Näpit irti vanupuikoista! Kuva: Shutterstock
Näpit irti vanupuikoista! Kuva: Shutterstock

Kysyimme korvalääkäriltä, miksei korvia saa puhdistaa vanupuikoilla, ja mitä niiden sijasta kannattaa käyttää.

Vanupuikot, ne jumalaiset pelastajat, joita korvassa pyöräyttämällä saa ikäväntuntuisen kosteuden ja kutinan nopeasti kuriin.

Moni kyllä tietää, ettei vanupuikkoja saisi käyttää korvien putsaukseen, mutta tarttuu niihin silti tasaisin väliajoin. Voiko niiden käyttö olla oikeasti niin kovin haitallista?

Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindbladin mukaan todellakin voi. Korvavaha kuuluu korvaan. Korvakäytävän ihon kasvu kuljettaa vahan korvakäytävän ulkosuuta kohden, jolloin vaha ja siihen liittyneet epäpuhtaudet poistuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Korvakäytävän iho on todella ohutta, ja pumpulipuikollakin saa helposti sinne haavan.”

– Kun vahaa lähtee putsaamaan vanupuikolla, se estää lian luonnollisen poistumisen. Lisäksi korvakäytävän iho on todella ohutta, ja pumpulipuikollakin saa helposti sinne haavan. Se voi aiheuttaa korvakäytävätulehduksen, kertoo Lindblad.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos vanupuikkojen kanssa ei ole varovainen, voi virheliike aiheuttaa isompiakin ongelmia.

– Tärykalvo on aika lähellä korvakäytävän suuta, vain noin 2-3 senttimetrin päässä. Jos korvaa kaivaa ronskisti, voi tärykalvo vaurioitua tai jopa puhjeta. Huonolla tuurilla voi myös osua kuuloluihin, jolloin kuulon heikkenemisen riski on olemassa.

”Putsaaminen on monille vain tapa.”

Miten korvat putsataan oikeaoppisesti?

Lindbladin mukaan hyvin vastaus on yksinkertainen: jättämällä putsaaminen kokonaan välistä.

– Suurimmalla osalla korvien putsaus sujuu luonnollisesti niin, ettei korvia tarvitse itse puhdistaa lainkaan. Putsaaminen on monille vain tapa. Esimerkiksi suihkun jälkeen korvat kuivataan vanupuikon avulla. Se on usein kuitenkin tarpeetonta, Lindblad sanoo.

Jos korvavaha syystä tai toisesta ärsyttää, putsaustyyli kannattaa valita korvavahan mukaan.

– Aika yleistä on krooninen korvakäytävien lievä ihottuman kaltainen tila. Silloin korvakäytävän iho on kuiva ja vaha hilsemäistä. Silloin syntyy myös korvan kaivamisen tarve, mutta puhdistaminen ja hierominen vain pahentavat asiaa, Lindblad sanoo.

Kuivia korvia kannattaisi rasvata samaan tapaan kuin ihoa normaalistikin kosteutetaan.

– Itselläni on myös kuivat korvakäytävät ja hoidan niitä rasvaamalla. Vaha tulee silloin normaalimmaksi ja kutiaminen vähenee. Pumpulipuikolla voi varovasti levittää rasvaa korvakäytävän suulle. Vaihtoehtoisesti voi käyttää apteekista saatavaa suihkutettavaa ihoöljyä, Lindblad sanoo.

Jos korvavaha on hyvin paksua ja sitkeää, voi olla syytä käydä toisinaan lääkärillä putsauttamassa korvat.

– Jos vaha on todella tiukkassa, saattaa olla tarpeellista käydä puhdistamassa sitä lääkärillä tai terveydenhoitajalla. Hyvin pienellä prosentilla ihmisistä on kuitenkin sellaiseen tarvetta.

”Joskus vahaa on niin paljon, että korva saattaa mennä tukkoon.”

Myös apteekista saatavat tuotteet toimivat.

– Joskus vahaa on niin paljon, että korva saattaa mennä tukkoon. Silloin kannattaa käyttää vanupuikkojen sijaan esimerkiksi apteekin vahaliuoksia. Osassa vahanpoistomekanismeissa on vesipumppu mukana, jolla voi myös putsata korvia huuhtelun avulla, Lindblad sanoo. 

Mira

Olisipa käsitelty myös nestemäistä valuvaa korvavahaa....... Se unohdetaan aina. Miten se kuuluisi lääkärin mukaan pyyhkiä pois?

vaikku

Ei pidä paikkaansa. Minulla ollut juoksevaa runsasta korvavahaa koko ikäni. Pienenä nukkuessa sitä jopa takertui hiuksiin. Nykyäänkin on pakko puhdistaa korvat, sillä keltainan väri korvan suulla on kamalan näköistä ja korvat ovat tahmeat, kuin liimassa. Ei ollut koskaan korvatulehdusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla