Röyh! Ihan tavallinen juttu – vai johtuukohan se kuitenkin jostain muusta kuin ruuasta? Kuva: Shutterstcok
Röyh! Ihan tavallinen juttu – vai johtuukohan se kuitenkin jostain muusta kuin ruuasta? Kuva: Shutterstcok

Yleensä röyhtäys on merkki pienestä määrästä ylimääräistä ilmaa mahassa, mutta syy voi olla myös ihan toisaalla.

Jokainen meistä röyhtäilee – joskus huvittaakseen muita ja toisinaan ihan vain täyttävän aterian päätteeksi. Joskus tarve röyhtäistä voi kuitenkin olla pakottava ja aiheuttaa tuskallisen olon.

Health-sivuston mukaan röyhtäily voi kertoa paljonkin siitä, mitä omassa kropassa oikein tapahtuu.

Jos röyhtäily tuntuu lisääntyneen, syy voi löytyä näistä asioista:

1. Syöt liian nopeasti.

Syömisen lomassa on normaalia, että vatsalaukkuun päätyy myös ilmaa, mutta ahmiessa ilmaa tulee nieltyä liikaa ja röyhtäily pahenee. Rauhallinen syömistahti estää tahattomat röyhyt ruuan päätteeksi. Liiallista ilman nielemistä voi aiheuttaa myös purkan syöminen, tupakointi tai hyperventilointi jännittämisen takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Apua, taas tuli ahmittua! Näin saat syöpöttelyn kuriin

2. Syöt paljon vihanneksia.

Kuuluiko ateriasi lisukkeisiin uunipaahdettuja vihanneksia? Varsinkin rikkiyhdisteitä sisältävät vihannekset, kuten sipuli ja parsakaali, voivat aiheuttaa ylimääräistä röyhtäilyä. Se on yleensä harmitonta, mutta röyhyt häiritsevät, kannattaa kokeilla luopua vähäksi aikaa kaasuja aiheuttavista kasviksista.

3. Olet juonut liikaa kuplajuomia.

Esimerkiksi kivennäisvesi ja limut sisältävät paljon hiilidioksidia, joka on vaaratonta mutta aiheuttaa monille ikäviä oireita. Röyhtäilyn saa hillittyä vaihtamalla juoman veteen – ja muukin kroppa kiittää!

Lue myös: Uusi tutkimus: kaloriton kivennäisvesi voikin lihottaa

4. Sinulla saattaa olla ärtyneen suolen oireyhtymä.

Jos röyhtäilyn yhteydessä esiintyy turvotusta, mahakipuja ja ummetusta tai ripulia, kyseessä voi olla ärtyneen suolen oireyhtymä. Oireita saattaa helpottaa ruokavalion muutokset, mutta pahoissa tapauksissa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lue myös: Vatsaa vääntää ja treeni taas pilalla? Tunnista ja rauhoita ärtyvä suoli

5. Saatat kärsiä mahakatarrista eli vatsahaavasta.

Mahalaukun limakalvoilla jylläävä tulehdus voi Terveyskirjaston mukaan aiheuttaa mahahaavan. Silloin limakalvon suojaus järkkyy ja mahalaukkuun syntyy limakalvon vaurio. Tulehduksen lisäksi ongelmia voi aiheuttaa muun muassa liiallinen alkoholi, tulinen ruoka ja tupakointi. Mahahaava toteamiseksi tarvitaan käyntiä lääkärillä.

6. Ruminaatio eli “märehtiminen” voi olla röyhtäilyn taustalla.

Märehtiminen ei kuulosta kovin pahalta ongelmalta, mutta voi todellisuudessa olla melko ikävä vaiva. Ruminaatiosta kärsivillä ihmisillä nousee röyhtäisyjen mukana usein hiukan juuri syötyä ruokaa suuhun, eli he ikään kuin oksentavat hiukan röyhtäisyn lomassa. Vaiva voi johtua löystyneestä vatsaportista ja olla refluksitaudin oire.

Vierailija

Ystäväni jätti pois ruokavaliostaan vaikka mitä että röyhtäily loppuisi mutta apu tuli vasta ohitusleikkauksen jälkeen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla