Ahkera piilolinssien käyttäminen, kuivasilmäisyys ja ripsienpidennykset altistavat silmätulehduksille. Hoida pieneltäkin tuntuva vaiva, olipa syy mikä tahansa. 

Tuuli, viima ja voimakas ilmastointi vaikka lentokoneessa saa silmät kuin silmät vuotamaan, koska sarveiskalvon pinnalta haihtuu paljon nestettä.

Jos kuivuminen jatkuu ja jatkuu, silmät punoittavat, kutisevat, vetistävät ja tuntuu, kuin niissä olisi roskia. Ne saattavat olla myös valonarat ja polttelevat, näöntarkkuuskin voi vaihdella.

Kuivasilmäisyys altistaa tulehduksille ja jos kuivuutta ei ala karkoittaa, silmän pinta voi vaurioitua pysyvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuivien silmien syinä atopia, lääkkeet, päätetyö

Atoopikoilla rasvaa tuottavat rauhaset toimivat huonosti, ja toisaalta nestettä voi haihtua paljon, jos räpyttelee silmiä liian vähän esimerkiksi päätetyöskentelyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyynelnesteen eritys voi heikentyä nivelreumassa ja kilpirauhasen toimintahäiriössä, joskus syynä on kyynelrauhasen tiehyeen tukkeutuminen. Myös diabeetikoiden silmät saattavat kuivua tavallista enemmän.

Syy kuiviin silmiin saattaa piillä myös lääkityksessä. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi allergian oireita lievittävät antihistamiinit ja aknelääke isotretinoiini.

Silmiin kostutusta vaikka tunnin välein

Kuivasilmäisyyden oireita lievittävät kosteuttavat silmätipat. Kannattaa valita säilöntäaineettomat, sillä säilöntäaineet voivat ärsyttää silmän pintaa. Osa käyttää päivisin mieluiten nestemäisiä tippoja ja laittaa yöksi paksumpia geelimäisiä, jotka pysyvät paremmin silmässä mutta sumentavat näköä.

Usein tippoja tarvitaan useamman kerran päivässä. Vaikeassa kuivasilmäisyydessä tippoja pitää laittaa jopa tunnin välein.

Jos silmät oireilevat voimakkaasti eivätkä kostutustipat auta, on hyvä käydä silmälääkärissä tarkistamassa, ettei taustalla ole esimerkiksi piilevää allergista tai luomireunan tulehdusta.

Jos silmätulehdus liittyy allergiseen nuhaan tai siitepölyallergiaan, suun kautta otettava tai nenään suihkutettava allergialääke lievittää myös silmäoireita, kuten kutinaa ja punoitusta.

Bakteeri- vai virustulehdus?

  • Silmätulehdus voi olla paitsi virusten, bakteerien, sienten tai alkueläinten tekosia, myös sisäsyntyinen ärsytysreaktio, inflammaatio. Se syntyy esimerkiksi ärsyttävän aineen tai roskan joutumisesta silmään tai taustalla voi olla jokin sairaus, kuten reuma. Joskus kuivasilmäisyyden ja silmätulehduksen oireet muistuttavat toisiaan.
  • Bakteerin aiheuttaman tulehduksen erottaa viruksen aiheuttamasta siitä, että silmä rähmii ja luomet voivat muurautua umpeen. Jos silmä oireilee voimakkaasti, tarvitaan antibioottia sisältävät silmätipat ja -voiteet. Jos virusperäinen tulehdus pitkittyy, sitäkin voidaan hoitaa antibiootilla jälkitautien estämiseksi.
  • Koska tulehdus leviää silmästä silmään käsien kautta, hoidon aikana ei kannata käyttää piilolinssejä ja jokaisella perheenjäsenellä on hyvä olla oma kasvopyyhe.

Ole tarkkana, jos käytät piilolinssejä...

Sarveiskalvon tulehdus on erityisesti piilolinssien käyttäjien vaiva. Piilolinssi voi itsessään ärsyttää silmän pintaa, mutta joskus syynä ovat piilolinssiin, linssien säilytyskoteloon tai linssien huuhtelunesteeseen joutuneet bakteerit. Oireita ovat kova kipu, valonarkuus, vetistys ja punoitus silmässä.

Yötä päivää pidettäviin piilolinsseihin liittyy suurentunut tulehdusriski eikä sellaisten käyttöä suositella. Linssi saattaa kuivua silmän pintaan kiinni ja sen irrottaminen on vaikeaa.  Sarveiskalvon tulehduksen jälkeen ei yleensä enää pysty käyttämään piilolinssejä.

Sarveiskalvontulehdus voi vaatia hoidokseen jopa sarveiskalvonsiirron. Pahimmillaan tulehdus johtaa sarveiskalvon puhkeamiseen ja näön menetykseen.

...tai ripsienpidennyksiä

Ripsienpidennykset altistavat silmätulehduksille. Koko silmän iho on silloin kuumottava, punoittava ja kipeä.

Pitkät ripset keräävät reilusti bakteereja ja myös pidennyksissä käytettävät liimat saattavat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita, sillä niissä käytetään ärsyttäviä aineita, esimerkiksi lyijyä ja formaldehydiä. Ripsien käsittelyt voivat myös haurastuttaa omia ripsiä pysyvästi.

Tiputa oikein silmätipat

  • Pulloissa olevissa silmätipoissa on bakteerien kasvua estävää säilöntäainetta, mutta pitkään avoinna olleesta pullosta voi saada silmätulehduksen. Vanhentuneet tipat ärsyttävät helposti silmää.
  • Silmätipat ovat aina henkilökohtaisia. Samasta pullosta ei pidä hoitaa toisen ihmisen, esimerkiksi lapsen silmiä, sillä tippapullon kärki kerää jo ripsiin osuessaan paljon bakteereita.
  • Kertakäyttöpipetit ovat säilöntäaineettomia. Ne pitää käyttää kerralla, aamulla avattua pipettiä ei pidä käyttää enää samana iltana.
  • Jos lääkäri kirjoittaa silmätulehduksen hoitoon tippoja, niitä pitää yleensä laittaa useita kertoja päivässä. Monesti hoito epäonnistuu siksi, että tippoja ei laiteta tarpeeksi usein ja pitkään.

Asiantuntija silmätautien erikoislääkäri Sanna Mörtenhumer, HYKSin silmäklinikka

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla