Jos läheisesi on salannut sinulta sairautensa tai olet itse tehnyt niin, kerro kokemuksistasi kyselyssämme.

Kun sairastuu vakavasti, tilanne koskettaa aina myös läheisiä: perhettä, ystäviä, kumppania. Mutta entäpä jos omaiset eivät koskaan saa tietää sairaudesta?

Brittiläinen mies haki neuvoa The Guardianin kysymys-vastaus-palstalta, kun hänelle selvisi, että hänen vaimonsa oli salannut häneltä sairastavansa rintasyöpää. Pari on ollut naimisissa 40 vuotta, ja vaimo on sairastanut syöpää kahden vuoden ajan.

Oli käynyt ilmi myös, että syöpä oli edennyt luihin ja ennuste oli heikko: mies jäisi pian leskeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mies kertoo palstalla, että on päässyt sinuiksi tämän tulevaisuudennäkymän kanssa. Samoin hän on hyväksynyt, että puoliso salasi asian häneltä pitkään. Silti tilanne herättää hänessä yhä monenlaisia tunteita surusta vihaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen kaikkea mies pyytää kuitenkin neuvoja siihen, miten selviäisi tilanteessa yksin – puoliso on kieltänyt häntä kertomasta asiasta kellekään muille, edes pariskunnan aikuisille lapsille. Tämä on johtanut siihen, että mies on eristäytynyt läheisistä ystävistään, jotta ei joutuisi valehtelemaan.

Puoliso on kertonut salanneensa asian, säästääkseen perheensä järkytykseltä. Mies puolestaan uskoo, että salailu johtuu osaltaan myös siitä, ettei hän olisi hyväksynyt syövän hoitoa yksinomaan vaihtoehtoisilla hoitomuodoilla.

Lopullinen totuus ei tarinasta selviä, mutta selvää on, että tilanne on monin tavoin vaikea ja kipeä.

Me Naiset haluaa lisätä ymmärrystä erilaisista tilanteista molempien osapuolien näkökulmasta. Syitä sairauden salaamiseen voi olla monia. Kenties tarkoituksena on suojella läheisiä. Kenties sairauteen liittyy häpeää.

Toisaalta ulkopuolelle jätetyn osa ei ole helppo. Se voi herättää kysymyksiä, kuten enkö ole luottamuksen arvoinen. Tai jos totuus ei ole selvinnyt, synnyttää epätietoisuutta siitä, mikä toisella on – usein läheisestä ihmisestä aistii, jos jokin on vialla.

Jos olet itse joskus piilottanut sairauden läheiseltäsi tai läheisesi on piilottanut sairautensa sinulta, kerro meille tarinasi. Voit kertoa kokemuksistasi ja niihin liittyvistä tuntemuksistasi alla olevalla lomakkeella. Kyselyn vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla