Mammografiassa rinta puristetaan ohueksi, jotta sen rakenteiden kuvaamiseen tarvitaan mahdollisimman vähän röntgensäteitä. Kuva: Shutterstock
Mammografiassa rinta puristetaan ohueksi, jotta sen rakenteiden kuvaamiseen tarvitaan mahdollisimman vähän röntgensäteitä. Kuva: Shutterstock

Seitsemän rintasyöpää sairastanutta kertoo, mitkä oireet saivat heidät menemään lääkäriin.

Rintasyöpä ei aina oireile kyhmynä, joka löytyy rintoja tunnusteltaessa. Siksi rintasyöpään sairastuneet naiset ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa tarinoitaan siitä, miten havaitsivat syövän.

27-vuotias Hayley Browning esimerkiksi kertoi, että kasvain hänen rinnassaan tuntui vain makuuasennossa.

– Useimmat nettisivut kehottavat tarkistamaan rinnat suihkussa, mutta jos olisin noudattanut ohjetta, kasvain olisi saattanut kasvaa liian isoksi, jotta se olisi ollut hoidettavissa, Hayley kirjoitti Facebookissa ja kehotti muitakin tutkimaan rintansa myös makuulla.

Claire Warnerin, 41, syöpä oli tuskin paljaalla silmällä havaittavissa, sillä rinnan alaosassa näkyi vain pieni kuoppa. Kasvain oli aiheuttanut ihon vetäytymisen sisäänpäin. Myös hän jakoi tarinansa sosiaalisessa mediassa, jotta muutkin osaisivat tarkkailla rintasyövän epätyypillisempiä merkkejä.

Aina ihminen itse ei ehdi edes huomata rintasyövän oireita. Suomessa kunnilla on velvollisuus järjestää rintasyöpäseulonnat 50–69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Mammografia saattaa paljastaa kasvaimen, ennen kuin se on käsin tunnettavissa tai oireilee muuten.

Patteja, sattumia ja muita oireita

Kysyimme rintasyövän kokeneilta lukijoiltamme, miten heidän sairautensa löytyi. Seitsemän naista kertoi tarinansa:

”Vuosi sitten kävin 50-vuotisseulonnassa, jonka jälkeen sain kutsun lisätutkimuksiin. Löytönä oli ärhäkkä, triplanegatiivinen rintasyöpä. Pattia en ollut huomannut, eikä sitä lääkärin mukaan olisi voinut tunteakaan, koska kasvaimen halkaisija oli vain 0,7 millimetriä. Kohta on yksivuotiskontrolli, joka pelottaa jo nyt. Kannustan kaikkia tutkailemaan rintojaan ja osallistumaan seulontoihin!” Elämä ennen ja jälkeen diagnoosin, 50

”Pattia en ollut huomannut, eikä sitä lääkärin mukaan olisi voinut tunteakaan.”

”Menin lääkäriin oikean olkapään takia. Se oli kipeä ja viilsi välillä rintaan asti. Lääkäri määräsi mammografian ja ultran, onneksi molempiin rintoihin. Vasemmasta löytyi patti, joka olikin sitten syöpäkasvain.

Sitä ennen olin käynyt mammografiassa vajaa kaksi vuotta sitten. Silloin rinnassa oli lääkärin mukaan normaali nesterakkula, joita hyvin monella on, mutta minulla taisi olla jo silloin syöpärakkula. Se ei kuulemma vaatinut lisätutkimuksia. Vaatikaa heti lisätutkimuksia, jos mammografiassa löytyy jotain. Nyt olen käynyt läpi sytostaattihoidot ja sädetykset. Selvisin osapoistolla ja imusolmukkeiden poistolla. Maaliskuussa edessä on ensimmäinen tarkastus.” Siru, 55

”Kasvain löytyi ihan klassisesti. Suihkussa, sattumalta, peseytyessä. Ei mitään oireita, eikä mitään sukurasitteita. Pelkkä täysin kivuton patti. Olin ihan varma, että kyseessä on vain rasvapatti, mutta kiitos sen, että asia on näin paljon esillä, hakeuduin tutkimuksiin. Sain nopeasti hyvän ja tehokkaan hoidon. Nyt on toistaiseksi selätetty tuo rasvapatti, joka siis olikin aggressiivinen, pahanlaatuinen syöpä.” Sanna, 42

”Olin ihan varma, että kyseessä on vain rasvapatti.”

”Sairastuin rintasyöpään vuonna 2009. Silloin hakeuduin lääkäriin toisen, ’terveen’ rinnan tulehduksen vuoksi. Minulta otettiin mammografia,ultra ja ohutneulanäyte. Mammografia ja ultra olivat puhtaat ja ohutneulanäyte epävarma. Kun sitten viimein otettiin paksuneulanäyte, huomattiin rintasyöpä toisessa rinnassa. Luulen, että myös toisessa oli jo syöpä, koska tauti uusi heti vuonna 2011, jolloin se oli jo levinnyt jokaiseen kainalon imusolmukkeeseen.” Eeva, 56

”Rintaani ilmestyi oliivinmuotoinen patti syksyllä. Siitä otettiin näyte kahdesti, koska tulos oli epäselvä. Seurasi kaksi leikkausta, ensin osapoisto ja kainalon tyhjennys ja sitten kuukauden kuluttua koko rinnan poisto. Vasta silloin selvisi, että kasvain oli isokokoinen.

Harmittaa, että rintaani ei poistettu heti ensimmäisellä kerralla, vaikka lääkäri huomasi leikkauksen aikana, että poisto on edessä. Kuulemma siihen täytyy olla potilaan suostumus. Ehdotan, että joka ainoalta rintasyöpäpotilaalta kysytään heti lupa mahdolliseen poistoon ennen leikkausta. Säästyttäisiin turhilta leikkauksilta, ja potilas pääsisi nopeasti jatkohoitoon.” Linda, 48

”Jälkeenpäin tajusin, että olin tosi väsynyt iltaisin.”

”Löysin patin itse. Sängyssä selälläni maatessa, patin puoleinen käsi ylhäällä, tunnustelin rinnan ulkosyrjää. Ihan sattumaa se oli, sillä en silloin tutkinut rintoja mitenkään säännöllisesti. Patti oli niin suuri, että arvasin heti, mitä se on.” Her2 positiivinen 42v/2008, 51

”Sairastuin vuonna 2005 ollessani 48-vuotias. Havaitsin jo aikaisemmin rinnan yläpuolella patin, mutta en osannut yhtään yhdistää sitä rintasyöpään. Patti jotenkin vaivasi mieltä ja menin työpaikkalääkärille, joka passitti jatkotutkimuksiin. Vasen rinta poistettiin, Gradus III, sytostaatit, säteet sekä viisi vuotta Tamofen-lääkitystä. Jälkeenpäin tajusin, että olin tosi väsynyt iltaisin ja nukuin pitkät unet, mikä ei ollut tapaistani, mutta en kokenut itseäni mitenkään sairaaksi.” Lennu, 60

Lääkebisnes tappaa

Rintasyövän kokeneet kertovat, miten sairaus löytyi: ”Olkapää oli kipeä ja viilsi välillä rintaan asti”

Mieluummin enemmän röntgensäteitä, kuin väkivaltaista rintojen murskaamista ja litistämistä, joka itsessään rikkoo rintarauhasen soluja ja voi aiheuttaa solumuutoksia. Seulonnassa pyritään täydellisiin kuviin, hoidettavien tuntemuksista välittämättä. Pitäisi muistaa, että hoidetaan ihmisiä. Ei ole oikea tutkimus sellainen, jossa kudosnesteet lentävät ja rinnat rikkoutuvat. Pitää voida tehdä kivuttomammin, vaikka enemmillä säteillä.
Lue kommentti

Yksin asuvan koiranomistajan riski kuolla on 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman.

Koiranomistajat sen tietävät kokemuksesta, että lemmikistä on paljon iloa ja hyötyä. Sen kanssa tulee lähdettyä ulos olipa sää mikä tahansa – ja siitä on aina seuraa. Nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että koirasta on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät nimittäin pidempään kuin ne, joilla koiraa ei ole.

Ruotsalaistutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Siihen osallistui noin 3,4 miljoonaa ihmistä, jotka olivat 40–80-vuotiaita. Seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Seuranta-aikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin niitä, joilla ei ole koiraa. Tutkimuksen mukaan eniten koirista on hyötyä yksin asuville. Heidän riskinsä kuolla oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Riski sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan 11 prosenttia pienempi.

Koiraroduista eniten hyötyä vaikuttaa olevan metsästykseen jalostetuilla koirilla. Lue lisää aiheesta täältä (ruotsiksi).

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti.

Vierailija

Jättitutkimus: Koiranomistajat elävät pidempään – eniten hyötyä yksin asuville

Huolehtikaa te kerrostaloasujat myös sitten siitä, että teidän huutavat kakaranne (vrt. räksyttävät piskit) eivät metelöinnillään aiheuta stressiä lapsettomille viattomalle kanssaeläjillenne! Tästä ainakin pitäisi tehdä tutkimus, että kuinka paljon tämä aiheuttaa stressiä naapureille. Varsinkin kun tuntuu olevan ihan ok vihata koiria, vaikka koiranomistajat eivät elätä koiriaan yhteiskunnan piikkiin, kuten lapsenomistajat.
Lue kommentti

Silmien väri on tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi luottamuksen herättämiseen ja erilaisiin sairauksiin.

Silmien värin vaikutus erilaisiin ominaisuuksiin on kiehtonut tutkijoita pitkään. Tutkimuksissa on selvinnyt, että silmät eivät ole ainoastaan sielun peili, vaan ne antavat osviittaa myös joistakin terveystekijöistä, kuten riskistä sairastua tiettyihin tauteihin.

Ainakin näissä asioissa silmien värillä on havaittu olevan väliä.

Ykköstyypin diabetes

Siniset silmät ovat ykköstyypin diabeteksen riskitekijä, kun verrataan muihin silmien väreihin. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa selittää, miksi Pohjois-Euroopassa on enemmän ykköstyypin diabetesta kuin Etelä-Euroopassa.

Alkoholinkäyttö

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on vaaleat – esimerkiksi siniset tai vihreät – silmät, tulevat ruskeasilmäisiä helpommin riippuvaisiksi alkoholista. Tutkijat myös havaitsivat, että arkistolähteiden perusteella sinisilmäiset käyttävät muita enemmän alkoholia. 

Toisaalta on myös väitetty, että ruskeasilmäiset olisivat muita herkempiä alkoholille. Se voisi selittää edellä mainittua tutkimustulosta, jonka mukaan sinisilmäiset käyttävät erityisen paljon alkoholia.

Luotettavuus

Jos olet ruskeasilmäinen, sinun on todennäköisesti helppo vakuuttaa muut siitä, että olet luotettava tyyppi. Ruskeat silmät nimittäin herättävät tutkitusti luottamusta kanssaihmisissä.

Ihosyöpä

Ihmisillä, joilla on vaaleat silmät, on usein myös vaalea iho – ja toisinpäin. Niinpä ei ole kovin yllättävää, että sinisilmäiset sairastuvat ruskeasilmäisiä todennäköisemmin ihosyöpään. Vaalea iho palaa tummaa ihoa herkemmin auringossa, mikä lisää ihosyövän riskiä. 


Silmäsairaudet

Sekä erittäin harvinainen silmän suonikalvoston melanooma että ikääntyneillä varsin yleinen silmänpohjan ikärappeuma on yhdistetty erityisesti väriltään vaaleisiin silmiin. Silmänpohjan ikärappeumaa sairastaa länsimaissa noin joka kymmenes 60 vuotta täyttänyt. 

Näiden viiden asian lisäksi silmien väri on joissakin tutkimuksissa yhdistetty muun muassa kivunsietokykyyn ja reaktiokykyyn.