Markkinoilla on jos jonkinlaista hammasharjaa, -tahnaa ja -tikkua. Mistä tietää, mitkä niistä ovat parhaat hampaiden puhdistukseen? Asiantuntija vastaa. 

Sähköhammasharja vai tavallinen? 

Hammaslääkärit suosittelevat nykyään potilailleen sähköhammasharjaa. Sähköhammasharjan etuna on pieni, nopeaa puhdistusliikettä tekevä harjasosa, jolla hampaat saa tehokkaasti puhtaaksi myös vaikeasti puhdistettavilta alueilta. Sähköhammasharja antaa jonkin verran anteeksi, jos harjaustekniikka on huono. Se on kätevä etenkin, jos hampaiden harjaaminen käsiharjalla on hankalaa esimerkiksi sormien nivelrikon vuoksi.

Käsihammasharjan käyttö vaatii hyvää tekniikkaa. Oikein käytettynä kaikilla hammasharjoilla saa kuitenkin puhdistettua hampaat riittävän hyvin.

Hampaat on tärkeää saada mahdollisimman puhtaiksi, sillä karieksen lisäksi suun terveyttä koettelevat iensairaudet, kuten ientulehdus ja sitä vakavampi hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usein ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan ja ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Jos ientulehdus saa jatkua hoitamatta, hampaan kiinnitys alkaa tuhoutua. Ikenen ja hampaan välissä oleva kapea rako, ientasku, saattaa syventyä, jolloin tulehdus etenee hampaita tukevaan leukaluuhun. Hoitamattomana parodontiitti voi vähitellen irrottaa hampaan tai hampaat leukaluusta.

Parodondiittia on vaikea huomata itse, koska tulehdus on ikenen alla piilossa ja se voi olla pitkään oireeton. Ikenien verenvuoto ja punoitus
sekä pahanhajuinen hengitys voivat kieliä joko ientulehduksesta tai lievästä, alkavasta parodontiitista. Tavallinen ientulehdus paranee
yleensä muutamassa päivässä, kun puhdistaa hammasvälit huolellisesti ja harjaa hampaat kahdesti päivässä. Jos ienverenvuoto ei lakkaa,
kannattaa käydä hammaslääkärissä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ainoa tapa huomata piilevät tulehdukset on käydä säännöllisesti suun tutkimuksessa. Kun parodontiitti todetaan ajoissa, tulehduksen eteneminen voidaan pysäyttää. 

Hyvä suuhygienia on tärkeä siksikin, että suun tulehdukset voivat heikentää yleissairauksien, kuten diabeteksen ja reuman hoitotuloksia ja suurentaa sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Tavallinen suun bakteeri voi muuttua vaaralliseksi myös terveelle ihmiselle, jos se pääsee leviämään verenkiertoon.

Käykö marketin hammastahna?

Hyvin käy, jos suu on terve eikä suun kuivuus vaivaa. Riittävän fluoriannoksen saa, kun harjaa hampaat kahdesti päivässä fluoripitoisella  hammastahnalla, jossa on fluoria 1450 ppm. Hammastahnojen fluori on tavallisesti natriumfluoridia, mutta muitakin fluoriyhdisteitä voi käyttää.

Jos hampaita vihloo, kannattaa käyttää vihloville hampaille tarkoitettua hellävaraista hammastahnaa. Kuivasuisen on hyvä välttää voimakkaasti
vaahtoavia hammastahnoja. Ne sisältävät natriumlauryylisulfaattia, joka voi ärsyttää ja kuivattaa suun limakalvoja. Kuivalle ja herkälle suulle sopivia, vaahtoamattomia hammastahnoja voi ostaa apteekista.

Mikä on paras väline hammasvälien puhdistamiseen?

Ikääntyville sopii yleensä hammasväliharja, sillä hammasvälit ovat usein laajat. Harja valitaan hammasvälien koon mukaan, ja eri väleihin saatetaan tarvita erikokoista harjaa.

Tiiviiden hammasvälien puhdistukseen sopii usein paremmin hammaslanka tai hammastikku, mutta etenkin hammaslangan käyttö voi olla iän myötä hankalaa, koska se vaatii sorminäppäryyttä. Suuhygienisti neuvoo sopivat välineet yksilöllisesti ja joka koloon.

Asiantuntijoina hammaslääkäri Lina Julkunen, Oral QMedical, ja terveyskeskushammaslääkäri Tiina Aaltonen, Hammaslääkäriliiton valtuutettu

 

Tämä on ET Terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä

Lisää ET terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/etterveys.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla