Perinteinen hammaslanka sopii hammasvälien puhdistukseen erityisesti, jos välit ovat tiukat. Kuva: Shutterstock
Perinteinen hammaslanka sopii hammasvälien puhdistukseen erityisesti, jos välit ovat tiukat. Kuva: Shutterstock

Nyt on iso todennäköisyys, että olet aina toiminut väärässä järjestyksessä. 

Hammasvälien puhdistuksessa yleisin virhe lienee se, että puhdistus jätetään kokonaan tekemättä. Perinteisen hammaslangan lisäksi hommaan on nykyään tarjolla monia muitakin apuvälineitä, mutta niiden käyttö voi tuntua vaivalloiselta tai jopa kivuliaalta.

Hammasväliensä puhtaudesta huolehtivia mallikansalaisiakin uhkaa yksi sudenkuoppa: hampaiden harjaamisen ja lankaamisen väärä järjestys.

– Lankaus pitää tehdä ennen harjausta, jotta fluori pysyy hammasväleissä, hammaslääkäri ja Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry sanoo Plusterveyden Sotesuupalat-tilaisuudessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pöyryn mukaan hammasvälit voi putsata langan sijaan myös esimerkiksi hammasväliharjalla – on yksilöllistä, mikä väline ja tekniikka kellekin parhaiten sopii. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hammasvälien puhdistuksen ja hampaidenpesun oikea järjestys on tärkeä siksi, että jos hammasvälejä puhdistaa hampaidenpesun jälkeen, tulee samalla putsanneeksi hammastahnan sisältämän fluorin pois hammasväleistä.

Fluori estää hammaskiilteen liukenemista ja ennaltaehkäisee siten reikiintymistä. 

Ensin tahna suuhun

Hammaslääkäri ja Plusterveyden lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson on Matti Pöyryn kanssa samoilla linjoilla. Hänen hampaidenpuhdistusrutiinissaan lankaus tulee kesken hampaidenpesun. 

– Lankaan hammastahnan kanssa. Vien ensin tahnan suuhun ja harjaan vaikkapa purupinnat. Sitten lankaan, hän kertoo. 

Hammaslangan käyttöä seuraa hampaiden muiden pintojen puhdistus harjalla ja tahnalla. Näin fluori pääsee vaikuttamaan hampaisiin mahdollisimman hyvin. 

Joskus hammasvälien puhdistus saattaa saada ikenet vuotamaan verta. Se saattaa olla ientulehduksen merkki. Karlssonin mukaan hampaiden lankaamista ei pidä lopettaa pienen vuodon takia – tulehdus ei ainakaan vähennä puhdistuksen tarvetta. Tärkeintä on, että hammasvälejään ylipäätään puhdistaa.

Hammaslääkärien mukaan myös kielen puhdistaminen kannattaa. Kielen putsauksessa kerta päivässä on riittävästi.

– Kielikaapimia voi ostaa, mutta hammasharja riittää, Kaj Karlsson sanoo. 

Vierailija

Just joo. Jos tämän artikkelin huuhaa pitäisi paikkansa puoliksikaan, minulla olisi todennäköisesti reikiä. Teen edelleen niinkuin aina olen tehnyt, ja se toimii enemmän kuin hyvin. Kohta 48 vuotta ja reikiä nolla, älä tule minua neuvomaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla