Kaikista leikkauksista todennäköisimmin suomalainen joutuu elämänsä aikana kaihileikkaukseen. Kirurgille operaatio on rutiinia, mutta potilasta silmäleikkaus usein jännittää. 

Kaihi tulee meille kaikille yhtä varmasti kuin rypyt. Kun ikäännymme, myös silmän oma linssi alkaa samentua. Mitä enemmän ikää, sitä varmemmin kaihi alkaa vaivata: näköä haittaavaa kaihimuutosta on 65 vuotta täyttäneistä 30 prosentilla ja yli 85-vuotiaista jo yli 70 prosentilla.

Alkuvaiheessa kaihi etenee vähitellen, lähes huomaamatta. Pidemmälle kehittynyt kaihi aiheuttaa näön tarkkuuden heikentymistä ja näön sumentumista sekä herkistää silmää häikäisylle. Kaihin ainoa hoitomuoto on leikkaus.

– Kaihileikkaus on nykyään yleisin suomalaiselle tehtävä kirurginen leikkaus, arvioi silmätautien erikoislääkäri Timo Hellstedt Terveystalosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Silmälääkäri suosittelee leikkausta tavallisesti siinä vaiheessa, kun näön alenemisesta on selkeää haittaa normaaliarjessa tai työssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keinolinssi korvaa samentuneen

Kaihileikkauksessa poistetaan silmän oma sisäinen linssi eli mykiö ja korvataan se akryylimuovisella keinolinssillä.

Silmään tehdään leikkauksessa pienen pieni, 2,2–2,4 millimetriä leveä haava, jonka kautta silmää operoidaan. Silmän oma samentunut linssi pilkotaan ultraäänilaitteella ja linssi imetään pieninä palasina pois silmästä. Sitten vanhan linssin tilalle sujautetaan rullalla oleva keinolinssi, joka aukeaa silmän sisällä kuin siipiään avaava perhonen.

Toimenpide kestää vain 15 minuuttia. Kaihileikkaukset ovat leikkaustekniikan kehittymisen vuoksi nyt paljon nopeampia ja kevyempiä kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

– Ennen kaihileikkaus vaati pitkän toipumisjakson sairaalassa, nyt useimmat leikkaukset tehdään päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa. Leikkaukseen ei myöskään tarvitse erityisesti valmistautua. Ennen potilaan piti käyttää etukäteen silmätippoja, mutta nykyään tippahoito annetaan vasta leikkauksen jälkeen, Hellstedt kertoo.

Leikattava silmä näkee valoa

Potilas on leikkauksen aikana hereillä. Silmään tiputetaan puuduttavia tippoja ja siihen asetetaan luomenlevitin, joka pitää silmän auki. Pää tuetaan reikätyynylle, jotta se pysyy turvallisesti paikallaan.

– Näkö toimii koko ajan, mutta se on sumea. Potilas voi nähdä valoja, osa näkee erilaisia värejäkin. Silmästä saattaa valua nestettä.
Potilas tuntee, että jotain silmässä tehdään, mutta kipua ei puudutuksen ansiosta tunnu.

– Rauhoittavaa lääkitystä annetaan tarvittaessa. Aika moni haluaa sitä, onhan leikkaus jännittävä toimenpide, Hellstedt sanoo.

Kotiin pääsee useimmiten samana päivänä. Näkö voi olla sumea vielä muutaman päivän, mutta paranee tavallisesti päivä päivältä leikkauksen jälkeen.

Osa potilaista toipuu hyvin nopeasti.

– Eräs asiakkaani kävi jo leikkauspäivän iltana elokuvissa, sillä koki näkevänsä niin hyvin. Työelämässä olevat saavat keskimäärin kahden viikon sairausloman.

Joskus kaihileikkaus ja siitä toipuminen voivat olla tavallista vaikeampia. Esimerkiksi jotkin silmäsairaudet ja lääkitykset voivat pidentää hoidon kestoa. Jos keinolinssiä ei voi asettaa paikoilleen tai jos silmään jää kaihimateriaalia, silmä on leikattava uudestaan. Näin tapahtuu kuitenkin harvoin.

Silmälasit uusiksi

Leikkauksen jälkeen täytyy tavallisesti käyttää lääkärin määräämiä silmätippoja muutaman viikon ajan. Pari viikkoa on eleltävä rauhallisesti, jotta leikattu silmä pääsee paranemaan. Silmä on pidettävä puhtaana, eikä sitä saa hieroa. Sauna ja hikiurheilu on kielletty. Autolla voi ajaa, kun näkö on palannut tarkaksi.

Jälkitarkastus ja näön tarkkuuden tutkimus sovitaan yleensä noin kuukauden päähän leikkauksesta.

Silmälasit menevät usein uusiksi. Joskus ne jäävät kokonaan pois käytöstä.

– Yleensä silmän taittovoima muuttuu, kun siihen pannaan keinolinssi. Kaihileikkauksella voidaan nykyään myös korjata näköä samalla tapaa kuin silmien laserleikkauksessa niin, ettei silmälaseja tarvitse enää käyttää. Tulos on yleensä pysyvä, jos silmiin ei tule muita näköä heikentäviä sairauksia, Hellstedt sanoo.

Kaihin kehittymistä ei voi ehkäistä, mutta riskitekijöihin voi vaikuttaa. Suojaa silmät auringolta ja lopeta tupakointi. Ylipainoisen on hyvä pudottaa painoaan ja diabeetikon kannattaa pitää hyvä huoli hoitotasapainostaan.

Julkiselle vai yksityiselle?

Kaihileikkaukset ovat yleistyneet samaa tahtia kuin ikääntyneiden määrä on kasvanut. Suomessa tehdään nykyään 50 000–60 000 kaihileikkausta vuodessa.

Julkisessa terveydenhuollossa kaihileikkaukseen pääsyyn on selvät kriteerit, joissa edellytetään muun muassa näöntarkkuuden heikentymistä.
Kriteerien täyttyessä pääsee leikkausjonoon. Hoitotakuun mukaan leikkaukseen pitää päästä puolen vuoden sisällä.

Yksityisellä puolella leikkaus maksaa alimmillaan 1000–1500 euroa per silmä. Jos silmään laitetaan monitehokeinolinssi, hinta on noin 2500 euroa silmää kohti.
 

Tämä on ET Terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä

Lisää ET terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/etterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla