ET Terveys
Naisilla virtsatietulehduksen toistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Riskiä lisäävät esimerkiksi kohdunlaskeuma, tyypin 2 diabetes ja vaihdevuodet. Kuva: Shutterstock
Naisilla virtsatietulehduksen toistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Riskiä lisäävät esimerkiksi kohdunlaskeuma, tyypin 2 diabetes ja vaihdevuodet. Kuva: Shutterstock

Virtsatietulehdus uusii vähintään joka viidennellä naisella. Jos tulehduksia on riesaksi asti eikä niistä muuten pääse eroon, parannus voi löytyä estohoidosta.

Kaksi kuukautta edellisestä antibioottikuurista, ja taas pissattaa, kirvelee ja sattuu. Runsas juominen juoksuttaa vessassa, mutta neste ei tunnu huuhtovan bakteereita pois rakosta. Miksi virtsatietulehdus tuli takaisin?

– Virtsatietulehduksen uusiminen ei ole tavatonta. Joka toinen nainen sairastaa virtsatulehduksen ainakin kerran elämässään. Heistä 20–40 prosentilla tulehdus uusii, tavallisesti kolmen kuukauden sisällä edellisestä tulehduksesta, sanoo urologi Anna-Kaisa Pere.

Jos sairastumisia on vähintään kaksi puolessa vuodessa tai kolme vuoden aikana, virtsatietulehdusta pidetään toistuvana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miehiä toistuva virtsatietulehdus vaivaa harvoin. Jos vaivaa, se voi olla merkki jostakin sairaudesta ja vaatia tarkempia urologisia tutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ikääntyvillä miehillä tärkein tulehduksille altistava tekijä on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, joka heikentää virtsan juoksua.

Naisilla virtsatietulehduksen toistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Riskiä lisäävät esimerkiksi kohdunlaskeuma, tyypin 2 diabetes ja vaihdevuodet. Kun estrogeenin tuotanto hiipuu, limakalvot ohenevat ja niiden vastustuskyky heikkenee.

– Osalla naisista tulehdus uusii yhdynnän jälkeen. Silloinkin infektion aiheuttavat useimmiten omat suolistobakteerit, tavallisimmin Escherichia coli -bakteeri, Pere sanoo.

Tarkista nämä:

  1. Juotko riittävästi? Neste auttaa huuhtelemaan bakteereita rakosta.
  2. Kärsitkö ummetuksesta? Suoleen pakkautunut uloste voi ärsyttää virtsateitä.
  3. Käytätkö tiukkoja alusvaatteita? Herkälle iholle sopivat parhaiten hengittävät puuvillaiset alushousut.
  4. Pesetkö alapäätä voimakkailla pesuaineilla? Pesuun riittää yleensä vesi, tarvittaessa esimerkiksi Lactacyd.
  5. Muistatko käydä pissalla yhdynnän jälkeen? Jos yhdyntä aiheuttaa toistuvasti infektioita, virtsaamassa on hyvä käydä myös ennen yhdyntää. Anaaliyhdynnän jälkeen kondomi vaihdetaan aina.

Lääkekuuri varalla

Virtsarakon tulehdus hoidetaan yleensä 3–5 päivän antibioottikuurilla. Joskus on tarpeen ottaa virtsanäytteestä bakteeriviljely, jolla voidaan varmentaa tulehdusta aiheuttaneen bakteerin tyyppi ja herkkyys eri antibiooteille.

Tarkempia laboratoriokokeita ei välttämättä tarvita, jos nainen on muuten terve, hänellä on epäily yksittäisestä virtsatietulehduksesta ja kaksi seuraavista oireista: tihentynyt virtsaamisen tarve, kirvely ja äkillinen virtsaamistarve.

Yleensä lääkäri määrää mahdollisimman kapeakirjoisen eli vain aiheuttajabakteeriin purevan antibiootin. Lääkekuurin pitäisi poistaa oireet muutamassa päivässä, mutta aina oireet eivät hellitä.

– Tulehdus ei aina ehdi parantua lyhyen kuurin aikana. Jos oireet jatkuvat, lääkäri voi määrätä uuden kuurin, Pere sanoo.

Virtsarakon tulehduksiin taipuvainen nainen voi joskus saada lääkekuurin myös varalle kotiin ja aloittaa sen lääkärin ohjeen mukaan, jos tulehdus taas iskee.

– Jos tulehdus kuitenkin uusii neljän viikon kuluessa edellisestä, on mentävä lääkäriin, vaikka lääkettä olisi kotona. Tulehdus voi vaatia virtsan bakteeriviljelyvarmistuksen ja erilaisen antibiootin, jotta se paranisi, Pere huomauttaa.

Astetta vakavammassa virtsatietulehduksessa, munuaisaltaan tulehduksessa, hoito kestää pidempään ja silloin voidaan tarvita suonensisäistä antibioottia.

Munuaisaltaan tulehdus aiheuttaa usein kuumetta, kylki- tai selkäkipua ja yleiskunnon heikkenemistä.

Avuksi estohoito tai omahoito

Jos tulehdus uusiutuu vähintään kolme kertaa vuodessa, lääkäri voi harkita estohoitoa antibiooteilla.

Kuuri kestää silloin puolesta vuodesta vuoteen. Jos tulehdus liittyy selvästi yhdyntään, estohoitona voidaan käyttää myös antibioottia, joka otetaan kerta-annoksena heti yhdynnän jälkeen.

Moni lääkäri ei kuitenkaan ole innostunut määräämään estohoitoa lisääntyvän antibioottiresistenssin sekä lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutusten takia. Antibiootit tappavat aina myös suoliston hyviä bakteereita ja voivat sekoittaa suoliston toiminnan jopa vuosiksi.

Jos tulehdus toistuu, virtsatietulehdukselle altistavat tekijät kannattaa selvittää tarkasti.

– Potilaan haastattelussa saattaa paljastua yksilöllisiä riskitekijöitä, joita välttämällä voi päästä eroon toistuvista tulehduksista tai saada tulehdusjaksoja harvenemaan, Pere sanoo.

Tulehduksia voi ehkäistä käyttämällä karpaloa mehuna, jauheena tai kapseleina. Karpalo saattaa vähentää virtsatietulehduksen uusiutumista, etenkin jos sitä käyttää useammin kuin kaksi kertaa päivässä.

Karpalon sisältämät yhdisteet estävät bakteerien tarttumista virtsarakon seinämiin.

–  Vaihdevuosi-iän ohittaneiden kannattaa käyttää estrogeenia sisältävää voidetta tai emätinpuikkoa. Paikallisesti käytettävä estrogeeni vahvistaa limakalvoja ja tekee niistä vastustuskykyisempiä ja vähentää siten virtsatieinfektioita, Pere sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla