Kodin Kuvalehti
Jalat voivat hyvin, kun ne pesee ja kuivaa joka päivä.
Jalat voivat hyvin, kun ne pesee ja kuivaa joka päivä.

Jalat pysyvät terveinä ja kauniina, kun välttää muutamia hallaa tekeviä virheitä.

Jalkaterapeutti Lea Mäkelä Espoon Jalkaterapia Teamista on nähnyt lukemattomia jalkapareja. Hän harmittelee, etteivät jalat saa ansaitsemaansa hoitoa, vaikka ne kuljettavat meitä kaikkialle.

Ei saksia eikä raspia

Pahimmat virheet johtuvat kovista otteista. Jalkojen ihoa ei saisi repiä eikä kovettumia leikellä saksilla.

– Olen urani varrella nähnyt kaikenlaista. Jos ihoa leikkaa saksilla, voi helposti tulla haavoja. Kovettuma voi olla ohuempi miltä se näyttää, ja iho voi mennä helposti rikki. Syylä taas on viruksen aiheuttama, eikä sitä saa hoidettua mekaanisesti, Mäkelä sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös raspin käyttöä kannattaa vältellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En suosittele raspin käyttöä. Tarvitsemme jalkapohjien ihoa, eikä se saa olla liian ohut.

Vältä neljä pahinta virhettä, jotka jalkojen hoidossa voi tehdä

  1. Leikkaa kynnet oikein: Pahinta, mitä varpaiden kynsille voi tehdä, on leikata kynnet lyhyiksi ja pyöristää niiden kulmat. Leikkausmalli voi lisätä kynnen sisäänkasvua, mikä saattaa pahimmillaan aiheuttaa kivuliaan riesan. Varpaankynnet pitää leikata varpaanpään muotoisesti. Jos kynnet leikkaa neliön muotoisiksi, kannattaa terävät kulmat pyöristää kevyesti esimerkiksi kynsiviilalla.
  2. Jätä iho rauhaan: Jalkojen ihoa ei saa repiä tai leikata saksilla, vaikka ihossa olisi kovettumia, syyliä tai muuta vaivaa.
  3. Käytä raspia harkitusti: Mitä enemmän jalkoja raspaa, sitä enemmän jalkojen puolustusmekanismit heräävät ja iho paksunee entisestään. Muista sen sijaan säännöllinen rasvaus.
  4. Pese jalat joka päivä: Yksi pahimmista virheistä on unohtaa jalkojen ja varpaanvälien päivittäinen pesu ja tarkastus. Pesun jälkeen jalat ja varsinkin varpaiden välit pitää kuivata huolellisesti, jotta iho pysyy kunnossa.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla