Kuvat
Shutterstock
Hyvä terveys
Suun kautta hengittäminen ei ole terveellistä.
Suun kautta hengittäminen ei ole terveellistä.

Jos sieraimia ei tuki flunssa eikä allergia, syynä voi olla kasvain tai rakennevika nenässä. Nekin kannattaa hoitaa pian pois, sillä ihminen on tarkoitettu nenähengittäjäksi.

Nenäpolyyppi on tulehtunutta, turvonnutta ylähengitysteiden limakalvoa, joka tukkii sierainta ja vaikeuttaa hengittämistä. Pienet polyypit lääkäri löytää tähystimellä mutta isot, jopa usean sentin kokoiset, voi nähdä nenään kurkistamalla.

Polyyppien syntysyytä ei vielä täysin tunneta, mutta niitä tulee noin neljälle prosentille ihmisistä.

Astmaa ja kroonista poskiontelotulehdusta sairastavilla polyyppeja on enemmän kuin muilla. Samoin tupakointi ja perinnölliset tekijät voivat lisätä alttiutta niihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kortisonilla tai leikkauksella pois

Polyyppejakin hoidetaan nenään annosteltavalla kortisonilla, suihkeella, tipoilla tai jauheella. Kortisoni hidastaa polyyppien kasvua, pienentää niiden kokoa ja vähentää nenän tukkoisuutta. Tehokkaimmin kortisoni toimii suun kautta tabletteina, mutta kuurin voi ottaa vain pari kolme kertaa vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos oireita ei saada kuriin kortisonilla, aletaan miettiä leikkausta. Ennen polyyppeja nypittiin ja hirtettiin irti, mutta nykyisin käytössä oleva shaver-instrumentti tekee niistä selvää jälkeä imuleikkauksessa. Samalla voidaan avartaa onteloita, jolloin tipat ja suihkeet tehoavat paremmin, erikoislääkäri Jura Numminen valaisee.

Polyyppien uusiutumisen hidastamiseksi on nenään annosteltavaa kortisonilääkitystä jatkettava myös leikkauksen jälkeen.

– Ikävä kyllä, polyypit palaavat takaisin, mutta leikkauksen teho kestää keskimäärin viidestä kahdeksaan vuotta, parhaimmillaan kymmenen.

Sen jälkeen tarvitaan tavallisesti uusintaleikkaus.

Entä jos on ahdas nenä?

Nenää voivat ahtauttaa paitsi polyypit, myös rakenteelliset, synnynnäiset tai tapaturman aiheuttamat, ”valuviat”. Maailmalla liikkuu tarinoita plastiikkakirurgin muotoilemista niin pienistä nenistä, että hengittäminen on jo hankalaa.

Melko tavallinen hengitystä haittaava, mutta suht helposti korjattava, ongelma on nenän väliseinän vinous.

– Nenän ongelmat pitää tarkistuttaa lääkärillä etenkin, jos oireet ovat jatkuvasti vain toispuoleisia tai jos nenä on selkeästi kipeä. Tukkoisuus sinällään vaihtelee normaalisti sieraimesta toiseen. Kyseessä on luontainen nenäsykli, joka tarkoittaa sitä, että kun toinen sierain on lepovaiheessa, toisella hengitetään, Jura Numminen selittää.

Jos nenän kautta hengittäminen on jostakin syystä ollut vaikeaa, saattaa suun kautta hengittely jäädä tavaksi.

Suun kautta hengittämisestä voi seurata harmia, muun muassa hampaiden reikiintymistä, sillä suuontelo ei pysy riittävän kosteana suun ollessa auki.

– Ihmiset on luotu nenähengittäjiksi. Nenän kautta ilmaa tulee keuhkoihin sopiva määrä, lämpimänä ja suodatettuna, eivätkä hengitystiet joudu koville.

Asiantuntija: Jura Numminen, korva-, nenä- ja kurkkutautien dosentti, ylilääkäri, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla