Kuva: Lightwavemedia / Shutterstock
Kuva: Lightwavemedia / Shutterstock

Tahdotko tietää, miten parisuhteessasi oikeasti menee ja millainen olet? Nukkumisasentosi paljastaa kaiken.

Jos haluat tuntea toisen, katso, missä asennossa hän nukkuu. Toisin kuin valveilla, nukkuessa kehonkieleen eivät vaikuta monet roolimme ja rajoitteemme. Tästä syystä unen aikainen kehonkieli on intuitiivista ja siksi myös aitoa.

”Nukkumisasento on kuin oma käsiala, yhtä henkilökohtainen ja paljastava leima”, kehonkielen valmentaja Niina Sainius sanoo.

Lisäksi oma uniasento on melko muuttumaton. Monet nukkuvat samassa asennossa kuin lapsena tai teininä. Sainius kertoo, että uniasento muuttuu vasta persoonan kehittyessä, monilla vasta 45 vuoden jälkeen.

Lusikassa vai selät vastatusten?

Vaikka parisuhde näyttäisi rullaavan moitteettomasti päivällä, totuus paljastuu yöllä. Sainiuksen mukaan pariskunnan nukkumisasento kertoo kaiken suhteen tilasta.

”Uniasento vaikuttaa ihmisen tunnetilaan. Vaihtamalla asentoa tietoisesti ennen nukahtamista voi vaikuttaa myös parisuhteeseen. Myös riidat kannattaa sopia aina ennen nukkumaanmenoa, koska muuten tunnetila vaikuttaa nukkumisasentoon ja unen laatuun”, Sainius neuvoo.

Tässä Sainiuksen analyysit yleisimmistä uniasennoista.
 
 
Sikiöasento: Herkkä, taiteellinen ja tunnollinen. Sikiössä nukkuva kykenee kiihkeisiin suhteisiin, mutta hänellä on myös taipumus murehtia liikaa. Naisten yleisin nukkumisasento.
 
Vatsallaan: Tavoitteellinen, mutta myös kontrollinhaluinen ja itsepäinenkin, luonne. Voi kertoa, että kaipaat tilaa, jota sinulla ei ole valveilla ollessasi. Noin 17 prosenttia ihmisistä nukkuu vatsallaan.
 
Tyyny/unilelu kainalossa: Herkkänahkainen ulkopuolelta tulevalle kritiikille.
 
Kyljellään: Tasapainoinen ja sopeutuva. Noin 30 prosenttia ihmisistä nukkuu tässä asennossa. Kylkiasennosta lihakset ovat usein jännittyneet, joten moni herää asennosta jäykempänä kuin nukkumaan mennessä. Tämä voi merkitä myös sitä, että kyljellään nukkuvan tulisi opetella rentoutumaan paremmin valveilla ollessaan.
 
Selällään: Avulias ja avoin luonne. Kyky kuunnella muita. Kädet ylhäällä pään yläpuolella kertoo kuningatar/kuningasmaisesta luonteesta, hyvästä itsetunnosta ja jopa itsekkyydestä. Kädet alhaalla taas viestii avuliaisuudesta.
 
Yksin leveästi keskellä sänkyä: Niin sanottu kuningasasento. Kädet pään yläpuolella kertoo liiallisesta itsetunnosta, taipumuksesta määräillä muita ja jopa ylimielisyydestä. Kädet alhaalla ja avoimesti selällään nukkumisasento taas viestii onnellisuudesta.
 
Lusikassa: Tunteellinen turvallisuusasento. Selän takana oleva on suhteen vahvempi, itsevarmempi ja antavampi osa-puoli. Mies selän takana antaa turvaa, nainen selän takana voi kertoa naisen hoivavietistä tai riippuvuudesta miehestä.
 
Selät vastatusten: Pari luottaa toisiinsa ja antaa toisilleen tilaa. Mitä suurempi kosketuspinta, sitä vahvempi tunneside. Myös sillä, mitkä kehonosat koskettavat toisiaan on merkitystä. . Peppu peppua vasten viestii suuremmasta seksuaalisesta kipinästä kuin toisiaan hipaisevat varpaat. Toisaalta toisiaan koskettavat jalat ovat myös kuin hiljainen ’i love you’ –merkki. Jos pari nukkuu selät vastatusten sängyn eri reunoilla, suhteessa on jännitystä tai jopa erimielisyyttä.
 
Kasvokkain: Intiimi asento, joka paljastaa usein tuoreen suhteen. Voi kertoa myös pariskunnan riippuvuudesta toisistaan.
 
Pariskunta eri sängyissä: Osoittaa valtavaa luottamusta ja kunnioitusta toisen unentarvetta kohtaan. Tähän ratkaisuun ajaudutaan yleensä vain silloin, kun toisella on uniongelma. Seksuaalisen parisuhteen hoitaminen vaatii tietoista työskentelyä.

Vasemmalla vai oikealla puolella sänkyä?

Tutkimusten mukaan se, millä puolella sänkyä nukut, voi paljastaa elämänasenteesi. Vasemmalla puolella nukkuvat ovat usein ulospäinsuuntautuneempia ja positiivisempia kuin oikealla puolella uinuvat. Vasemman puolen valinneista 31 prosenttia kertoi rakastavansa työtään, kun taas oikealla lepäävistä vain 18 prosenttia.
 
Prosentit ja asentojen yleistykset suhteessa persoonallisuuteen perustuvat kehonkielen valmentaja Niina Sainiuksen selvittämiin eri puolilla maailmaa tehtyihin tutkimustuloksiin.
Asiantuntijana kehonkielen valmentaja Niina Sainius, Esiintymisvalmennus Ilo

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.