Sport
Kilpirauhasen vajaatoiminnan takia syke ei nouse treenatessa tarpeeksi. Se voi aiheuttaa tyypillisen oireen. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kilpirauhasen vajaatoiminnan takia syke ei nouse treenatessa tarpeeksi. Se voi aiheuttaa tyypillisen oireen. Kuva: Shutterstock

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla hankala erottaa anemiasta tai uupumuksesta. Vajaatoiminnan oireet voivat tulla esiin lenkkipolulla. 

Heidin, 32, oudot oireet alkoivat pari vuotta sitten.

– Juostessa syke pysyi korkealla eikä meinannut laskea, vaikka kunto koheni. Palautuminen oli todella hidasta, ja aineenvaihdunta tuntui pysähtyneen täysin. Olin koko ajan väsynyt.

Kilpirauhasarvot tutkittiin, ja diagnoosiksi tuli kilpirauhasen vajaatoiminta. Lääkitys helpottaa, mutta ei poista oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Pää tuntuu välillä sumuiselta, kuin kävisin hitaalla. Juokseminen tuntuu niin pahalta, ettei tee mieli lenkkeillä. Syke on korkealla ja tuntuu, että happi loppuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kilpirauhasen vajaatoiminta alkaa tavallisesti yli 40-vuotiaana, mutta sitä on kaiken ikäisillä. Tyypillisiä oireita ovat palelu, väsymys, kuiva iho ja kuivat hiukset. Perusaineenvaihdunta hidastuu, joten paino nousee, turvottaa, moni lakkaa hikoilemasta eikä vatsa toimi.

Joskus vajaatoiminta voi olla hankalaa erottaa esimerkiksi raudanpuuteanemiasta tai vaikkapa väsymyksestä, joka johtuu univajeesta tai stressistä.

Yksi paljastava oire voi tulla esiin, kun treenaat: liikkuessa voi tuntua siltä, että happi loppuu. Tämä johtuu siitä, että sydämen syke ei nouse riittävästi eivätkä lihakset saa tarpeeksi hapekasta verta. 

Myös palautuminen voi olla hidasta, sillä lihaksiin kertyy tavallista enemmän maitohappoja. Väsymys voi olla niin kova, ettei lenkille saa lähdettyä ja liikkuminen tuntuu todella raskaalta.


Liikunta onnistuu lääkityksen avulla

Yleensä kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu autoimmuunisairaudesta, tyreoidiitista. Se aiheuttaa kilpirauhasen pitkäaikaisen tulehduksen, joka heikentää sen toimintaa. Vajaatoimintaan on usein vahva geneettinen taipumus, eikä sen puhkeamista voi elintavoilla aiheuttaa tai estää.

Sairastumisen voi selvittää verikokeella. Hoidoksi annetaan tyroksiinia eli samaa hormonia, jota kilpirauhasen pitäisi erittää. Annostuksen hakeminen saattaa kestää useamman kuukauden, sillä tarve on hyvin yksilöllinen. Kroonisen tyreoidiitin aiheuttama vajaatoiminta on yleensä pysyvä tila, eikä siitä voi parantua.

Pääsääntöisesti vajaatoiminnan kanssa pystyy elämään hyvin, kun hormonikorvaus saadaan kohdilleen. Silloin oireet voivat kadota kokonaan. 

Lääkityksen avulla liikuntaa voi usein harrastaa täysin normaalisti. Liikunta ei vaikuta kilpirauhasen toimintaan, mutta elämänlaatua se voi parantaa monella tavalla. Jos aktiivisen liikunnan aloittaminen johtaa laihtumiseen, tyroksiinihormonin tarve voi vähentyä.

Heidi käy nykyään pari kertaa viikossa treenaamassa lihaskuntoa pienryhmävalmennuksessa.

– Usein tuntuu, etten jaksaisi lähteä, mutta yleensä en anna itselleni lupaa jäädä kotiin, sillä liikunta on henkireikä. Treenin jälkeen olo on aina parempi. Tämän kaiken keskellä olen kuitenkin oppinut, että tärkeintä on olla itselleen armollinen, myös liikunnan suhteen.

Vierailija

Ellet itse sairasta kilpirauhasen vajaatoimintaa, ei sinun kannata ollenkaan oireita väheksyä, tämä oli vain yksi oire mitä kaikkea se voi ilman lääkitystä tai epäsopivalla lääkityksellä aiheuttaa, myöskin ei niin rankalla liikunalla.

Vierailija

Muitakin lääkkeitä on kuin tyroxin, toimivampia. Minulle ei tyroxin riitä, olen, mutta en elä vain sillä. Sitä paitsi kilpirauhasen tuottamia hormoneja on monta nuutakin kuin vain tyroxin. Jos kaikista on vajetta, ei ihme, ettei pelkkä tyroxin oireita poista. Ilman hoitoa kilpirauhaseton, kuten minä, kuolee. Ihminen tarvitsee ehdottomasti kilpirauhashormoninsa! Suomessa on vain vähän lääkäreitä, jotka kokonaisuuden ymmärtää ja niiltäkin vähiltä Valvira vie oikeudet hoitaa! Ja muut usein vähättelevät oireita.
Ja tuolle vähättelijälle tiedoksi: tätä sairautta ei kukaan itsellensä pyydä. On usein hyvin vaikeahoitoinen. Kannattais oitää suu soukalla, kun mitäön et ymmärrä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla