Mitä pitempään kärvistelet päänsäryn kanssa, sitä pitempään sen lievittäminen kestää. Narskuttelija voi kokeilla aluksi lämpimiä kääreitä ja hierontaa.

 

Yleisin päänsäryn aiheuttaja on migreeni. Migreenikohtauksessa pään verisuonet laajenevat hiukan, ja sydämen tuoma paineaalto aiheuttaa sykkivää kipua verisuonten seinämissä.

Osa päänsäryistä liittyy kuitenkin purentaan tai näkökyvyn taitto-ongelmiin. Jos lähelle katsoessa joutuu aina tihrustamaan, käynti optikolla voi olla paras tapa päästä kivuista.

Jos hampaita narskuttaa yhteen nukkuessa tai niitä puree aina keskittyessä yhteen,
päänsärky voi ainakin osittain olla seurausta purentalihasten jännittymisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Silloin kipu tuntuu useimmiten ohimolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Purulihaksille lämpöä ja kevyttä hierontaa

– Kun taustalla on isompi purennan virhe, kivuista pääseminen voi vaatia oikomishoitoa,  kertoo purentafysiologian erikoislääkäri Timo Suojärvi.

– Joskus purentaa voidaan tasapainottaa myös pienillä hionnoilla, mutta niitä ei pitäisi tehdä kevyin perustein.

Narskuttelija saa apua teettämällä hammaslääkärillä purentakiskon ja käyttämällä sitä
öisin. Kireitä purulihaksia saa myös rentoutettua lämmöllä ja kevyellä hieronnalla.

Kasvojen ympärille voi esimerkiksi kietoa muutamaksi minuutiksi lämpimällä vedellä kastellun pyyhkeen.

Sen pehmittämiä leukaperiä, poskia ja ohimoita kannattaa sen jälkeen hieroa kevyesti sormenpäillä.

Vakavat säryt ovat harvinaisia

Vain harvoin päänsärky on oire kasvaimesta tai muusta  vakavasta, kuten aivokalvontulehduksesta. Voimakas päänsärky voi silti pelottaa.

– Ponnistuksessa tuntuva päänsärky saattaa joskus johtua valtimonpullistumasta tai aivojen verisuonten muusta epämuodostumasta. Kipeästä päästä otetaankin yleensä magneettikuva, että saadaan tämä vaihtoehto suljettua pois, toteaa neurologian erikoislääkäri Harri Hirvonen

Voimakkaan ja itseä huolestuttavan päänsäryn oireista voi soittaa terveysneuvontaan tai
päivystykseen. Lievempääkään päänsärkyä ei kannata jäädä potemaan päiväkaupalla.

Mitä pitempään sen kanssa kärvistelee, sitä pitempään sen lievittäminenkin kestää. Nopeasti toimiva tarvitsee siis vähemmän lääkkeitä ja muuta hoitoa.

LIIKAA SÄRKYLÄÄKKEITÄ?

SATUNNAINEN päänsärkylääkkeiden käyttö on yleensä turvallista, olipa kyseessä tuhdimpi reseptivalmiste tai ilman reseptiä myytävä särky- tai tulehduskipulääke.

Jos lääkkeitä menee useampi viikossa, kannattaa pysähtyä miettimään, voisiko päänsärkyä lievittää muillakin keinoilla.

 AUTTAISIKO työskentelyasennon parantaminen tai näytön korkeuden säätäminen työpisteellä? Säännöllisestä taukojumpasta, lihasten lämpöhoidosta ja fysioterapiasta voi saada kestävämpää apua kuin vain kivun sammuttamisesta lääkkeellä.

Asiantuntijat: Harri Hirvonen, LT, neurologian erikoislääkäri, Mehiläinen Turku. Timo Suojärvi protetiikan ja purentafysiologian erikoislääkäri, Gasellin hammaslääkärit.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla