä, ja esimerkiksi Instagramin loputon fitnesskuvien virta on normalisoinut kropan pikkutarkkaa viilaamista muun hyvinvoinnin kustannuksella.

Grammantarkan ruokavalion ja tiukan treeniohjelman noudattaminen voi lähtökohdista riippuen olla fyysisen terveyden kannalta hyvä veto, mutta sosiaalisen elämän näkökulmasta äärimmilleen viety fitnessmeno on enemmän uhka kuin mahdollisuus.

Toisaalta seuran ja oman porukan kaipuu on perustavanlaatuinen ja yksittäisiä trendejä isompi asia: haluamme kaikki tulla kuulluksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi, mutta sen myöntäminen on intiimimpää kuin treenitavoitteen kirjaaminen tai terveysruokakuvien postaaminen someen. 

Liikahikoilun hoitoon on tarjolla pitkäaikaisia ja jopa pysyviä hoitokeinoja. Moni saa niistä avun kiusalliseen hikoiluun. Asiantuntija kertoo, miten hoidot toimivat ja mitä haittoja niistä voi olla.

Apteekin tehokkaat antiperspirantit ovat monen runsaasti hikoilevan pelastus. Antiperspiranttien avulla kiusallisesta hikoilusta pääsee jopa viikoksi. Niiden rinnalle on kuitenkin tullut hoitokeinoja, joilla hikoilusta voi päästä jopa pysyvästi.

Liikahikoilua voidaan hoitaa botuliini-injektioilla, tuttavallisemmin Botoxilla, jotka vähentävät hien eritystä paikallisesti. Muita keinoja ovat mikroaaltoavusteinen MiraDry-hoito, iontoforeesihoito sekä oksibutyniinitabletit. MiraDry-hoito sopii ainoastaan kainaloiden hikoilun hoitoon.

Kysyimme ihotautien erikoislääkäriltä Carl Kyrklundilta, mitä hikoilun hoitamisesta pitää tietää, ja mitä hyötyjä ja haittoja hoidoista on.

Miksi jotkut hikoilevat enemmän kuin toiset?

”Hikoilu on tärkeä osa lämmönsäätelyämme. Kuitenkin 2–3 prosentilla väestöstä esiintyy haittaavaa liikahikoilua. Hikoilua voi esiintyä erityisesti käsissä, jaloissa tai kainaloissa. Syy on tuolloin usein geneettinen. On myös ajateltu, että liikahikoilu voisi johtua tahdosta riippumattoman hermojärjestelmän osan liikatoiminnasta. 

Hikoilu voi myös alkaa yhtäkkiä. Silloin syy saattaa liittyä esimerkiksi vaihdevuosiin tai johonkin sairauteen, kuten kilpirauhasen liikatoimintaan tai diabetekseen.”

Milloin on kyse liikahikoilusta?

”Hikoilu on liiallista, jos se haittaa päivittäistä elämää, vaikuttaa sosiaaliseen elämään tai painaa mieltä. Liikahikoilusta kärsivät kertovat joutuvansa vaihtamaan paitaa kesken päivän, vaatteidensa liimaantuvan hikoilun vuoksi tuolin selkänojaan tai että hikeä valuu käsistä tai otsalta, vaikka he eivät rasita itseään millään tavalla. Jos hikoilu lisääntyy nopeasti ilman näkyvää syytä, siitä kannattaa mainita lääkärille.”

”Hikoilu on liiallista, jos se haittaa päivittäistä elämää.”

Miten runsasta hikoilua voi estää?

”Hikoilusta kärsivät ovat usein jo kokeilleet apteekin tehokkaita antiperspirantteja ennen lääkärille hakeutumista. Lääkäri voi kuitenkin vielä määrätä reseptillä apteekin sekoittamaa vahvaa alumiinikloridivalmistetta, jota voi levittää esimerkiksi käsiin. 

Jos hikoilu liittyy etenkin käsiin tai jalkoihin, useimmiten kokeillaan iontoforeesihoitoa. Siinä kädet tai jalat upotetaan veteen, jonka läpi johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Hoito yleensä aloitetaan hoitajan ohjauksessa lääkäriasemalla ja se kestää noin vartin. Hoito tehoaa noin yhdeksällä kymmenestä niistä, joilla on käsien tai jalkojen liikahikoilua.  

Jos liikahikoilu on yleistynyttä, voidaan myös harkita tablettihoitoa. Yleisimmin määrätään oksibutyniini-niminen lääke, joka kuitenkin voi aiheuttaa myös haittavaikutuksia kuten suun kuivumista, päänsärkyä ja huimausta.

Kainaloiden liikahikoilun yleisin hoitokeino on Botox-pistokset. Näitä antaa yleensä ihotautilääkäri.”

Kuinka hyvin botuliinipistokset toimivat?

Botuliinihoito kainaloiden liikahikoiluun poikkeaa ryppyjen hoidosta. Liikahikoilun paikallishoito botuliinivalmisteella on sairaudenhoitoa, joten Botox-lääkkeestä ja lääkärin vastaanotosta saa Kela-korvauksen. Lääkkeestä korvataan 40 prosenttia.

Ryppyjen hoidossa botuliini pistetään lihakseen, liikahikoilun hoidossa pistos tehdään ihon pintakerrokseen. Botuliini estää hermopäätteitä aktivoimasta hikirauhasia.

Botuliinihoidon teho on ollut noin 90 prosenttia kolme kuukautta hoidon jälkeen. Hoitotulos kestää 3–9 kuukautta.

”Botox-hoito kainaloiden liikahikoiluun poikkeaa ryppyjen hoidosta.”

Millaisia haittoja botuliinihoitoihin saattaa liittyä?

”Pääasiallinen haitta liittyy pistosten epämukavuuteen. Lisäksi hoito tulee uusia 3–9 kuukauden välein.”

Mistä on kyse MiraDry-hoidossa, jonka tulosten luvataan olevan pysyviä?

”MiraDry-hoidossa pyritään vaurioittamaan kainalon hikirauhasia niin, että hikoilu loppuu pysyvästi. Hoidossa kainalon ihon päälle laitetaan anturi, joka lämmittää ihon syviä kerroksia mikroaalloilla samalla kun ihon pintaa viilennetään.  

Hoidosta on tehty lumekontrolloitu tutkimus, jossa 90 prosentilla hikoilu oli yli puolet vähäisempää vielä vuoden kuluttua hoidosta. Myös muissa tutkimuksissa tulos on ollut samansuuntainen eli valtaosa hoidetuista saa avun hikoiluun. Hoidon pysyvyys perustuu siihen, että hikirauhasia ei muodostu lisää iän myötä, joten niiden tuhoaminen vähentää hikoilua pysyvästi.”

”Kainalon hikirauhasia pyritään vaurioittamaan niin, että hikoilu loppuu pysyvästi.”

Liittyykö hoitokeinoon haittapuolia tai riskejä?

”Hoitoon liittyvät haitat ovat lähinnä ohimeneviä ja paikallisia. Tutkimuksissa 90 prosentilla esiintyi kainaloiden turvotusta, 87 prosentilla punoitusta ja 84 prosentilla epämukavuutta. Nämä haitat menivät ohi noin viikossa.

Pidempiaikaisina haittoina mainittiin kainaloiden ihon poikkeavat tuntemukset, joita oli 65 prosentilla. Ne kestivät muutamasta päivästä pisimmillään neljään kuukauteen. Kainaloiden ihon epätasaisuutta oli 71 prosentilla, ja se kesti keskimäärin kuusi viikkoa. Noin joka neljännellä esiintyi myös kainalokarvojen häviämistä.