Miniversion kävelymeditaatiosta voi tehdä vaikka, kun menee työpäivän aikana vessaan tai hakemaan kahvia. Kuva: Shutterstock
Miniversion kävelymeditaatiosta voi tehdä vaikka, kun menee työpäivän aikana vessaan tai hakemaan kahvia. Kuva: Shutterstock

Mitä on kävelymeditaatio ja auttaako se? Rauhaton puhelimen näprääjä testasi kesken työpäivän.

Uutisilta on ollut vaikea välttyä: tutkimusten mukaan meditointi esimerkiksi vähentää stressiä, parantaa vastustuskykyä ja lisää onnellisuutta. Ja listahan jatkuu.

Eikä sitä varten tarvitse ihmeitä. Läsnäoloharjoitus voi tarkoittaa vaikka minuutin minimeditaatiota kesken työpäivän.

Mindfulness-ohjaaja sekä johdon ja työyhteisöjen valmentaja Antti-Juhani Wihuri vinkkaa kirjassaan Mindfulness työssä (Talentum 2014), miten mielen voi rauhoittaa pienellä kävelymeditaatiolla.

”Kävelymeditaatio on mielestäni yksi tietoisen läsnäolon harjoittamisen hauskimmista muodoista. Samalla se on hyvä esimerkki tietoiseen liikkeeseen perustuvista harjoituksista, joita ovat myös esimerkiksi jooga, taichi ja asahi”, Wihuri kirjoittaa.

”Yleensä emme edes huomaa kävelemämme, niin tottumusten ohjaamaa se on.”

”Mitäpä ihmeellistä kävelyssä on, saatamme ensin ajatella. Tosiaankin, yleensä emme edes huomaa kävelevämme, niin tottumusten ohjaamaa se on. Saatamme kävellessämme puhua kännykkään, lähettää tekstiviestejä tai vain ajatella niitä näitä. Tämä on mahdollista, koska totuttu tapamme kävellä on niin vahvasti automatisoitunut.”

Kävelymeditaatio on usein todella verkkaista. Sen idea on tulla omia tuntemuksia tarkkailemalla tietoiseksi kävelystä.

Voit lähteä ulos kävelylle, mutta kävelymeditaatio onnistuu sisätilassakin. Sitä voi kokeilla myös silloin, kun on muutenkin siirtymässä paikasta toiseen. Rauhaton toimittaja testasi Wihurin kävelymeditaatiota työpaikalla.

Tee näin

 1. Ensin päätä, kuinka pitkän kävelymeditaation aiot tehdä, ja etsi sopiva paikka. Sen on oltava vapaa tila, jossa voit kävellä edestakaisin ja keskittyä rauhassa. Paikan ei tarvitse olla iso.
 2. Aloita seisomalla hetki hiljaa tietoisena kehostasi. Anna kehosi löytää tasapaino, jossa sinun ei tarvitse ponnistella seisomisen eteen. Anna katseen levätä eteen suunnattuna. Tunne jalkapohjasi maata vasten. Tiedosta hengityksesi liikkeet.
 3. Ota ensimmäinen tietoinen askel. Tunne, kuinka paino siirtyy tukijalalle ja kuinka askelen ottava jalka nousee. Tunne, miltä liike tuntuu eri vaiheissa ja kuinka jalkapohja vähitellen laskeutuu maata vasten. Tunne, kuinka paino siirtyy sille ja toinen jalka nousee. Jatka kävelyä verkkaisesti ja koko ajan tietoisesti askel askeleelta. Tunne kehon tuntemukset esimerkiksi jalkapohjassa ja painon siirtyminen joka askeleella.
 4. Harjoituksen alkuvaiheessa ole tietoinen jalkateristä ja jalkojen liikkeistä. Harjoittelua helpottaa, jos voit keskittyä yhden alueen tuntemuksiin sen sijaan, että vaihdat huomion kohdetta. Kun kokemusta kertyy, voit lisätä liikkeeseen tietoisuuden koko kehosta.
 5. Jos huomiosi harhailee muualle, palauta se liikkeeseen liittyviin kehon tuntemuksiin lempeästi ja määrätietoisesti.
 6. Voit rytmittää liikkeen hengitykseen, jos haluat. Kun nostat jalan ylös, hengitä sisään. Kun hengität ulos, anna jalan laskeutua. Näin kävelystä tulee verkkaista ja keskittynyttä. Mitä hitaammin kävelet, sitä varmemmin irtaudut totutusta kävelyrutiinistasi. Voit myös kokeilla eri kävelynopeuksia ja erilaisia tapoja rytmittää hengitys liikkeeseen.
 7. Jos kävelet edestakaisin, voit käännekohdissa pysähtyä hetkeksi. Tule silloin taas tietoiseksi kehostasi seisomassa. Anna kehosi ja mielesi levähtää hetki, aivan kuin käännekohta olisi ajaton. Kun käännyt, voit huomioida, miten näkemäsi asiat muuttuvat käännöksen aikana.
 8. Jatka harjoitusta ennalta päättämäsi ajan tai matkan verran.
 9. Kun olet päättänyt harjoituksen, anna sen tuoman levollisen ja keskittyneen mielentilan kulkea mukanasi päiväsi ajan. Ehkä huomaat, että voit tuoda saman tietoisuuden mukaan johonkin muuhun tilanteeseen.

Tältä harjoitus tuntui

Alkutilanne: Työviikko on kiireinen, ja hoitamattomat jouluvalmistelutkin stressaavat. Takana on huonosti nukuttu yö ja käsillä vuoden pimein aika, joten olo on vetämätön.

Olen harrastanut pitkään joogaa, mutta rentoutumisharjoitukset ovat aina olleet minulle vaikeita, varsinkin pään tyhjentäminen muista ajatuksista. Olen tosin pari kertaa kokeillut lyhyitä mindfulness-harjoituksia, ja ne ovat tuntuneet tepsivän.

Harjoituksen aikana: Valitsen paikaksi pienehkön neuvottelutilan, jossa voin kävellä esteettä ehkä kolmen metrin matkaa yhdellä reunalla. Asetan kännykän hälyttämään viiden minuutin päästä.

Yllättäen kävelyyn on helpompi heittäytyä kuin läsnäoloharjoituksiin, joita olen kokeillut esimerkiksi joogatunnilla maaten tai istuen. Tajuan, etten ole koskaan miettinyt, miltä kävely tuntuu. Otan jonkin ajan kuluttua hengityksen mukaan, ja se hidastaa kävelyä entisestään. Välillä ajatukseni karkaavat esimerkiksi työhön, mutta ne on melko helppo palauttaa hetkeen ajattelemalla jalkapohjia. Miten paljon niissä onkaan tuntoa!

Aluksi veikkaan, että viisi minuuttia tuntuu varmasti loputtomalta, mutta kello hälyttää yllättävän pian. Melkein harmittaa, että harjoitus loppuu jo.

Harjoituksen jälkeen: Työtehtäviin on helpompi keskittyä ja saan tartuttua tylsiin hommiin, joita olen vältellyt koko päivän. Olo on jotenkin kevyempi ja on helpompi ajatella positiivisesti. Tuntuu vähän siltä kuin olisi nukkunut pienet päikkärit.

Olen jo aiemmin huomannut, että minulla on tapana kävellessä esimerkiksi räplätä puhelinta tai puhua puhelimessa, ja yrittänyt päästä eroon tavasta. Ruutujen äärellä tulee vietettyä muutenkin niin paljon aikaa, että yritän jatkossa pyhittää kävelyt mielen rauhoittamiseen. Välillä se voisi ehdottomasti tarkoittaa pientä kävelymeditaatiota.

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

 • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
 • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
 • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
 • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
 • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

kulttuurimummo

Haluatko elää pitkään? Lue romaaneja, se tepsii paremmin kuin liikunta tai lisäravinteet

Hohhoijaa,lukemisesta oli kyse ei kauppakassien kannosta !? Olen lukenut koko ikäni-heti kun opin lukemaan 7vuotiaana.nyt olen 63 ja muisti ym pelaa tosi hyvin.Lukeminen,EI kuunteleminen, Omille kolmelle lapsellemme on luettu heidän syntymästään asti ja lapsenlapseni,kohta 6,saavat ilokseni lukuperinteen vanhemmiltaan ja miulta luku-ja kulttuurimummolta ja olen varma että lukeminen tulee kuulumaan heidän elämäänsä heti kun lukutaito saavutetaa. Lukekaa,liikkukaa ja nauttikaa elämästä!
Lue kommentti