Marjo Venno pisti kaikki syöpään liittyvät paperit silppuriin. Se teki hyvää. Kuva: Shutterstock ja Marjo Venno.
Marjo Venno pisti kaikki syöpään liittyvät paperit silppuriin. Se teki hyvää. Kuva: Shutterstock ja Marjo Venno.

Marjo Venno sairastui rintasyöpään, mutta parani. Silloin kodista sai lähteä koko syöpäpaperien arkisto. 

Moni konmarittaa kodeistaan enemmän kuin pelkkiä tavaroita. Päättyneen ihmissuhteen muistoja, taakaksi langenneita perintökaluja tai hapen vievää irtosälää.

Kun laitilalainen Marjo Venno parantui vakavasta sairaudestaan, hän maritti kaiken siihen liittyvän elämästään.

Diagnoosi tuli helmikuussa 2012. Rinnassa tuntunut pallura osoittautui syöväksi. Samalla Marjosta tuli yksi yli 5000 suomalaisnaisesta, jotka vuosittain sairastuvat rintasyöpään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Oli se aikamoinen shokki. Siitä alkoi ruljanssi, Marjo, 53, sanoo nyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syöpäkudosta leikattiin pois rinnasta, ja kainalon alueelta poistettiin imusolmukkeet. Sitten alkoivat sytostaatti- ja sädehoidot. Sairausloma kesti yhdeksän kuukautta.

Sairastamisen ja hoitojen lomassa entinen karjatilan emäntä opiskeli itsensä eläintenhoitajaksi ja klinikkaeläintenhoitajaksi. Se kävi lopulta liian raskaaksi ja hän paloi loppuun.

– Vaadin itseltäni silloin ihan liikaa, hän sanoo.

Konmari innosti

Marjo kertoo olleensa aina ”hamsteri”. Maatalossa kaikille tavaroille on paljon tilaa, ja niitä myös kertyy varastoihin ja vintteihin. Marjon kompastuskivi ovat erilaiset paperit: maatalousyhtymän asiakirjat, veroilmoitukset ja jopa laskut Aku Ankan tilauksesta.

Nyt Marjo asuu aviopuolisonsa ja kahden koiransa kanssa kerrostalossa. Maatalon varastoissa on vielä paljon tavaraa.

Viime keväänä Marjo innostui KonMari-siivousmetodista. Siihen hänet perehdytti aikuinen tytär.

– Tytär kävi kanssani läpi lakanoita ja pyyhkeitä ja opetti pystyviikkausta. Luin myös KonMari-kirjat. Tavaroiden marittamisen aloitin vaatteista. Se oli kyllä elähdyttävää, hän kertoo.

Nyt Marjolla menee hyvin. Hän on terve ja pitää omaa ompelimoa. Viimeinen kontrollikäynti lääkärillä oli tammikuussa 2017. Viimeiset sairauteen liittyvät lääkkeet hän söi viime syksynä

Raivatessa roskiin päätyi kaikki syöpään liittyvä: lääkärikutsut, koevastaukset, sairaalaskut, epikriisit ja syöpäesitteet.

Niitä Marjo surautteli silppuriin kaksi arkkia kerrallaan.

Tältä lopputulos näytti:

Henkisesti raskasta raivaamista

Syöpäpapereiden hävittäminen oli fyysisesti helppoa mutta henkisesti vaikeaa. Papereita tuhotessa oli aikaa lukea ne läpi.

– Silppuaminen oli tavallaan ahdistavaa, koska kävin sairautta läpi takaperin. 

Vaikka sairautta ei voi unohtaa, tuhoamisen jälkeen Marjolle tuli voittajafiilis. 

– Mitä mä niillä kansioilla ja papereilla enää teen? Tämä sairaus on nyt taputeltu. Ja jos nyt sattuisin sairastumaan uudestaan, tuskin näitä papereita missään kysellään. Sellaista taakkaa en halua jälkipolville jättää.

Vähän aikaa sitten Marjo postasi Facebookin Konmari Suomi -ryhmään kuvan syöpäpaperisilpusta ja kertoi parantumisestaan. Kommenttiketjuun virtasi tuhansia tsemppiviestejä. Se tuntui hyvältä.

– Minulla on korkea kynnys päivitellä mitään Facebookiin, mutta nyt halusin jakaa tämän ison askeleen. Yllätyin siitä, miten paljon kanssasisaria ja myötäeläjiä löytyi. Se oli ihan loistavaa huomata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla