Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Alkoholi ja ylipaino vaurioittavat maksaa, mutta myös liian nopea laihtuminen voi aiheuttaa rasvamaksan. Lääkäri kertoo, mikä on turvallinen laihdutus vauhti.

Kysymys:

Luin jostakin, että nopea laihdutus aiheuttaa rasvamaksan? Mistä tämä johtuu ja voiko sitä estää, jos kuitenkin haluaa ruveta laihdutuskuurille? Onko rasvamaksa pysyvä?

Vastaus:

Rasvamaksalla tarkoitetaan tilaa, jossa maksasoluihin kertyy runsaasti rasvaa. Lisäksi voi kehittyä maksasoluvaurio, joka johtaa pahimmillaan hengenvaaralliseen maksakirroosiin. Ei-alkoholiperäisen rasvamaksan tavallisin syy on ylipaino.

Lisäksi tunnetaan liuta harvinaisempia syitä rasvamaksaan. Yksi on nopea laihtuminen. Maksan rasvoittumista nähdään lähinnä erittäin rajujen dieettien yhteydessä ja harvinaisena laihdutusleikkauksen komplikaationa. Voimakas, nopea laihtuminen aiheuttaa maksan rasvoittumista eri mekanismien kautta, eikä toistaiseksi ole yksiselitteistä rajaa sille, mikä on liian nopeaa laihtumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suositeltu laihtumistahti (noin puoli kiloa viikossa) on kuitenkin todettu turvalliseksi ja johtaa yleensä myös pysyvämpään laihtumistulokseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos nopean laihtumisen seurauksena todetaan maksan rasvoittumista, tulee laihtumistahtia hidastaa ja välttää maksaa kuormittavia tekijöitä, kuten alkoholia, tiettyjä lääkkeitä ja luontaistuotteita. Maksan toipuminen on yksilöllistä eikä yksiselitteistä vastausta tilan pysyvyydestä voida antaa.

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Rasva ja insuliini

Mielenkiintoinen mahdollisuus. Tosin mitä ilmeisemmin vain väliaikainen puskuri-ilmiö rasvasoluista vapautuvalle rasvalle.

Jos katsotaan oheisen linkin takaa avautuvaa kuvaa, niin se kertoo rasvan vapautumisesta rasvasoluista veren insuliinitason funktiona. Kun insuliinitaso on korkea, niin rasvaa ei vapaudu käytännössä lainkaan vaan sitä varastoituu lisää. 
Jos muuttaa ruokavaliota niin, että verensokeri ja sitä kautta veren insuliinitaso eivät nouse vaan lähtevät palautumaan normaaliksi, niin silloin tullaan vaaka-akselia vasemmalle ja jossain vaiheessa kullekin yksilöllisen kulmapisteen vasemmalle puolelle ja rasva lähtee vapautumaan elimistön käyttöön. Jos elimistön solujen mitokondriot ovat terveet, niin nämä alkavat käyttää rasvaa energian lähteenä. Lisäksi maksa tuottaa rasvasta ketoaineita myös lihassolujen, hermoston ja aivojen käyttöön.  Kun insuliinitaso laskee, niin rasva yleensä vapautuu ensimmäisenä maksasta ja sinne syntyy tilaa puskuroida tuota rasvasoluista vapautuvaa rasvaa ennen kuin se menee muun elimistön käyttöön. Elimistön tervehtymisen alkuvaiheessa voi olla mahdollista, että jopa vuosikymmenien lihomisjakson jälkeen elimistön solujen mitokondrioiden kyky käyttää suoraan rasvaa energiana ja maksan kyky muuntaa rasvaa ketoaineiksi kestää normalisoitua hetken aikaa ja silloin maksa joutuu puskuroimaan rasvaa ennen kuin kuvan mukaisen käyrän kulmapiste omalla kohdalla siirtyy vasemmalle ja elimistö muutenkin tervehtyy ja normalisoituu.  
Rasvan vapautuminen

Sisältö jatkuu mainoksen alla