Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jumppasalien hikimatot haiskahtavat terveysriskiltä. Onko syytä huoleen? On ja ei, mutta ainakin on kiva keskittyä pääasiaan, kun ei tarvitse jännittää, mitä kaikkea matolla vilistää.

"Liikuntakeskusten yhteiset jumppa­matot haiskahtavat usein piintyneeltä hieltä. Joskus matolla on vielä jäänteet edellisen jumppaajan lammikosta. Mietinkin, millainen hygieniariski alustoissa piilee. Onko vieraan hiki vaaratonta vai voiko siitä jopa sairastua?” Pinja, 33

Mitä sanoo
jumppaohjaaja?

Personal trainer Jenni Ahosilta Helsingin Fressistä tietää, että jotkut tulevat treenaamaan flunssaisinakin – vastoin suosituksia. Paniikkiin ei ole silti syytä, Ahosilta vakuuttaa.

– Jos haluaa olla täysin varma siitä, ettei bakteeritartuntaa tule, kannattaa panna oma hikipyyhe maton päälle.

Fresseistä, kuten monista muistakin liikuntakeskuksista, löytyy desinfiointiainetta suihkepullossa. Suihkeella voi puhdistaa maton tai salilaitteen ennen käyttöä.

– Ihannetilanteessa jokainen puhdistaa laitteen käytön jälkeen, kuten solariumissa. Paljon hikoilevat osaavatkin yleensä siistiä jälkensä. Kaikki eivät kuitenkaan tee niin.

Fressin liikuntakeskuksissa siistijät puhdistavat jumppamatot ja salilaitteet kerran kahdessa viikossa. He myös pyyhkivät laitteita päivittäin  perussiivouksen yhteydessä.

Bakteerikammoista Ahosilta neuvoo tarttumaan suihkepulloon.

– Putsaan aina jälkeni salilla. Käytän myös omaa pyyhettä jumppamaton päällä, jos muistan. Ihan terveenä olen porskutellut toistaiseksi.

Mitä sanoo
infektiolääkäri?

Infektiosairauksien erikoislääkäri Mari Kanerva myöntää, että yleinen jumppamatto voi olla bakteeripesäke.

– Toisen hiki ei ole vaarallista – jos sekä oma että mattoa viimeksi käyttäneen iho on terve.

Sen sijaan atooppisessa tai muuten hilseilevässä ihossa on enemmän bakteereja, ja se myös kerää niitä helpommin puoleensa. Bakteerit pääsevät leviämään jumppamatolla erityisen tehokkaasti, jos ihossa on paiseita tai märkää erittäviä haavoja.

Kanervan mukaan jumppamatot tulisi puhdistaa heti käytön jälkeen tai ainakin kerran viikossa. Näin lika ei pääse pinttymään. Jumppaaja ei voi tietää, milloin matto on  pesty ja kuka sen päällä on hikoillut. Kanerva muistuttaakin, että yleisiä mattoja käyttävä ottaa tietoisen riskin.

– On vain pantava silmät kiinni ja oltava miettimättä, mitä alustoissa on.
Kanerva pitää jumpassa pyyhettä maton päällä ja pesee kädet ja jalat huolellisesti heti tunnin jälkeen.

– Vastustuskykyni kestää, vaikka altistun bakteereille.

Kanerva toivoo, että saleilla olisi puhdistusainetta suihkepullossa sekä paperia. Silloin jumppaajat voisivat halutessaan pyyhkiä patjan ennen ja jälkeen tunnin.

– Myös ihon kunnosta huolehtiminen on tärkeää. Sääret ja käsivarret on hyvä pestä huolellisesti ja rasvata iho kosteusvoiteella tunnin jälkeen.

Lue lisää:

Miksi miehet kohentelevat etumustaan kaikkialla?

Kuinka vapautua sänkyhommien aikana vaivaavista ajatuksista?

Voivatko korkkarit pilata jalat?

Pitääkö kuntosalia varten sheivata?