Turkoosia nauhaa käytetään munasarjasyövän symbolina. Kuva: Shutterstock
Turkoosia nauhaa käytetään munasarjasyövän symbolina. Kuva: Shutterstock

Munasarjasyöpä ehtii usein edetä pitkälle ennen kuin sairastunut huomaa mitään. 

Munasarjasyöpä kuuluu kymmeneen yleisimpään naisten syöpään. Sairaus on salakavala: munasarjasyövän ennuste on Terveyskirjaston mukaan huonompi kuin muiden gynekologisten syöpien, koska tauti on aluksi oireeton. Oireettomuuden vuoksi sairautta ei useinkaan huomata ajoissa – ja toisaalta moni munasarjasyöpä löytyy tavallisella gynekologikäynnillä. 

Yleensä oireet alkavat vasta, kun sairaus on jo levinnyt vatsaonteloon. Mistä huomaamattomasti etenevän syövän sitten voi tunnistaa? Sairauden kokeneet kertovat.

1. Epäsäännöllinen vuoto

Viisikymppisenä diagnoosin saanut Sheryl Newcastle kertoo Health-lehdessä, että hänen huomionsa kiinnittyi ensimmäisenä kuukautisiin. Hän oli jo vaihdevuosissa, ja kuukautiset olivat loppuneet, mutta yhtäkkiä ne alkoivat taas tulla – kahden viikon välein. 

– Kun ne alkoivat uudestaan, tiesin heti, että jokin on pielessä, Sheryl sanoo Healthissa.

2. Paine virtsarakossa

Juoksuvalmentaja Kirsi Valasti huomasi munasarjasyövän oireet juostessaan. Syöpäkasvain tuntui Kirsin mukaan lantion vääränä asentona, hengityksessä ja paineena virtsarakossa. 

– En olisi huomannut sitä kävellessä enkä missään muussa lajissa, Kirsi kertoi aiemmin Me Naisille

Juoksun vahva iskutus sai paineen tuntumaan selvästi.

3. Uupumus

Lontoolainen Florenance Wilks kertoo Independentissä diagnoosistaan:

– Sain diagnoosin pitkälle edenneestä munasarjasyövästä maaliskuussa 2010. Olin kärsinyt runsaasta vuodosta, selkäkivuista ja äärimmäisestä väsymyksestä.

Juuri ennen diagnoosia Florenance huomasi myös, että ruoka ei maittanut ja pissalla piti ravata tavallista useammin. Ensin epäiltiin vaihdevuosia, mutta lopulta diagnoosi oli syöpä.

”En kiinnittänyt turvotukseen huomiota, koska ajattelin, että se liittyy kuukautisiin tai epäterveelliseen ruokavalioon.”

4. Turvotus

Vasta kaksikymppinen Ashley Steinberg kertoo Healthissa, että hänellä ensimmäinen syövän oire oli jatkuva turvotus. Heti hän ei tosin ajatellut syövän mahdollisuutta. 

– En kiinnittänyt turvotukseen huomiota, koska ajattelin, että se liittyy kuukautisiin tai epäterveelliseen ruokavalioon, Ashley muistelee. 

Kyse oli kasvaimesta, joka ehti vesimelonin kokoiseksi ennen kuin Ashley meni gynekologille. 

Yksin asuvan koiranomistajan riski kuolla on 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman.

Koiranomistajat sen tietävät kokemuksesta, että lemmikistä on paljon iloa ja hyötyä. Sen kanssa tulee lähdettyä ulos olipa sää mikä tahansa – ja siitä on aina seuraa. Nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että koirasta on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät nimittäin pidempään kuin ne, joilla koiraa ei ole.

Ruotsalaistutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Siihen osallistui noin 3,4 miljoonaa ihmistä, jotka olivat 40–80-vuotiaita. Seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Seuranta-aikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin niitä, joilla ei ole koiraa. Tutkimuksen mukaan eniten koirista on hyötyä yksin asuville. Heidän riskinsä kuolla oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Riski sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan 11 prosenttia pienempi.

Koiraroduista eniten hyötyä vaikuttaa olevan metsästykseen jalostetuilla koirilla. Lue lisää aiheesta täältä (ruotsiksi).

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti.

Silmien väri on tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi luottamuksen herättämiseen ja erilaisiin sairauksiin.

Silmien värin vaikutus erilaisiin ominaisuuksiin on kiehtonut tutkijoita pitkään. Tutkimuksissa on selvinnyt, että silmät eivät ole ainoastaan sielun peili, vaan ne antavat osviittaa myös joistakin terveystekijöistä, kuten riskistä sairastua tiettyihin tauteihin.

Ainakin näissä asioissa silmien värillä on havaittu olevan väliä.

Ykköstyypin diabetes

Siniset silmät ovat ykköstyypin diabeteksen riskitekijä, kun verrataan muihin silmien väreihin. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa selittää, miksi Pohjois-Euroopassa on enemmän ykköstyypin diabetesta kuin Etelä-Euroopassa.

Alkoholinkäyttö

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on vaaleat – esimerkiksi siniset tai vihreät – silmät, tulevat ruskeasilmäisiä helpommin riippuvaisiksi alkoholista. Tutkijat myös havaitsivat, että arkistolähteiden perusteella sinisilmäiset käyttävät muita enemmän alkoholia. 

Toisaalta on myös väitetty, että ruskeasilmäiset olisivat muita herkempiä alkoholille. Se voisi selittää edellä mainittua tutkimustulosta, jonka mukaan sinisilmäiset käyttävät erityisen paljon alkoholia.

Luotettavuus

Jos olet ruskeasilmäinen, sinun on todennäköisesti helppo vakuuttaa muut siitä, että olet luotettava tyyppi. Ruskeat silmät nimittäin herättävät tutkitusti luottamusta kanssaihmisissä.

Ihosyöpä

Ihmisillä, joilla on vaaleat silmät, on usein myös vaalea iho – ja toisinpäin. Niinpä ei ole kovin yllättävää, että sinisilmäiset sairastuvat ruskeasilmäisiä todennäköisemmin ihosyöpään. Vaalea iho palaa tummaa ihoa herkemmin auringossa, mikä lisää ihosyövän riskiä. 


Silmäsairaudet

Sekä erittäin harvinainen silmän suonikalvoston melanooma että ikääntyneillä varsin yleinen silmänpohjan ikärappeuma on yhdistetty erityisesti väriltään vaaleisiin silmiin. Silmänpohjan ikärappeumaa sairastaa länsimaissa noin joka kymmenes 60 vuotta täyttänyt. 

Näiden viiden asian lisäksi silmien väri on joissakin tutkimuksissa yhdistetty muun muassa kivunsietokykyyn ja reaktiokykyyn.