Kuvat
Jukka Lehtinen
ET
Nyhtökauran yksi harvoista huonoista puolista on se, että B12-vitamiinia siinä ei ole, sillä sitä saa vain eläinkunnan tuotteista.
Nyhtökauran yksi harvoista huonoista puolista on se, että B12-vitamiinia siinä ei ole, sillä sitä saa vain eläinkunnan tuotteista.

Kaurasta ja palko­kasveista valmistettu nyhtökaura päihittää proteiini­pitoisuudessaan monet liha- ja kalavalmisteet, mutta B12-vitamiinia saa vain eläinkunnan tuotteista.

Arkiruokaa käden käänteessä

Nyhtökaura valmistetaan kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä mekaanisesti käsittelemällä, sekoittamalla, hiertämällä ja kuumentamalla.

Ruuanlaitossa nyhtökauraa voi käyttää lihan korvikkeena. Sen voi lämmittää pannulla öljyssä, työntää uuniin tai kieräyttää mikrossa.

Huimasti proteiinia

Nyhtökaurassa on proteiinia 30 prosenttia, enemmän kuin lähes missään muussa kasvipohjaisessa tuotteessa ja lähes saman verran kuin lihassa ja kalassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyhtökauran lisäksi markkinoilla on muitakin hyviä kasviproteiinin lähteitä, kuten härkäpavusta valmistettu Härkis ja maitoproteiini­pohjainen MiFU.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Aminohappoja ja pehmeää rasvaa

Nyhtökaura sisältää kaikkia yhdeksää ihmiselle välttämätöntä aminohappoa. Niitä saa yleensä vain eläinperäisen ruuan proteiineista.

Rasvan laadussakaan ei ole moittimista: nyhtökauran rasva on pääosin pehmeää, kasviperäistä rasvaa. Siksi se on sydän- ja verisuoniterveyden kannalta parempi valinta kuin liha.

B12 puuttuu

B12-vitamiinia nyhtökaurassa ei ole, sitä saa vain eläinkunnan tuotteista. Monipuolinen ruoka turvaa terveellä ihmisellä B12-vitamiinin saannin, mutta vegaanin ruokavaliossa sitä voi olla liian vähän.

Jos syö vain kasvisruokia, on tärkeää ottaa B12-vitamiinia purkista tai käyttää tällä vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita. Myös rauta on nyhtökaurassa kasviperäistä eikä vaikuta elimistössä niin tehokkaasti kuin lihan rauta.

Kuitua suolistolle

Nyhtökaurassa on kuitua kohtuullisen paljon verrattuna lihaan tai kalaan, jossa sitä ei ole lainkaan.

Suuri osa on kauran liukoista kuitua, beetaglukaania. Kuitu parantaa suoliston toimintaa ja auttaa alentamaan veren kolesterolitasoa sekä ehkäisemään tyypin 2 diabetesta ja suolistosyöpiä.

Paukkuja pavuista

Osa ihmisistä on herkkiä papujen ja herneiden kuiduille.

Nyhtökaura saattaa aiheuttaa ilmavaivoja tai muita kiusallisia suolisto-oireita.

Ruuan kypsentäminen voi kuitenkin parantaa jonkin verran sen sulavuutta. Herkkyys on yksilöllistä, joten kokeilemalla selviää, minkä määrän oma suolisto kestää.

Asiantuntija: TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Anni Lehtonen, Ravistamo Oy

Tutkittu juttu -sarjassa tarkastelemme, mitä hyvää ja hyödyllistä tutut ruuat ja raaka-aineet sisältävät.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Pekkanen

"Nyhtökauran lisäksi markkinoilla on muitakin hyviä kasviproteiinin lähteitä, kuten härkäpavusta valmistettu Härkis ja maitoproteiini­pohjainen MiFU."

Mifu ei ole kasviproteiinin lähde, miksi sitä aina tungetaan näihin kasvisjuttuihin vaikka kyseessä on sekasyöjille suunnattu lehmäpohjainen raejuuston muunnos ts. maitorae!

Mifu ei sisällä mitään kasviperäistä, on täysin eläinperäinen.

Vierailija

B12-vitamiini ja raudan osalta juttu pitää paikkansa.

Ei ole tieteellistä syy-seurausnäyttöä siitä, että kuitu vähentäisi sydäntauteja, diabetesta tai suolistosyöpiä. Suolen toimintaa kuitu parantaa osalla, toisilla se lisää mm. ummetusta.

Kaikki uusimmat erittäin laajat meta-analyysit sekä satunnaistetuista, että havaintotutkimuksista osoittaa yksiselitteisesti, että tyydyttyny rasva EI aiheuta sydän- ja verisuonitauteja. Miksi nämä 'asiantuntuntijat' sivuttavat tämänkin tosiasian? Eiko se miellytä, eikö ole muodikasta vai eikö kompetenssi riitä lukemaan tutkimuksia itse?

Nyhtökaura on ultraprosessoitu ruoankaltainen tuote, jota ei voi sanoa terveystuotteeksi ilman näyttöä. Jostai kumman muoti-ilmiön vuoksi ultraprossessoitu tuote esitetään vakavine ravinnepuutteine hyvänä, kun se korvaa ravinnetiheää lihaa johon ihmisen elimistö on erittäin hyvin sopeutunut miljoonien vuosien ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla