Hyvä terveys

Se, miten suoliston mikrobisto voi, vaikuttaa ratkaisevasti terveyteen. Mutta mistä tietää, ovatko omat hyvät bakteerit iskussa?

No testaamalla tieysti. Suomalainen yritys on tuonut markkinoille testin, joka vertaa ulostenäytteitä omaan tietopankkiinsa. Testaamalla oman suolistoflooransa saa kuitenkin vain summittaisen tiedon mikrobistonsa koostumuksesta.

– Kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä tuloksesta ei voi vielä tehdä. Ongelmana on, että kukaan ei osaa varmasti sanoa, millainen on normaali suolistomikrobisto. Se on jokaisella omanlaisensa, mikrobiologianprofessori Per Saris sanoo.

Paras mittari on hyvinvointi: suolistomikrobisto on kunnossa, jos vastustuskyky toimii ja vointi on hyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Milloin probioottia?

Suolistomikrobien toimintaa parantavia probiootteja saa apteekista ravintolisinä ja niitä on lisätty myös moniin jogurtteihin ja juomiin. Probioottien tehosta on vain vähän näyttöä, mutta ei niistä haittaakaan ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vakuuttavin näyttö on kolmesta probiootista: Lactobacillus rhamnosus GG ja Saccharomyces boulardii helpottavat ripulia ja Lactobacillus reuteri lyhentää hengitystieinfektioiden kestoa.

– Otan kuurin Lactobacillus rhamnosus GG:tä, kun lähden paikkaan, jossa turistiripuli on todennäköinen. Muuten ylläpidän monimuotoista suolistomikrobistoa syömällä paljon kasviksia sisältävää, monipuolista ruokaa, professori Per Saris kertoo.

Siisti ulosteensiirto?

Tulevaisuudessa suolistomikrobistoa voidaan muokata. Jo nyt sitä tehdään ulostesiirrolla, jota käytetään Clostridium difficile -ripulin hoidossa. Professori Saris uskoo ulostesiirron yleistymiseen, mutta vasta, kun terveen ihmisen ulostetta opitaan pakkaamaan helposti nieltäviin kapseleihin.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Vierailija

mittari? kirjoitti:
se selkeä "parempi mittari" olisi kaivannut lisää "infoa"....

Ei sitä jokapoika tiedä, voiko vatsa hyvin vai ei. Entä, jos se vain tuntuu hyvältä, mutta ei oikeasti olekaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla