Kuvat
Shutterstock
Voisiko musiikki saada hyttyset pois tolaltaan?
Voisiko musiikki saada hyttyset pois tolaltaan?

Voisiko hyttyset taltuttaa tanssimusiikilla?

Inisevät ja ja ikäviä paukamia aiheuttavat hyttyset ovat jokakesäinen piina ja niiltä suojautumiseen onkin kehitetty jos jonkinlaisia keinoja. Uusin idea itikoilta suojautumiseen saattaa kuitenkin yllättää.

Kansainvälisessä tutkimuksessa nimittäin huomattiin, että elektronisen tanssimusiikin soittaminen sekoitti hyttysiä siinä määrin, etteivät ne löytäneet uhrejaan yhtä nopeasti, eivätkä sen jälkeenkään pistäneet yhtä herkästi kuin ilman kyseistä musiikkia. Sitä kuunnellessa eivät lemmenleikitkään kiinnostaneet: hyttyset parittelivat Skrillexin Scary Monsters and Nice Sprites -hitin soidessa huomattavasti tavallista vähemmän.

Tutkimustuloksesta innostuneena ruotsalaisapteekki Apotek Hjärtat päätti tarjota asiakkailleen vaihtoehtoisen tavan hyttysten karkottamiseen, kertoo Markkinointi & Mainonta. Niinpä apteekin viestintätoimisto miksasi perinteisistä lastenlauluista dance-versioita Skrillex-tyyliin, ja ne laitettiin jakoon YouTubeen ja Spotifyhin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin taipuu Jumppalaulu (”pää, olkapäät, peppu...!”) Apotek Hjärtatin malliin:

Tutkijat uskoivat vaikutuksen perustuvan siihen, että valitussa musiikkityylissä on sekä korkeita että matalia äänentaajuuksia, jotka vaihtelevat keskenään nopeasti. Voisiko musiikkivalinnalla todella saada rauhan innokkailta verenimijöiltä?

– Asiaa pitäisi tietysti tutkia voidakseen vastata täsmällisesti. Sinänsä äänellä, erityisesti hyvin korkealla sellaisella, on merkitystä hyttysille, mutta en tiedä, kuinka paljon ultraääniä syntyy, kun tuollaista musiikkia soittaa voimalla, pohtii biologi Jaakko Kullberg Sitowiselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täysin Kullberg ei siis ajatusta tyrmää. Hyttyset kun ovat pienen koonsakin puolesta varsin herkkiä erilaisille ärsykkeille.

– Elektronisessa musiikissa syntyy monenlaisia ääniaaltoja. Siinä missä norsut ja sinivalaat kuulevat ja tuottavat helposti hyvin matalataajuisia ääniä, hyvin pienet otukset kuulevat ja vaikuttuvat hyvin korkeista äänistä. Esimerkiksi hyttysten ja muiden sääskien koiraat havaitsevat oman lajinsa naaraat lähietäisyydeltä lentoäänen korkeuden perusteella, Kullberg selittää.

– Sanotaan nyt, että olen itsekin joskus ollut elektronisen musiikin mölyn vaikutuksessa ja minua se ainakin häiritsi. Voin siis hyvin kuvitella, että hyttysetkin olisivat häiriintyneitä siitä.

Kullberg ei kuitenkaan suosittele käyttämään musiikkia minkään eläimen torjuntakeinona. Hän otaksuu, että mahdollinen vaikutus edellyttäisi sellaista volyymitasoa, etteivät hyttyset olisi ainoita, jotka ottaisivat itseensä. Todennäköisesti myös naapureilla olisi asiaan sanansa sanottavana.

Lisäksi kannattaa huomioida, ettei vaikutus välttämättä ole kovin pysyvä:

– Melkein mikä tahansa epätavallinen häiriö toki häiritsee elukoita, mutta ne voivat myös tottua siihen. Kun ne toteavat, ettei tästä oikeastaan mitään haittaa ole, ne jatkavat puuhiaan niin kuin ei mitään. Hyttysetkin tottuvat asioihin ja oppivat asioita, Kullberg huomauttaa.

On myös hyvä muistaa, ettei tutkimuksessa vertailtu elektronisen tanssimusiikin ja jonkin toisen musiikkityylin vaikutuksia toisiinsa, vaan verrokkihyttyset saivat elellä hiljaisuudessa. Musiikkilajin valinnalla ei siis välttämättä ole väliä, vaan kokeilunhaluinen voinee testata konstia yhtä hyvin vaikka Tangomarkkinoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla