Meidän Perhe
Mitään ruokaa ei kannata alkaa vältellä vain varmuuden vuoksi. Kuva; Shutterstock
Mitään ruokaa ei kannata alkaa vältellä vain varmuuden vuoksi. Kuva; Shutterstock

Kutina on ikävä tunne suussa ja korvissa, mutta onneksi vaaraton. 

Mitä on ristiallergia?

Ristiallergiaksi kutsutaan sitä, kun siitepölylle allerginen saa oireita syötyään tiettyjä tuoreita kasviksia tai hedelmiä. Oireet alkavat pian syömisen jälkeen ja yleensä myös laantuvat melko nopeasti. Tyypillisin oire on kutina huulilla, suun limakalvoilla, nielussa tai korvissa. Koivun siitepölylle herkistyneet saattavat saada oireita esimerkiksi tuoreesta porkkanasta, omenasta tai pähkinöistä. Oireita aiheuttavien ruokien lista vaihtelee eri ihmisillä.

Miten ristiallergiaa hoidetaan?

Ei varsinaisesti mitenkään. Kutinaan voi ottaa antihistamiinin, mutta yleensä siitä ei ole mainittavaa hyötyä, koska lääkkeen vaikutus alkaa parissakymmenessä minuutissa, jolloin olo on tavallisesti jo helpottanut. Tärkein ohje on välttää syömästä niitä ruoka-aineita, joiden on huomannut aiheuttavan kutinaa.

Pitääkö koivuallergista lasta siis estää syömästä omenaa?

Ei, ellei juuri omena ole aiheuttanut hänelle oireita. Siitepöly- ja ristiallergiat puhkeavat yleensä vasta lähempänä kouluikää, jolloin lapsi osaa jo itse kertoa, jos jokin ruoka kutittaa suuta. Mitään ruokaa ei kannata alkaa vältellä vain varmuuden vuoksi. Voi myös kokeilla, aiheuttaako kyseinen ruoka-aine oireita läpi vuoden vai vain siitepölyn kukinta-aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä jos lapsi ei muista välttää allergisoivia ruokia koulussa?

Ristiallergiasta ei seuraa sen pahempaa kuin kutina, joten vaarallista se ei ole. Lapsi voi itse päättää, mikä hänelle on liian hankala oire. Toisaalta ketään ei pitäisi pakottaa syömään kutittavia ruokia. Oireita aiheuttavien ruokien lista voi kasvaa vuosi vuodelta, kun lapsella on takanaan useampia siitepölykausia. Olisi hyvä, jos kouluissa ja päiväkodeissa ymmärrettäisiin ristiallergian luonne, eikä vaadittaisi kaikesta lääkärintodistusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä voi tietää, ovatko lapsen oireet vaaratonta ristiallergiaa vai jotain vakavampaa?

Jos ruoka-aine aiheuttaa ihottumaa, oksentelua, yskimistä tai hengityksen vinkumista, on syytä hakeutua lääkäriin selvittämään asia. Vakava allergia voi pahimmillaan aiheuttaa hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion, jossa hengitys vaikeutuu ja verenpaine laskee. Niin sanotun komponenttidiagnostiikan avulla lääkäri voi selvittää, liittyvätkö oireet nopeasti vai hitaasti pilkkoutuviin proteiineihin. Nopeasti pilkkoutuvat proteiinit ehtivät aiheuttaa vain harmittoman kutinan suun alueella, mutta hitaat reagoivat vasta ruuansulatuselimistössä ja saattavat aiheuttaa vakavamman allergisen reaktion. Esimerkiksi pähkinäallergia voi kuulua kumpaan ryhmään tahansa.

Asiantuntijana professori, lastenlääkäri Mika Mäkelä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla