Käheä kurkku kuuluu talven vaivoihin, mutta ääniongelmat voivat johtua muustakin kuin flunssasta. Vältä stressiä ja huolla äänihuulia, ettei ääni petä tärkeällä hetkellä. 

Kun ääni toimii huonosti ja äänen tuottaminen on työlästä, se invalidisoi, on raskasta ja stressaavaa. Kun ääni särkyy tai katoaa kokonaan, ilmassa on katastrofin ainekset. Varsinkin työkseen puhuville tilanne on hankala. Puhuja alkaa helposti tarkkailla ja varoa ääntään, mikä pahentaa puhevaivoja.

Alamme pelätä, että ääni pettää tilanteessa, jossa se olisi saatava kuuluviin. Usein ihmisen ajaa suurempaan stressiin juuri äänen kadottamisen pelko sekä huoli siitä, että puhumalla pahentaa tilannetta entisestään ja vaurioittaa äänihuulia.

Ääni kertoo paljon

Kun ääni katoaa, monella myös työkyky kärsii. Opettajalla, papilla, puhelinmyyjällä, radiotoimittajalla tai laulajalla pysyvät muutokset äänessä tai äänen kadottaminen voi vaatia ammatinvaihtoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten olla puhelimessa luotettavan oloinen, kun ääni reistailee? Ääni myös paljastaa herkästi, oletko väsynyt, pingottunut, kiukkuinen vai salaatko ehkä jotain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äänestä saatamme myös kuulla, käykö puhuja ylikierroksilla. Rauhallinen, vakuuttava ääni taas antaa vaikutelman, että ei hätää, kaikki on hyvin.

Hoida ääntäsi

Äänen reistailussa ei useinkaan ole kyse mistään dramaattisesta ja monesti ongelma katoaa tai lievittyy ajan kanssa. Työlästä se voi olla silti.

Äänelle ovat hyväksi:

  • Veden juominen, vesihöyry. Vedellä voitelet limakalvon peittämiä äänihuulia.
  • Rykimisen välttäminen.
  • Kohtuullinen äänen käyttö.
  • Laulaminen, hyräily.
  • Erilaiset ääniharjoitukset: huokaile, mumise, ynise, hyrise. Jos joudut pitämään puheen yleisölle, avaa ääntä loruin ja lausein.
  • Tupakoinnin lopettaminen.
  • Stressin hallinta, riittävä lepo.
  • Hiljaisuuden vaaliminen silloin tällöin. Taustamelussa puhuminen rasittaa ääntä. 

Selvitä syy, se helpottaa

Pelokasta puheongelmaista auttaa vain se, että äänen muuttumisen syyt selvitetään. Kun eliminoidaan esimeriksi kurkkusyövän tai jonkun muun vaikean taudin mahdollisuus, olo helpottuu.

Jos äänioireita on päivittäin tai viikoittain, kannattaa hakeutua foniatrille tai korvanenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille.

Myös jos ääni katoaa kokonaan tai muuttuu ilman selvää syytä, on syytä mennä tutkimuksiin, ellei vaiva mene parissa viikossa ohi.

Puheterapeutilta saa ohjeita ja apua äänen hoitamiseen ja harjoittamiseen sekä taloudellisen äänentuottotavan löytämiseen.

Tavallista on, että hengitystieinfektio, allergia tai astma käheyttää, mutta silloinkin ääniongelmien taustalta löytyy usein stressiä tai väsymystä.

Syyllisenä kurkkurefluksi?

Joskus osasyynä äänen huononemiseen on kurkkurefluksi. Refluksitaudissa vatsalaukun hapot nousevat ruokatorveen, ja osalla ihmisistä ne ärsyttävät jopa äänihuulia. Oireena voi olla äänen käheyttä, yskää ja ikäviä kurkkutuntemuksia, esimerkiksi palan tunnetta kurkussa.

Taipumus kurkkurefluksiin tuntuu pahenevan stressin seurauksena. Kiireen keskellä vatsaystävälliset ruokailutottumuksetkin saattavat unohtua.

Kokeile näitä:

Jos kärsit kurkkurefluksista, vältä mahaa ärsyttäviä ruokia, kuten sitrushedelmiä ja kahvia. Vähennä ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa heikentäviä rasvaisia ruokia, myös suklaata. Laihduttaminen tekee hyvää, koska ylipaino aiheuttaa närästystä.

Vältä runsasta alkoholinkäyttöä, se ärsyttää mahalaukkua. Ja lopeta tupakointi, se haittaa sulkijalihaksen toimintaa.

Kokeile korottaa sängyn pääpuolta 10–15 cm. Tyynyt eivät toimi, aseta pääpuolelle sängyn jalkojen alle korotusta.

Hoida ohimenevää närästystä ilman reseptiä apteekista saatavilla lääkkeillä.

Asiantuntijana puheterapeutti Kaarina Ruusuvirta, HUSin foniatrian poliklinikka

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla