Voiko painopeiton korvata kietoutumalla mahdollisimman moneen vilttiin ja peittoon. Kuva: Shutterstock
Voiko painopeiton korvata kietoutumalla mahdollisimman moneen vilttiin ja peittoon. Kuva: Shutterstock

 Tunnetko jo viiden kilon peiton ja kahden minuutin nukahtamiskikan?

Miten uni tulee helposti? Mistä punkki puree? Miten rasvan saa pois? Hyvinvoinnin ikuisuuskysymykset puhuttivat Me Naisten lukijoita myös vuonna 2018.

Hyvinvointijuttumme kertoivat myös uusista ilmiöistä, kuten painopeitosta ja Me Naisten omasta, kymmenen viikon liikuntahaasteesta. Listaamme nyt lukijoiden suosikkijutut top 12 (eivät järjestyksessä):

 1. Oletko O, A, B vai AB? Veriryhmät vaikuttavat sairastumisriskiin
  Mitä väliä veriryhmällä on terveyden kannalta? Paljonkin.
  Veriryhmä voi merkitä esimerkiksi kohonnutta sydänsairauksien riskiä, tavallista suurempaa alttiutta saada norovirus ja muita terveysuhkia:
 2. Oletko kokeillut jo vuoden 2018 hyvinvointihittiä, painopeittoa?
  ”Kuin lämmin halaus, joka auttaa rentoutumaan.” ”Sen avulla nukahtaminen muuttuu helpommaksi ja unenlaatu paranee.” Painopeittoa on kuvailtu niin monilla ylisanoilla, että on vaikea enää löytää ongelmaa, johon sen ei väitetä tuovan ratkaisua. Mutta mihin perustuvat 5–15 kilon peiton vaikutukset? Selvitimme, toimiiko se ihan oikeasti:
 3. Miksi aikuiselle puhkeaa finnejä? Ihotautilääkäri kertoo syyt
  Finni, tuo nuoruusmuistoista niljakkain, on yhä useammin myös aikuisen riesa. Ihotautilääkäri Anna Haahtela kertoo, että finni voi ilmestyä mihin tahansa, missä on ihohuokonen, joka voi tukkeutua ja tulehtua.
  – Jalkapohjissa ja käsissä en ole finnejä nähnyt, mutta kaikkialla muualla kyllä, Haahtela sanoo. Mutta miksi finnejä sitten tulee vaikka takapuoleen? Lue Haahtelan haastattelu:
 4. Mitkä ovat yllättävimmät paikat, minne punkki saattaa kiinnittyä?
  Joka vuosi, kun punkkikausi alkaa, internetin hakukoneissa näkyy tuttuja kysymyksiä, kuten ”mistä punkki voi purra”. Jalkojen tarkastus punkkikaudella ei enää riitäkään; erikoislääkäri Heta Yrjänäinen vinkkaa kuusi yllättävää paikkaa, joista voi myös löytää punkin pureman – esimerkiksi häpykarvoituksesta:
 5. Univaikeuksia? USA:n armeijan niksi auttaa nukahtamaan kahdessa minuutissa
  Unihäiriöt ovat niin inhottavia, että kaikki mahdollinen apu on tervetullutta. Siksipä Yhdysvaltain armeijan keinoakin on pakko kokeilla. Tekniikan tarkoituksena on tuudittaa nopeasti uneen myös sellaisissa olosuhteissa, joissa ei ole rauhallista ja joissa on aivan pakko saada nukuttua, jotta väsymys ei pilaa seuraavan päivän menoa.
  Mitä kahdessa minuutissa sitten tehdään? Lue lisää täältä:
 6. Miksi kolesteroliarvot kohoavat, vaikka elää superterveellisesti vuoden ajan?
  Kolesteroliarvoja voi muokata esimerkiksi ruokavaliolla, mutta hoikka Tiina, 50, sai huomata, ettei elämäntapamuutoksista aina ole apua. Sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi kertoo jutussamme syyt, miksi kolesterolin määrä nousi:
 7. Mikä laji polttaa tehokkaimmin rasvaa?
  Jyväskylän yliopiston tutkijan Johanna Ihalaisen mukaan vastaus kysymykseen on selvä: voimaharjoittelu. Sillä ei poisteta pelkästään rasvaa eikä kasvateta lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.
 8. Vaivaako outo väsymys? Rasvamaksa voi iskeä, vaikka ei joisi pisaraakaan
  Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa. Alussa rasvamaksa ei välttämättä ilmoita itsestään mitään. Ainoa oire saattaa olla väsymys. Ravitsemusterapeutti Marja Ruuti kertoo, mistä muusta rasvamaksan tunnistaa ja miten sitä voi hoitaa:
 9. Mitä hampaidenhoitotuotteita lääkärit käyttävät itse?
  Neljä suomalaista hammaslääkäriä kertoi suosikeistaan, joista paljastui yhtäläisyyksiä: he suosivat tietysti fluorihammastahnaa ja käyttävät sähköhammasharjaa. Mutta miten usein he vaihtavat harjansa? Ja mitä tuotetta he eivät suosittele lainkaan?  Nämäkin asiat selviävät Me Naisten haastattelusta:
 10. Millaista on elämä kahden vaginan ja kohdun kanssa? Isabell kertoo
  Kun Isabell, 20, kuuli ensimmäisen kerran, että hänellä on kaksi kohtua ja emätintä, hän hämmentyi. Kyseessä on synnytyselinten rakenteellinen poikkeama ja harvinainen kehityshäiriö, joka syntyy jo sikiövaiheessa. 
  Sen jälkeen hän on halunnut kertoa omasta poikkeamastaan avoimesti, jotta mahdollisimman moni saisi asiasta tietoa ja ymmärtäisi, ettei omaa kroppaa tarvitse hävetä:
 11. Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?
  Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen. Psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila kertoo aiheesta lisää jutussamme:
 12. Liikutaanko yhdessä, mimmit? Joo!
  Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee jonkun toisen kanssa. Me Naiset käynnisti keväällä suositun, kymmenen viikon #mimmitliikkuu-haasteen. Siinä ei vahdattu kiloja eikä senttejä, vaan liikuttiin ilolla ja pankitettiin liikuntatunteja rennolla mielellä.

Mitä odotat vuodelta 2019?

Millaisiin hyvinvointihaasteisiin haluaisit osallistua vuonna 2019? Ja millaisista hyvinvointijutuista lukisit mieluiten lisää?

Kommentoi alla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla