Syömishäiriön sairastanut Katri Mikkilä tietää mistä puhuu. Niinpä hänen on helppo tunnistaa ihminen, joka oireilee jotenkin epänormaalisti ruualla ja liikunnalla. Kuva: Katri Mikkilän kotialbumi
Syömishäiriön sairastanut Katri Mikkilä tietää mistä puhuu. Niinpä hänen on helppo tunnistaa ihminen, joka oireilee jotenkin epänormaalisti ruualla ja liikunnalla. Kuva: Katri Mikkilän kotialbumi

Ravitsemus- ja fysioterapeutti Katri Mikkilän mielestä useilla ravitsemusterapeuteilla, fysioterapeuteilla, terveydenhoitajilla ja liikunta-alalla työskentelevillä on kieroutunut suhde omaan kehoon, ruokaan ja liikkumiseen.

Jyväskylässä asuva, 31–vuotias ravitsemusterapeutti ja fysioterapeutti Katri Mikkilä on törmännyt useissa yhteyksissä syömishäiriötä sairastaviin tai ainakin ihmisiin, jotka ihannoivat ylenpalttisesti laihuutta. Syömishäiriöliitossa työskentelevä nainen on ollut vuosia mukana liiton toiminnassa, mutta on hän kohdannut syömishäiriötä sairastavia muuallakin.

– YTHS:llä (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) tiedettiin, että kun ravitsemustieteilijä tulee paikalle, sillä on syömishäiriöriski, Kuopion yliopistossa ravitsemustieteitä 2000–luvun alussa opiskellut Mikkilä sanoo.

“Olen sitä mieltä, että aika monella alalla toimivalla on ongelmaa suhteessaan kehoonsa, ruokaan ja liikuntaan.”

Tämä on hänen mukaansa kuitenkin kuulopuhetta. Itse hän tajusi sairastavansa syömishäiriötä vasta opiskeluaikanaan, vaikka hänen suhteensa ruokaan oli vääristynyt jo ala-asteella.

Syömishäiriö enemmänkin sääntö kuin poikkeus

Mikkilän mukaan vuosikurssia kohden löytyi vähintään yksi ja todennäköisesti useampikin syömishäiriötä sairastava.

– Voisin väittää, että on jonkinlainen ilmiö, että esimerkiksi ravitsemustieteiden pariin ajautuu ihmisiä, joilla on syömishäiriötaustaa.

Asia on kuitenkin Mikkilän mukaan tabu, jota ei juurikaan opiskeluaikoina tuotu ilmi.

Alalle ajautuvat ihmiset, joilla ongelmaa

Myöhemmin hänelle on kuitenkin paljastunut, että syömisongelmaa on ollut myös niillä entisillä opiskelutovereilla, joista sitä ei olisi koskaan uskonut.

Syömishäiriöliiton toiminnan parissakin Mikkilä on törmännyt moneen, joka opiskelee ravitsemusterapeutiksi.

Fysioterapiaharjoittelusta taas Mikkilän mieleen ovat jääneet laihuuttaa ylenpalttisesti ihannoivat terveydenhoitajat, jotka pitivät omasta laihuudestaan kynsin hampain kiinni. Fysioterapiaopiskelijat taas hurahtivat naisen mielestä hyvin helposti vasta alkaneeseen fitnessbuumiin noin viisi vuotta sitten.

“He voivat omalla toiminnallaan vahingoittaa muiden suhdetta omaan kehoon, syömiseen ja liikuntaan.”

Vastalauseeksi sille Mikkilä on kirjoittanut Se erilainen fitnessblogi -blogia

– Olen sitä mieltä, että aika monella alalla toimivalla on ongelmaa suhteessaan kehoonsa, ruokaan ja liikuntaan. Iso osa on tällaisia ihmisiä.

Näiksi aloiksi Mikkilä laskee nimenomaan ravitsemustieteet, fysioterapian, terveydenhoidon ja liikunta-alan. Hänen mielestään syömishäiriöiden kaltaiseen ja jopa syömishäiriöitä pinnalle nostavaan ajatteluun ja toimintaan törmää etenkin kaupallisilla liikunta-aloilla, kuten liikuntakeskuksissa työskentelevien parissa.

– He voivat omalla toiminnallaan vahingoittaa muiden suhdetta omaan kehoon, syömiseen ja liikuntaan, vaikka tarkoituksena on auttaa voimaan paremmin. Kehopositiivisuusviesti ei näy liikuntapuolella vielä liikaa, jos ollenkaan, Mikkilä lataa.

Hän kokee, että alalla toimivat eivät edes välttämättä itse tiedosta, että omassa keho-,ruoka- ja liikuntasuhteessa on mitään vikaa.

– Koska mitä vikaa terveellisyydessä nyt voisi olla. Vähän sama kuin syömishäiriössäkin sairastumisen alkuvaiheessa sairaudentunto puuttuu. Vaikka en nyt haluakaan sanoa, että sairaudesta monenkaan alan ihmisen kohdalla tarvitsee vielä puhua.

Ihmisen pään sisälle ei kukaan...

Ravitsemusterapeutin tiukka väite: Hyvinvointialalle hakeutuu ihmisiä, jotka voivat toiminnallaan vahingoittaa muita

Kun elämässäni tapahtui vakava kriisiolojen, laihduin 15 kg/ 6kk. Reaktiot olivat häkellyttävä; myös huoli muiden huoli ja suoranainen diagnoosi syömishäiriöistä. Oli raskasta koittaa vakuuttaa huolestuneet läheiset siitä, että pääkopassa ei ole mitään muuttunut suhteessa ruokaan, keho vaan ei ota juuri nyt mitään vastaan. Liikunta toi hyviä hormoneja ja sitä myöten vaikutti aivoihin myönteisesti, jotta selvisin vaikeista vuosista. Laihtuminen oli kehon keino tuottaa lisäenergiaa selvitä...
Lue kommentti

Näytätkö ikäistäsi nuoremmalta? Onnea, telomeerisi voivat pitkästi!

Telomeerit, siis mitkä?

No tietenkin kromosomiesi päissä toistuvat DNA-ketjut, jotka suojaavat soluja vanhenemiselta. Ne toimivat vähän samaan tapaan kuin kengännauhojen muovipäät suojaavat nauhoja rispaantumiselta.

Tutkijoiden mukaan telomeerit vaikuttavat oleellisesti ihmisten ikääntymiseen. Käytännössä mitä pidemmät telomeerit, sitä terveempi ja nuorekkaampi ihminen on.

Viime vuosina telomeeritutkimus on ollut vilkasta, ja nyt lääketieteen Nobel-voittaja, tutkija Elizabeth Blackburn on yhdessä kollegansa Elissa Epelin kanssa koonnut tuloksista kansantajuisen opuksen. Pitkän ja hyvän elämän biologia -kirja väittää, että pystymme omilla valinnoillamme hillitsemään solujemme vanhenemista yllättävän paljon.

Jos peilistä katsoo väsähtänyt nassu, vika ei tutkijoiden mukaan ole peilissä. Sen sijaan vika on telomeereissa. Blackburn ja Epel todellakin vakuuttavat lukijansa siitä, että jokaisen on otettava vastuu telomeereistään. Niin tekemällä omaan ikääntymiseensä voi myös vaikuttaa.

Jos haluat olla vireä vielä satavuotiaanakin, Blackburnin ja Epelin mukaan kannattaa tehdä näin: 

  1. Vältä stressiä
  2. Ehkäise masennusta, eli meditoi, joogaa, hölkkää.
  3. Karta sokeria.
  4. Välttele eläinrasvoja. 
  5. Muista d-vitamiini.
  6. Säilytä valoisa elämänasenne! Vihaisen kyynikon telomeerit ne vasta tynkiä ovatkin.

Elizabeth Blackburn & Elissa Epel: Pitkän ja hyvän elämän biologia – telomeerit ja terveys (Aula & co)

Älä vähättele kumppanisi sairautta, äläkä unohda itseäsi taakan alle. 

Kun kumppani sairastuu masennukseen, hyvät neuvot ovat tarpeen. Suomen Mielenterveysseuran kriisityön päällikkö Pirjo-Riitta Liimatainen ohjeistaa, kuinka voit auttaa kumppaniasi – ja itseäsi – tilanteessa.

1. Älä vähättele sairautta.

”Masennus ei ole laiskuutta, haluttomuutta tai saamattomuutta. Se on mielen sairaus. Jos kumppanisi on tyystin voimaton, älä käske häntä ottamaan itseään niskasta kiinni. Älä käskytä tai syyllistä. Masentuneen kohdalla ei ole kyse siitä, ettei toinen haluaisi tehdä jotain. Hän ei pysty.”

”Masennus ei ole laiskuutta, haluttomuutta tai saamattomuutta.”

2. Hae tietoa masennuksesta.

”Tiedosta ei ole koskaan haittaa. Vieraile luotettavilla nettisivustoilla ja lue, miten masennus vaikuttaa ja miten se näkyy ihmisessä. Esimerkiksi mielenterveystalo.fi ja Suomen mielenterveysseura tarjoavat faktoja, joista voi olla apua.”

3. Ymmärrä, että masennusta voi hoitaa.

”Masennus ei ole loppuelämän tuomio, joka jää iäisyydeksi päälle. Siihen on olemassa monia hoitokeinoja. Siitä on täysin mahdollista parantua.”

4. Kerro, että olet valmis kuuntelemaan.

”On tärkeää kertoa rakkaalle ihmiselle, että olet valmis kuuntelemaan häntä. Kun paha olo iskee, yritä luoda häneen toivoa. Toinen kaipaa usein kaikista eniten ihan vain lämmintä tukea, kannustusta ja toivoa paremmasta.”

”Masennus ei ole loppuelämän tuomio, joka jää iäisyydeksi päälle.”

5. Osoita, että rakastat.

”Valaise toisen pimeä tunneli läheisyydellä. Kerro, että apua saa ja sitä kannattaa hakea. Ole lähellä ja halaa.

Masennus voi saada seksuaalisen halukkuuden vähenemään. Suhtaudu kumppaniisi ymmärryksen kautta ja keskustele hänen kanssaan asiasta. Vaikka tietyt läheisyyden osa-alueet hiipuisivat, osoita että välität ja kerro rakastavasi.” 

6. Kysy, miten voit auttaa.

”Ihmiset eivät ole selvännäkijöitä. Sen takia kannattaa kysyä suoraan, mikä toiselle olisi tärkeintä tilanteessa.

Joskus sairastavan on vaikeaa hakea apua, koska jaksaminen on äärirajoilla. Silloin kannattaa rohkaista toista ja sanoa, että voit lähteä käynneille mukaan. Varsinkin, jos toinen puhuu itsetuhoisista ajatuksista, tilanteeseen kannattaa tarttua heti.”

7. Puske hakemaan apua.

”Jos kumppanisi lopettaa esimerkiksi lääkkeiden syömisen ja haluaa luovuttaa hoidon kanssa, kehota häntä kuitenkin jatkamaan. Yritä saada toinen ymmärtämään, että apua on haettava.

Jos kumppanisi suhtautuu avun hakemiseen todella vastahakoisesti, puske eteenpäin. Muista, että hän ymmärtää sinun tehneen oikein siinä vaiheessa, kun hänen mielensä kirkastuu jälleen. Avun hakeminen on aina hyvä ratkaisu, vaikkei se pahimmassa hetkessä siltä tuntuisi.”

”Rakkaan ihmisen masennus voi aiheuttaa monenlaisia tunteita: vihaa, lamaantumista, turhautumista ja surua.”

8. Jaa vastuuta.

”Muistuta kumppaniasi siitä, ettei masennus ole häpeä tai heikkoutta. Sitä ei tarvitse peitellä muilta ihmisiltä. Kannusta puolisoasi puhumaan asiasta luottoihmisilleen.

Myös sinun kannattaa pyytää muita läheisiä auttamaan tilanteessa. On tärkeää, ettei sairastunut tai hänen kumppaninsa kumpikaan jää yksin.”

9. Anna itsellesi armoa.

”Rakkaan ihmisen masennus voi aiheuttaa monenlaisia tunteita. Se voi herättää vihaa, lamaantumista, turhautumista ja surua. Näiden tunteiden purkamista masentuneeseen kannattaa yrittää välttää.

Mutta koska olemme ihmisiä, tunteet voivat myös leimahtaa. Se on inhimillistä, eikä siitä kannata tuntea syyllisyyttä. Toinen ei mene rikki siitä, että suutut. Tilanne kannattaa kuitenkin käydä mahdollisimman pian toisen kanssa läpi, ettei se jää vellomaan. Pyydä anteeksi ja kerro tunteistasi.”

10. Älä unohda itseäsi.

”Masennus on sairaus, joka vaikuttaa tunteisiin, toimintakykyyn, ihmissuhteisiin ja muuhun jaksamiseen. Tavalliset askareet voivat muuttua mahdottomaksi tehtäväksi, ja arjen pyörittäminen saattaa jäädä puolison vastuulle.

”Ota kaikki mahdollinen apu vastaan.”

Puolisolle ensisijaisen tärkeää on muistaa pitää kaiken keskellä huolta siitä, ettei itse muserru taakan alle. Pidä itsestäsi niin hyvää huolta kuin tilanteessa pystyt. Kun huolehdit itsestäsi, jaksat huolehtia toisesta paremmin ja olla hänen tukenaan.

Ota kaikki mahdollinen apu vastaan. On parempi havahtua tilanteeseen ajoissa, koska muuten kaikki voi johtaa siihen, että perheessä on kaksi uupunutta tai jopa masentunutta.

On täysin hyväksyttävää alkaa punnita myös sitä vaihtoehtoa, että irtisanoutuu ihmissuhteesta. Jos tilanne vie itseltä kaikki voimat, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin erota. Se voi tuntua itsekkäältä, mutta pitää muistaa, että meillä kaikilla on oma elämämme. Jossain vaiheessa on pakko miettiä, mitä siltä haluaa. Kukaan ei voi elää elämäänsä toisen kautta varsinkaan silloin, jos toinen on haluton parantumaan ja kaikki on yritetty.”

11. Muista, että apua on saatavilla.

”Tukeudu läheisiisi ja hae rohkeasti ulkopuolista apua. Mielenterveysomaisten keskusliiton eli FinFamin kautta löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista voi olla apua. Myös Mieli maassa Ry:n kautta löytyy paljon hyvää tietoa.

Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen voi soittaa lähes ympäri vuorokauden. Sen kautta voi puhua päivystäjän kanssa, kysyä neuvoa tai vain purkaa omaa huolta ja pahaa oloa. Kriisivastaanoton kautta saa ajan nopeasti ja mitään lähetteitä ei tarvita: soitto toimistopuhelimeen riittää ja siitä pyyntö lähtee eteenpäin. Aika pyritään järjestämään noin viikon sisällä.”

Home sweet home

Hae tietoa ja pidä itsestäsi huolta – 11 kultaista neuvoa masentuneen puolisolle

Homealtistus on todella oimakas masennuksen aiheuttaja. Hometoksiinit ovat siis hermomyrkkyjä, jotka tuhoavat homeallergisen ihmisen kyvyn selviytyä arjessa, saati työssä. Homealtistusken oireita vähätellään, koska lääkärit eivät tiedä hometoksiineista mitään. Lääkärit eivät tunnista homealtistusta, eivät osaa edes epäillä oireiden diagnosoinnissa homeen osuutta. Kyse on varsin laajasta ongelmasta, jonka tutkimukseen ei ole osoitettu riittävästi määrärahoja. Kyse on varsin laajasta ja vakavasta...
Lue kommentti