Poskiontelotulehduksesta voi tulla pitkäaikainen riesa, kun se ei tahdo parantua millään. ET Lehden ja ET Terveys -lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miten tulehdusta kannattaa hoitaa.  

Mitä neuvoksi, jos poskiontelovaiva on jatkunut kuukausia ja sitä on yritetty häätää antibiootein ja punkteeraamalla? 

– Vaiva voi olla potiaalle ikävä riesa, mutta lääkärillekin se on hankala hoitaa. Jos onnistuu parantumaan kroonisesta nenän sivuontelotulehduksesta ja nuhasta, voi onnitella itseään – kärjistetysti sanoen – lottovoittajana, yleislääkäri Risto Laitila sanoo. 

Tulehdusta ylläpitäviä taustatekijöitä on useita, eikä läheskään aina ole selvää, mitkä niistä itse kunkin altistavat ja mitkä ylläpitävät tulehdusta tai pahentavat sitä niin, että antibioottikuuri tai punkteeraus on tarpeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Allerginen nuha lienee altistavista syistä yleisimpiä. Monet saavat oireita hengitysilman epäpuhtauksista, kuten homeista tai tupakansavusta. Märkivien pahentumisvaiheiden syy voi olla limakalvoille pesiytynyt mikrobi, esimerkiksi stafylokokkibakteeri. Se kasvattaa limakalvolle kerroksen, joka suojaa bakteeria antibiootin hyökkäykseltä, eikä pöpö häviä nenästä kokonaan, Laitila sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi syy toistuviin tulehduksiin voi olla nenän epäsuotuisa anatomia. Ahdas nenäontelo ja huonosti ilmastoituneet sivu-ontelot on yhdistelmä, joka voi vaatia leikkaushoitoa. Nenän kostuttaminen suihkeilla ja huuhtelu nenäkannulla on aina limakalvojen värekarvatoiminnan perushoitoa.

Risto Laitilan mukaan kortisonisumutteet on hyvä ottaa herkästi käyttöön. Vaikka täyttä parantumista ei tapahtuisikaan, oireet lievittyvät yleensä siedettävämmiksi. Hän suosittelee hakemaan apua erikoislääkäriltä, jotta saadaan hyvä hoitosuunnitelma.

Tämä on ET Terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä

Lisää ET terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/etterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla