Jos terapeutin vastaanotolla odotteleminen ei innosta, psykoterapiaa saa nykyään myös etänä. Kuva: Shutterstock
Jos terapeutin vastaanotolla odotteleminen ei innosta, psykoterapiaa saa nykyään myös etänä. Kuva: Shutterstock

Psykoterapia on nykyään paitsi mielenterveyden häiriöiden hoitomuoto, myös tapa ratkoa arkisia ongelmia.

Psykoterapiaa pidetään yleensä hoitona ihmisille, jotka kärsivät ahdistuksesta, masennuksesta tai jostakin muusta mielenterveyden häiriöstä. Nykyään terapiaa on entistä enemmän tarjolla myös heille, joilla ei ole mielenterveyden kanssa ongelmia.

Esimerkiksi Terapiaaterveille.fi-sivustolla mainostetaan ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa, ja sivuston mukaan asiakkaat ovat tyypillisesti perusterveitä työssäkäyviä. Psykoterapiakeskus Vastaamo taas tarjoaa voimaannuttavaa lyhytterapiaa, jossa voi pohtia elämän yllättäviä käänteitä. 

Hieman samantyyppistä apua, mutta etäyhteyden kautta, myy tuore suomalainen start up Auntie.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Auntie on tarkoitettu kenelle tahansa arkielämän kriisejä elävälle, ennen diagnoosia, ennen kuin asiat ovat menneet tosi vaikeiksi, toimitusjohtaja Mervi Lamminen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Auntie mainostaa tiedotteessaan, että Auntien palveluita käyttämällä ”ihminen saa apua lisensoiduilta psykoterapeuteilta eikä pitkäkestoista terapiaharrastusta tarvitse aloittaa”. Mervi Lamminen, pidättekö todella psykoterapiaa harrastuksena?

– Emme. Psykoterapia on ihan oikea hoitomuoto, jota osa ihmisistä tarvitsee.

Auntieta ei kuitenkaan Lammisen mukaan ole tarkoitettu vakavien, diagnosoitujen mielenterveysongelmien, kuten vakavan masennuksen, hoitamiseen.

– Auntie on ihmisille, joilla ei ole mielenterveysongelmia, vaan on tapahtunut jotain muuta. 

Lamminen kertoo saaneensa idean firmaan omista kokemuksistaan. 

– Olen itse etsinyt psykoterapiaa, mutta tuntenut, että avun saaminen arjen kriiseihin on tosi vaikeaa. 

Lamminen harmittelee, että avun saaminen julkisella puolella voi kestää puolikin vuotta, ja siinä ajassa vaikkapa parisuhteen kriisitilanne voi olla jo ohi. 

Hyksin psykiatrian linjajohtaja Jan-Henry Stenberg toteaa, että julkisella puolella avun saaminen ilman mielenterveyden häiriötä on hankalaa.

– Systeemi perustuu siihen, että henkilöllä on mielenterveyden häiriö tai jokin selkeä ongelma.

Psykoterapiaa vai henkistä valmennusta?

Auntie myy etäterapiapaketteja, joissa keskitytään yhden ongelman ratkomiseen. Auntien tarjoamia ongelmavaihtoehtoja ovat esimerkiksi parisuhteen pohjakosketus, elämä hankalan teini-ikäisen kanssa ja ylisuorittaminen. Jokainen nyt tarjolla olevista kahdeksasta paketista sisältää yhdestä viiteen 45 minuutin etäterapiakeskustelua ja lisäksi kotitehtäviä sekä luettavaa. Paketit on ideoitu kuluttajakyselyn ja asiakkaiden toiveiden perusteella.

– Nyt paketteja on toivottu työn perässä muuttaville, väsyneille vanhemmille, uniongelmiin, kivun kanssa elämiseen ja anoppi- tai appihaasteisiin, Lamminen kertoo.

Lammisen mukaan terapiapaketeissa on selkeät tavoitteet. Kun asiakas ostaa vaikkapa parisuhdekriisiä käsittelevän paketin ja täyttää kyselyn ennen ensimmäistä terapiakertaa, psykoterapeutti tietää heti, mitä ongelmaa terapialla ollaan ratkomassa.

Auntien asiantuntijat ovat psykoterapeutteja, mutta Lammisen mukaan psykoterapia-sanaa ei haluta korostaa palvelussa. Jan-Henry Stenberg arvioi toiminnan muistuttavan pikemminkin psykoterapeuttin tuottamaa henkistä valmennusta kuin psykoterapiaa.

– Psykoterapialla pyritään johonkin tavoitteelliseen muutokseen, kuten häiriöiden tai oireiden vähentämiseen. Kun on kyse terveistä ihmisistä, ollaan lähempänä psyykkistä valmennusta.

”Jos psykoterapeutti on sekä empaattinen että systemaattinen, hän voi olla erinomaisen hyvä valmentaja.”

Tämä ei Hyksin Stenbergin mielestä ole ongelma.

– Jos psykoterapeutti on sekä empaattinen että systemaattinen, hän voi olla erinomaisen hyvä valmentaja. 

Lamminen vertaakin psykoterapiaa personal trainerin palveluihin.

– Eihän 15 vuotta sitten kenelläkään ollut personal traineria, mutta nykyään se on hyvin tavallista, Lamminen sanoo.

– Voihan maratonin juosta tai puntteja nostaa salilla yksinkin, mutta jos haluaa päästä tavoitteeseen nopeammin ja ehkäistä rasitusvammoja, personal trainerista on apua. Samalla tavalla arjen tilanteista selviää yksinkin, mutta jos haluaa välttyä pohjakosketukselta, apu voi olla hyödyllistä.

Auntien palvelut ovat etäterapiaa, psykoterapiaa, joka toteutetaan tietokoneella etäyhteydellä. Stenbergin mukaan etäterapian vaikuttavuudessa ei ole havaittu eroa siihen, että kävisi psykoterapiassa kasvokkain.  

Koko kansa terapiassa

Onko siitä jotakin haittaa, jos kaikki ihmiset alkavat käydä psykoterapiassa?

– Jos asetetaan tavoite, sovitaan siitä reilusti ja seurataan sekä mitataan tavoitteen täyttymistä jotenkin, siitä ei ole kenellekään mitään haittaa. Jos taas koko kansa menee terapiaan pohtimaan ihmisenä olemisen ihmeellisyyttä, se voi olla toimintakykyä halvaannuttavaa, Stenberg toteaa. 

Hän vertaa psykoterapiaa fysioterapiaan:

– Jos koko kansa menee fysioterapiaan, onko siitä hyötyä vai haittaa? Jos fysioterapia on konkreettista, ja sen tavoitteena on vaikka parantaa notkeutta, se on hyödyllistä. Kylpylähierontahoidot taas ovat ihan eri juttu – niistä tuskin on juurikaan hyötyä, vaikka ne voivatkin olla mukavia.

”Jos asetetaan tavoite, sovitaan siitä reilusti ja seurataan sekä mitataan tavoitteen täyttymistä jotenkin, siitä ei ole kenellekään mitään haittaa.”

Psykoterapeutin löytäminen helpottuu

Auntiessa viiden kerran terapiapaketti kaikkine materiaaleineen maksaa 490 euroa. Jos sellaiseen ei ole varaa, Stenberg vinkkaa, että lieviin ongelmiin voi saada ilmaista apua esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kehittämästä Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelusta. Sieltä löytyy omahoito-ohjeita esimerkiksi ahdistuksesta tai paniikkikohtauksista kärsiville sekä avioeron kokeneille. 

Sopivan psykoterapeutin löytäminen on aiemmin ollut hankalaa sekä julkisella että yksityisellä puolella, mutta tilanne on Stenbergin mukaan muuttunut ja helpottumassa entisestään. Yksityistä psykoterapeuttia voi nyt jo etsiä Minduu-palvelusta, josta potilas voi valita itselleen psykoterapeutin muun muassa asuinpaikan, sukupuolen, pohjakoulutuksen ja psykoterapiasuuntauksen perusteella. Julkiseen terveydenhuoltoon avataan vuonna 2017 samankaltainen palvelu. Näin hoito pääsee alkamaan entistä nopeammin.

Vierailija

Psykoterapeutti on hieman kuin nämä valtorin tietokonejärjestelmistä vastaavat. Yritetään rakentaa jotain uutta ja hienoa melko toimivan, mutta vanhan järjestelmän tilalle ja sitten huomataan, että eihän lypsävää lehmää kannata lopettaa tai tietojärjestelmää oikeasti saada kuntoon, koska silloin loppuu rahantulo kannattaa keksiä aina jotain uutta laajennettavaa tietoisuutta tai korjattavaa. Lopulta olet kuitenkin tilanteessa jossa huomaat että sauna, viina ja terva ovat ainoat jotka oikeasti auttavat tai sitten hamppuköydestä väsätty kravatti.

Vierailija

On kokemusta myös terapeutista joka patistaa maratonille ja kun lähdet juoksemaan kamppaa sinut ensimmäisen mahdollisuuden tullessa.

Good luck.

Sisältö jatkuu mainoksen alla