Rosa Meriläisen ja Sanna Seiko Salon Kuukautiskirjassa jaetaan kuukautiskokemuksia ja käydään läpi kuukautisiin liittyviä myyttejä. ”Keskustelun tarve ei lopu siihen, kun kuukautiset ensimmäisen kerran alkavat”, Rosa sanoo.  Kuva: Karisto
Rosa Meriläisen ja Sanna Seiko Salon Kuukautiskirjassa jaetaan kuukautiskokemuksia ja käydään läpi kuukautisiin liittyviä myyttejä. ”Keskustelun tarve ei lopu siihen, kun kuukautiset ensimmäisen kerran alkavat”, Rosa sanoo. Kuva: Karisto

Rosa Meriläinen ja Sanna Seiko Salo kirjoittivat kirjan kuukautisista, jotta oppisimme viimein puhumaan niistä suoraan.

Rosa Meriläinen, miksi halusitte tehdä kirjan kuukautisista?

”Naisten kehollisuuteen liittyy paljon häpeää. Kaikilla ei esimerkiksi ole sanaa omalle vaginalleen. Vaikka Suomi on edistyksellinen maa kuukautistiedossa, täälläkin on kuukautishäpeää. Minun ikäiseni muistavat vielä ajan, jolloin mainosten kuukautisveri oli sinistä.

Itselleni tämän kirjan tekeminen on ollut tosi avartavaa. Olen tajunnut, kuinka kovia kuukautiskipuja voi tuntea ja että naiset voivat jopa oksentaa niiden takia. Opin myös, että Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät harrasta menkkaseksiä, ja että siihen voi olla monia syitä. Se ei perustu vain siihen, että seksi kuukautisten aikaan on miesten mielestä ällöttävää. Oma olo vain voi olla niin kehno.”

”Opin, että Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät harrasta menkkaseksiä.”

Miksi kuukautiset hävettävät?

”Häpeä kertoo siitä, miten kulttuurissamme suhtaudutaan naisen ruumiiseen. Naisen ruumis näkyy kuvissa ja puheissa hyvin harvoin sellaisena kuin se on. Naisia pitää ikään kuin sievistää. Kuukautisiin liittyy samanlaista inhoa ja häpeää kuin vaikka läskikammoon. Tieto ja nauru ovat parhaat välineet häpeää vastaan.”

Mitä haluaisitte kirjalla sanoa?

”Keskustelkaa kuukautisista ystävien, äitien ja tyttärien kanssa. Kuukautisiin kuluu elämästä tosi paljon aikaa. Miksi niitä täytyisi aivan yksin kantaa? Toivoisin, että kuukautisista voisi puhua myös kumppanin kanssa. Sillä on iso vaikutus elämään, jos kumppani ei tajua, millaiset juuri sinun kuukautisesi ovat.”

”Sillä on iso vaikutus elämään, jos kumppani ei tajua, millaiset juuri sinun kuukautisesi ovat.”

Jokainen on joskus kuullut ”onko taas se aika kuusta” -hokeman ja ehkä kokenut kuukautisiin liittyvää vähättelyä. Voisivatko menkat olla heikkouden merkin sijaan voimaannuttava, tai ainakin neutraali, asia?

”Moni kirjaan haastattelemamme nainen ajatteli, että kuukautiskierto on kuitenkin positiivinen asia elämässä. Osa koki kuukautiset puhdistavana juttuna. Niistä puhuminen tuntui erityisen tärkeältä naisille, jotka ovat eläneet ajan, jona kuukautisista ei saanut puhua.

Ennen nettiä yritettiin yksin keksiä tapoja helpottaa kipua ja löytää käteviä kuukautissuojia. Eräs nainen kertoi, että hänen isoäitinsä oli käyttänyt kuukautissuojana kuivaa ruohoa. Koska suvussa ei puhuttu kuukautisista, hän ei saanut tietää, mitä muut naiset käyttivät. Tiedon jakamiselle on edelleen tarvetta.”

Miten kuukautisista voisi puhua suoraan puolisolle tai pomolle?

”Kun tilanne on päällä, puolisolle voi kertoa, että nyt kuukautiset alkoivat, ja yrittää kuvailla sitä kipua. Tai jos omat kuukautiset ovat vaivattomat, voi kysyä, onko puolisolla joskus ollut kumppania, jolla olisi pahat pms-oireet. Miehetkin ovat ihmisiä, ja ihmiset ovat perusluonteeltaan empaattisia ja oppivia. Aikuisen miehen on kyettävä ottamaan vastaan se, että naisella on kuukautiset. Ja jos ei kykene, siitä on syytäkin puhua.

”Olen oppinut, että kun tuntemattomalta pyytää tamponia tai särkylääkettä, naiset tekevät kaikkensa auttaakseen.”

Työpaikalla keskustelun voi aloittaa muiden naisten kanssa. Ymmärrän, että on kylmäävä ajatus mennä yksin ynseän miespomon puheille ja sanoa, ettei voi tulla kokoukseen, koska sattuu niin paljon, ettei pysty istumaan. Muiden naisten tuki voisi siinä tilanteessa auttaa.

Omat kuukautiseni alkavat aina ihan lohduttomassa paikassa. Olen oppinut, että kun tuntemattomalta pyytää tamponia tai särkylääkettä, naiset tekevät kaikkensa auttaakseen. Nämä kokemukset ovat yhteisiä.”

Rosa Merilaisen ja Sanna Seiko Salon teos Ne – Kuukautiskirja ilmestyy naistenpäivänä.

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

  • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
  • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
  • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
  • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
  • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

Unohda superfoodit ja rääkkitreenit! Tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan hyvät ihmissuhteet ovat todellinen terveyden ja onnellisuuden tae.

Erityisesti vuoden alussa moni miettii, miten omaa hyvinvointiaan voisi parhaiten edistää. Auttaisiko ruokavalion viilaaminen, kuntosalilla käyminen tai ehkä unta tarkkaileva aktiivisuusranneke? 

Järkevän ruokavalion noudattaminen, liikunnan harrastaminen ja riittävän unensaannin varmistaminen ovat kaikki fiksuja valintoja kokonaishyvinvoinnin kannalta. Terveen ja onnellisen elämän kannalta yksi valinta kuitenkin näyttäisi olevan ylitse muiden: sosiaalisten suhteiden vaaliminen. 

Itse asiassa liikunnan ja terveellisen ruuan hyödyt tuntuvat kietoutuvan yhteen sosiaalisuuden kanssa. Neurologi ja aivotutkija Markku T. Hyyppä kertoo Helsingin Sanomissa, että Välimeren ruokavalio, liikunta ja kulttuuriharrastukset edistävät tutkitusti muistin toimintaa, mutta kaikissa kolmessa hyödyt saattavat tulla paljolti sosiaalisuudesta.

Terveelliseksi ylistetyssä Välimeren ruokavaliossa ei välttämättä ole niinkään kyse oliiviöljystä kuin siitä, että Välimeren maissa on tapana aterioida pitkään ja hartaasti porukalla. Useissa liikuntaharrastuksissa taas hikoillaan yhdessä toisten kanssa, ja kulttuuririennoissakin moni käy jonkun kanssa. 

Joukkuelajeihin, kuoroon, yhdistystoimintaan tai muihin sosiaalisiin aktiviteetteihin aikaansa käyttäneille Hyypän ajatukset kuullostanevat tutuilta. Aika moni meistä mainitsee yhdeksi harrastuksensa parhaista puolista mahtavan harrastusporukan.

Ihmissuhteiden laatu merkitsee

Myös maineikkaan Harvardin yliopiston tekemän suuren seurantatutkimuksen mukaan hyvät ihmissuhteet ovat hyvän elämän salaisuus. Jo 75 vuotta kestäneen tutkimuksen pyrkimys on selvittää, mikä saa ihmiset pysymään terveinä ja onnellisina, ja vuosikymmenten seurannan jälkeen vastaus alkaa olla selvillä. 

– Ihmiset, jotka olivat kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa 50-vuotiaina, olivat joukon terveimpiä 80-vuotiaina, tutkimuksen tämänhetkinen johtaja Robert Waldinger kertoo Ted Talk -puheessaan.

Harvardin jättitutkimuksen mukaan ihmissuhteissa kannattaa keskittyä laatuun. Sellaiset läheiset ihmissuhteet, joissa vallitsee vahva luottamus, ovat terveyden ja onnellisuuden kannalta valtavan arvokkaita. 

Yksinäisyys on valtava terveysriski

Ylipainoa on pitkään pidetty suurena länsimaisia yhteiskuntia uhkaavana terveysongelmana. Sosiaalisen elämän vastakohta, yksinäisyys, saattaa kuitenkin olla paljon suurempi uhka. Näin arvioi esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt amerikkalaistutkimus

Samaisessa tutkimuksessa myös väitetään, että yksinäisellä on sama riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin tupakoitsijalla. Eliniän lyhentämisen lisäksi yksinäisyyden on todettu lisäävän sydänsairauden riskiä merkittävästi, nostavan verenpainetta ja altistavan muistisairaudelle. 

Yksinäisyys on hyvä erottaa yksinolosta, jolla on paljon tutkittuja hyviä vaikutuksia. Seurassa vietettyjä minuutteja olennaisempaa on kokemus siitä, että elämässä on ihmisiä, joiden kanssa voi nauraa ja joilta saa tukea tiukan paikan tullen.

Parisuhteen ja -suhteettomuuden vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin on tutkittu ahkerasti vuosien mittaan. Yhdessä tutkimuksessa todettiin avioliiton olevan terveyden kannalta paras ihmissuhde, ja toisessa taas huomattiin, että yksinelävillä on parisuhteessa olevia enemmän kestäviä ihmissuhteita ja paremmat välit perheenjäseniin. 

Yhteistä tutkimustuloksille näyttää olevan se, että yhteydenpito läheisiin ja ajan viettäminen heidän kanssaan kannattaa aina, oli läheinen sitten ystävä, puoliso tai vaikka sukulainen. 

Trendejä isompi juttu

Jos tutkimuksia on uskominen, sosiaalisuuden täytyy olla seuraava hyvinvoinnin megatrendi. 

Todellisuudessa sillä on kuitenkin vielä matkaa johtavaksi terveystrendiksi. Aikamme korostaa yksilöllisyyttä, ja esimerkiksi Instagramin loputon fitnesskuvien virta on normalisoinut kropan pikkutarkkaa viilaamista muun hyvinvoinnin kustannuksella.

Grammantarkan ruokavalion ja tiukan treeniohjelman noudattaminen voi lähtökohdista riippuen olla fyysisen terveyden kannalta hyvä veto, mutta sosiaalisen elämän näkökulmasta äärimmilleen viety fitnessmeno on enemmän uhka kuin mahdollisuus.

Toisaalta seuran ja oman porukan kaipuu on perustavanlaatuinen ja yksittäisiä trendejä isompi asia: haluamme kaikki tulla kuulluksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi, mutta sen myöntäminen on intiimimpää kuin treenitavoitteen kirjaaminen tai terveysruokakuvien postaaminen someen.