Sport
Polven rutina on yleinen vaiva, johon on usein yksinkertainen ratkaisu. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Polven rutina on yleinen vaiva, johon on usein yksinkertainen ratkaisu. Kuva: Shutterstock

Polven rutinat voivat olla harmittomia tai vihjata siitä, että jonkin on pahemmin pielessä. Erikoislääkäri kertoo, mistä tunnistat vakavammat polvioireet.

Polvi rutisee ja naksuu kyykistyessä ja aina jalkaa koukistaessa. Pitäisikö sen takia mennä lääkäriin? 

Nyrkkisääntö on tämä: kivuttomasta rutinasta ei tarvitse välittää, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko

– Ääni syntyy epätasaisten luupintojen hankauksesta, kun polvilumpio liikkuu. Harjoittelun myötä polvea liikuttavat ja tukevat lihakset vahvistuvat ja suojaavat niveltä paremmin. Rutinakin saattaa kadota.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos taas rutinoihin liittyy kipua, on syytä pysähtyä. Polven kivulias naksuminen voi kieliä nivelkierukan vammasta. Juoksijan polvi voi ilmoitella itsestään naksuntana, johon liittyy myös kipua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos polvi tuntuu napsahtavan lukkoon, syynä voi olla nivelkierukan vamma tai polvilumpioruston pehmentymä, johon puolestaan auttaa lepo.

Kaksi polvioiretta ovat sellaisia, että niiden kanssa kannattaa ehdottomasti suunnata asiantuntijan pakeille:

– Aina kun rutinoihin liittyy polven turpoamista tai polvelle ei pysty kunnolla varaamaan, tilanne on tarkistettava lääkärissä.

Harjoituksen jälkeen polvi ei saa kipuilla, turpoilla, kuumottaa tai särkeä öisin. Jos niin käy, jokin on pahemmin pielessä.


Treeniä lieviin oireisiin

Lievä polvikipu johtuu useimmiten tottumattomuudesta, väärästä tekniikasta tai liian tiukasta treenistä. Päälajin lisäksi polvien lihaksia on syytä vahvistaa salilla tai kotiohjelmalla.

Keskity liikkeissä erityisesti jarruttavaan eli eksentriseen työhön. Jos polveen sattuu esimerkiksi kyykätessä, on tekniikka hiottava kuntoon. Polvi ei saa matkustaa liikaa varpaiden yli eikä twistailla sisäänpäin. 

Juostessa polvikipuja pitää sen sijaan ehkäistä satsaamalla kunnollisiin juoksukenkiin. Kun kenkä ohjaa oikeaan askeltamiseen, polven rakenteet eivät kuormitu väärällä tavalla.

Näin ehkäiset polvivaivoja

  1. Alkulämmittely suojaa. Varsinkin aamulla, kun kroppa ei ole vielä hereillä, pitää verrytellä hyvin, vähintään 10 minuuttia. Näin polvinivel sekä polvea ympäröivä lihaksisto lämpenevät ja virittäytyvät treenin. Myös mieli latautuu, ja silloin on helpompi keskittyä tekniikkaan.
  2. Reisiin lihasvoimaa. Kun etu- ja takareisissä on voimaa, polvinivel ei väänny helposti tärähdyksissä tai nopeissa suunnanmuutoksissa. Treenaa säännöllisesti myös lähentäjä- ja loitontajalihaksia.
  3. Hyvä koordinaatio pelastaa vauhdissa. Yhden jalan kyykyillä ja tasapainolaudalla on helppo harjoitella polvien vakautta. Kun kehonhallinta on hyvä, polvi ei lähde herkästi vääntymään. Vauhdikkaissa lajeissa, kuten sählyssä tai tenniksessä, herkkä koordinaatiokyky pelastaa kaatumisilta.
  4. Liikkuvuus parantaa tekniikkaa. Venyttele reisiä, pakaroita ja lonkankoukistajia, jotta tekniikka ei hajoa ja polvi pysyy paremmin linjauksessaan. Lihaskireyksiä polvien ympäriltä voi avata rullailemalla jalkoja putki- tai pyyherullan päällä. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla