Kodin Kuvalehti
Apua, mistä saan pahanhajuiseen hengitykseeni apua!
Apua, mistä saan pahanhajuiseen hengitykseeni apua!

Pahanhajuinen hengitys voi johtua lukuisista eri syistä ja paljastaa vakaviakin sairauksia. Aina syyn selvittäminen ei ole helppoa.

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on ikävä vaiva, josta voivat kärsiä kaikenikäiset lapsista vanhuksiin. Vaiva on erityisen haasteellinen hoitaa, sillä sen syitä on monia. Taustalla voi olla sekä hetkellisiä että pitkäaikaisia sairauksia.

Pahanhajuista hengitystä aiheuttavia suun sairauksia ovat erilaiset tulehdukset, kuten ientulehdukset ja rekiintymiset, sekä kielen katteellisuus, joka johtuu siitä, ettei kieltä harjata hampaiden harjaamisen yhteydessä. Pahanhajuista hengitystä aiheuttaa myös se, jos suussa ei erity riittävästi sylkeä. 

–  Lisäksi noin sata erilaista bakteerilajia aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, Oralin suuhygienisti Reetta Tuomola kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hetkellinen pahanhajuinen hengitys vaivaa ihmisiä usein aamuisin, ja se johtuu syömättömyydestä ja juomattomuudesta. Myös tupakointi ja jotkut ruoka-aineet, kuten rahka, voivat olla syypäitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pahanhajuista hengitystä voivat aiheuttaa myös kuume, syöpätaudit, maksaongelmat ja esimerkiksi keuhkosairaudet, Tuomola kertoo.

Suuhygienia tärkein

Miten pahanhajuisesta hengityksestä sitten pääsisi eroon?

Tuomolan mukaan tärkeintä on selvittää, milloin ongelma vaivaa ja kuinka paljon se häiritsee.

– Koska syitä on niin valtavasti, ei yhtä oikeaa täsmähoitoa valitettavasti ole, Tuomola sanoo.

Ydinasia on kuitenkin harjata hampaat fluorihammastahnalla kaksi kertaa vuorokaudessa.

Myös suuvettä voi testata, mutta on tärkeää muistaa, että se on vain ensiapu. Suuvesi ei poista tulehduksia ja muita ongelman aiheuttajia. Hammaslääkärit eivät suuvettä juuri suosittelekaan.

Siksi pahanhajuisen hengityksen hoidossa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

– Lähes 90 prosenttia pahanhajuisesta hengityksestä johtuu suun ongelmista. Me selvitämme näitä ongelmia jatkuvasti hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla, Tuomola kertoo.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla