Karvoista pääsee helposti eroon kosmeettisin keinoin. Mikäli vaivaan liittyy muita oireita tai kasvu on alkanut äkillisesti, kannattaa käydä lääkärillä. Kuva: Shutterstock
Karvoista pääsee helposti eroon kosmeettisin keinoin. Mikäli vaivaan liittyy muita oireita tai kasvu on alkanut äkillisesti, kannattaa käydä lääkärillä. Kuva: Shutterstock

Liiallisesta karvankasvusta kasvojen alueella ei kannata välttämättä huolestua. Syyt liittyvät yleensä hormoneihin ja ovat usein harmittomia. 

Taas sitä puskee, tummaa haituvaa ylähuulen päälle! Ärsyttävätkö ”ylimääräiset” naamakarvat sinuakin? Jopa 5–10 prosenttia naisista kertoo kärsivänsä liikakarvoituksesta. Yleensä oire on harmiton ja haitta lähinnä ulkonäöllinen. Terveyskirjasto suosittelee liikakarvoituksen itsehoidoksi kosmeettisia menetelmiä, kuten nyppimistä tai karvojen poistoa koneella.

Useimmiten liiallisen karvankasvun syyt ovat harmittomia. Mikäli liikakarvoitukseen liittyy muitakin ongelmia, kuten epäsäännöllinen kuukautiskierto, kyse on yleensä androgeenien eli mieshormonien ylituotannosta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muita syitä liialliseen karvankasvuun voivat olla: 

  1.  Karvankasvu voi lisääntyä raskauden aikana. Mikäli karvankasvun syynä on raskaus, vaiva katoaa yleensä nopeasti. 
  2. Toinen hormoneja sekoittava, mutta sinällään harmiton syy ovat vaihdevuodet. Ne lisäävät liikakarvoitusta kasvojen alueella. 
  3. Ylipaino voi olla yksi syy liialliselle karvankasvulle. Tällöin hoidoksi riittää yleensä laihduttaminen. Painonhallinta on tärkeää myös muiden hormoneihin vaikuttavien sairauksien ehkäisyssä. 
  4. Vaikka munasarjojen monirakkulaoireyhtymä saattaa kuulostaa pitkältä ja hankalalta sanalta, se on naisten yleisin hormonihäiriö. Liikakarvoituksen lisäksi muita oireita ovat epäsäännölliset kuukautiset ja lapsettomuus. 
  5. Lisämunuaiset sijaitsevat kehossa munuaisten yläpuolella. Ne osallistuvat kehossa hormonituotantoon. Lisämunuaisten sairaudet ja kasvaimet ovat harvinaisia, mutta mahdollisia liikakarvoituksen aiheuttajia. 
  6. Myös tietyissä lääkkeissä voi olla sivuvaikutuksena androgeenien tuotantoa. Sellaisia ovat esimerkiksi steroidit ja minoksiliini-niminen verenpainelääke. 
  7. Ehkäisypillerien käyttäjien kannattaa muistaa, että pillerit usein hillitsevät karvankasvua. Pillerien käytön lopettamisen jälkeen karvankasvu taas saattaa hetkeksi lisääntyä. 

 Mikäli liiallinen karvankasvu on alkanut nopeasti ja siihen liittyy muitakin oireita, syy kannattaa varmuuden vuoksi selvittää lääkärillä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähteet: Terveyskirjasto, Stylecaster.

Sisältö jatkuu mainoksen alla