Kireät pillifarkut ja suurihuppuiset takit saattavat olla selän terveydelle huono yhdistelmä.

Pillifarkut voivat aiheuttaa pahoja selkäkipuja – etenkin, jos ne yhdistää asussaan takkiin, jossa on massiivinen huppu.

– Hyvin tiukat farkut vähentävät liikkuvuutta. Tämä kuormittaa muita lihaksia, kun keho yrittää korjata muuttunutta asentoa, kiropraktikko Rishi Loatey kertoo The Independentille.

Loateyn mukaan kireistä farkuista seuraa ongelmia, jos niiden kanssa ei voi kävellä normaalisti. Kun polvet, lantio tai takaselkä eivät pääse liikkumaan vapaasti, kohdistuu muualle kehoon ylimääräistä painetta, joka voi aiheuttaa kipuja. Painavat huput ja olkalaukut rajoittavat liikettä lisää.

Brittiläisen kiropraktikkojärjestön teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että lähes kolme neljästä naisesta on kärsinut selkäkivusta. Asiantuntijoiden mukaan vaatteet ovat osasyy selkävaivoihin. Kipuja voivat aiheuttaa myös ylisuuret korut ja kantapäistä auki olevat kengät. 

Lue myös: Näin pillifarkut oikeasti vaikuttavat alapään terveyteen

Löysempää ja rennompaa

”Työmatkalle ja muualle kannattaa kävellä tennareissa.”

Selkäkivut ovatkin yksi yleisimmistä syistä hakeutua lääkäriin. Pukeutuminen ei tietenkään ole ainoa selän liikkuvuuteen vaikuttava tekijä, mutta siitä huolimatta Loatey neuvoo ihmisiä olemaan tietoisempia vaatevalinnoistaan. Hän liputtaa sellaisten vaatteiden puolesta, joissa voi liikkua vapaasti.

– Työmatkalle ja muualle kannattaa kävellä tennareissa tai hyvin tuetuissa kengissä, hän vinkkaa.

Lue myös: Selkä jumissa? 5 tehokasta ja helppoa liikettä istumatyöläisille

Nykytrendit näyttävätkin menevän enemmän yksiin terveyden kanssa, sillä löysemmät mammafarkut romuttavat pillifarkkujen suosiota ja tennaritrendi on pysynyt vahvana jo muutaman vuoden.

Yksin asuvan koiranomistajan riski kuolla on 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman.

Koiranomistajat sen tietävät kokemuksesta, että lemmikistä on paljon iloa ja hyötyä. Sen kanssa tulee lähdettyä ulos olipa sää mikä tahansa – ja siitä on aina seuraa. Nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että koirasta on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät nimittäin pidempään kuin ne, joilla koiraa ei ole.

Ruotsalaistutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Siihen osallistui noin 3,4 miljoonaa ihmistä, jotka olivat 40–80-vuotiaita. Seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Seuranta-aikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin niitä, joilla ei ole koiraa. Tutkimuksen mukaan eniten koirista on hyötyä yksin asuville. Heidän riskinsä kuolla oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Riski sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan 11 prosenttia pienempi.

Koiraroduista eniten hyötyä vaikuttaa olevan metsästykseen jalostetuilla koirilla. Lue lisää aiheesta täältä (ruotsiksi).

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti.

Vierailija

Jättitutkimus: Koiranomistajat elävät pidempään – eniten hyötyä yksin asuville

Huolehtikaa te kerrostaloasujat myös sitten siitä, että teidän huutavat kakaranne (vrt. räksyttävät piskit) eivät metelöinnillään aiheuta stressiä lapsettomille viattomalle kanssaeläjillenne! Tästä ainakin pitäisi tehdä tutkimus, että kuinka paljon tämä aiheuttaa stressiä naapureille. Varsinkin kun tuntuu olevan ihan ok vihata koiria, vaikka koiranomistajat eivät elätä koiriaan yhteiskunnan piikkiin, kuten lapsenomistajat.
Lue kommentti

Silmien väri on tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi luottamuksen herättämiseen ja erilaisiin sairauksiin.

Silmien värin vaikutus erilaisiin ominaisuuksiin on kiehtonut tutkijoita pitkään. Tutkimuksissa on selvinnyt, että silmät eivät ole ainoastaan sielun peili, vaan ne antavat osviittaa myös joistakin terveystekijöistä, kuten riskistä sairastua tiettyihin tauteihin.

Ainakin näissä asioissa silmien värillä on havaittu olevan väliä.

Ykköstyypin diabetes

Siniset silmät ovat ykköstyypin diabeteksen riskitekijä, kun verrataan muihin silmien väreihin. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa selittää, miksi Pohjois-Euroopassa on enemmän ykköstyypin diabetesta kuin Etelä-Euroopassa.

Alkoholinkäyttö

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on vaaleat – esimerkiksi siniset tai vihreät – silmät, tulevat ruskeasilmäisiä helpommin riippuvaisiksi alkoholista. Tutkijat myös havaitsivat, että arkistolähteiden perusteella sinisilmäiset käyttävät muita enemmän alkoholia. 

Toisaalta on myös väitetty, että ruskeasilmäiset olisivat muita herkempiä alkoholille. Se voisi selittää edellä mainittua tutkimustulosta, jonka mukaan sinisilmäiset käyttävät erityisen paljon alkoholia.

Luotettavuus

Jos olet ruskeasilmäinen, sinun on todennäköisesti helppo vakuuttaa muut siitä, että olet luotettava tyyppi. Ruskeat silmät nimittäin herättävät tutkitusti luottamusta kanssaihmisissä.

Ihosyöpä

Ihmisillä, joilla on vaaleat silmät, on usein myös vaalea iho – ja toisinpäin. Niinpä ei ole kovin yllättävää, että sinisilmäiset sairastuvat ruskeasilmäisiä todennäköisemmin ihosyöpään. Vaalea iho palaa tummaa ihoa herkemmin auringossa, mikä lisää ihosyövän riskiä. 


Silmäsairaudet

Sekä erittäin harvinainen silmän suonikalvoston melanooma että ikääntyneillä varsin yleinen silmänpohjan ikärappeuma on yhdistetty erityisesti väriltään vaaleisiin silmiin. Silmänpohjan ikärappeumaa sairastaa länsimaissa noin joka kymmenes 60 vuotta täyttänyt. 

Näiden viiden asian lisäksi silmien väri on joissakin tutkimuksissa yhdistetty muun muassa kivunsietokykyyn ja reaktiokykyyn.