Onko nänneissäsi kipua? Rintasyövän erikoislääkäri Helena Puonti kertoo, milloin on syytä huolestua. 

Nännikivut johtuvat usein hormonaalisista muutoksista. Terveystalon plastiikkakirurgian ja rintasyövän erikoislääkäri Helena Puonti vertaa rintaa puuhun, jonka runkona on nänni. Nännistä haaraantuvat pallomaiset, runsaat oksat rintalohkoihin. Haarojen päässä on maitorauhasia, jotka tuottavat ”maitoa”. Maito kiertää maitopuussa. 

– Kaikilla naisilla kiertää nestettä. Niillä, jotka eivät ole raskaana, neste on vetisempää ja läpinäkyvämpää, ja sitä on paljon vähemmän kuin varsinaista maitoa. Käytännössä se on samaa nestettä kuin äidinmaito, mutta sen koostumus muuttu synnytyksen jälkeen, Puonti kertoo. 

Puonti kertoo, että kuukautiskierron puolivälissä maitoa muodostuu enemmän, kun taas kuukautisvuodon aikoihin tilanne rauhoittuu. Imetys taas tyhjentää rinnan kokonaan, joten siihen tulisi valmistautua rasvaamalla ja hieromalla rintoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–  Jos rungon tai oksien rakenteessa on kaventumia tai tukkeutumia, maito pakkautuu niihin. Se voi aiheuttaa laajentumia ja rakkuloita, jotka aiheuttavat kipua, Puonti selittää rintakivun syntyä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nännikivussa kyse koko rinnan ongelmasta

– Nännin kiputuntemus, paineen ja kiristyksen tunne, joskus myös kosketusarkuus, on yleensä koko rinnan ongelma. Tällöin puhutaan mastopatiasta. Nänni saattaa erittää vihertävää nestettä, Puonti kertoo. 

Puontin mukaan mastopatiaan voi liittyä tulehduksia. Imetys hoitaa näitä mastopatiakipuja, koska se avaa ja tyhjentää maitotiehyitä. 

Milloin lääkäriin? 

Puonti neuvoo hakeutumaan lääkäriin mikäli ainoastaan nännissä on oireita, kuten ihottumaa, kipua tai verenvuotoa. Lääkäri tekee perustutkimukset. Pitkittyneestä nänni-ihottumasta pitää ottaa näyte, koska taustalla voi olla Pagetin tatui, johon liittyy tietynlainen rintasyöpämuutos.

Puonti muistuttaa, että hormonikierron mukaan aaltoileva, koko rinnassa tuntuva kipu on yleensä harmitonta. Vaikka monelle tulee ajatus rintasyövästä, siitä ei kannata olla huolissaan. 

– Rintakipu ei ole yleensä rintasyövän merkki. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla