Pöpöjä siellä, noroa täällä. Bakteerikammoiset kertovat, mitä he välttelevät tautien pelossa.

Bakteerikammoiselle jokainen kosketettava pinta on uhka – mutta onneksi heillä näyttää olevan myös paljon keinoja, joiden avulla vältellä saastuneita pintoja.

Koskaanhan ei voi ottaa liian varman päälle, vaikka esimerkiksi tämän YouTuben AsapScience-tiedekanavalla julkaistun videon mukaan vessanpöntön renkaan paperointi on bakteerien välttelyssä täysin turhaa.

Kertomusten joukosta löytyy myös muutama käyttökelpoinen vinkki niihin kausiin, kun taudit riehuvat työpaikoilla ja päiväkodeissa. Kannattaa aloittaa vaikkapa käsienpesusta.

Ovenkahvakammo

”Julkisissa tiloissa en koskaan vedä/työnnä ovea auki kahvasta siitä kohtaa, josta laskelmoin muiden avaavan: esimerkiksi avaa oven työntämällä vaikka lantiolla tai tartun kahvaan niin, että laitan takin hihaa vähän suojaksi käden ja kahvan väliin. Vessareissun jälkeen tartun ovenkahvaan niin, että välissä on käsipyyhepaperi. En koske bussissa, liukuportaissa tai metrossa kaiteisiin. Hissin nappulaa ja valokatkaisimia painan julkisissa tiloissa joko sormen rystyspuolella, en sormenpäällä, tai laitan hihaa sormen ja nappulan väliin. Pesen kädet aina, kun tulen kotiin ja aina ennen ruokailua. Kun olen pessyt kädet ennen ruokailua, en koske työpaikalla esimerkiksi kaappien vetimiin tai hanaan.”Tässä oikea napinpainallusote.

Norovadelmat ja Egypti pannassa

”Pelkään oksentamista! En niin pahasti, että välttäisin hissinnappeja ja vuorailisin vessanpönttöä, mutta en kyllä ikinä vetäisi mitään konditorian vadelmaviineriä ihan siinä pelossa, että päällä olevat vadelmat ovat norovadelmia. Enkä lähtis Egyptiin lomalle.”

Autopilotti päällä

”En paljonkaan enää kiinnitä huomiota bakteeripesäkkeiden välttelyyn – sillä käyn jo autopilotilla tässä asiassa joka päivä. Koskaan en koske metroissa tai ratikoissa tankoihin, joista voi ottaa tukea – kehittää myös tasapainoa! Julkisissa liikennevälineissä, liikennevaloissa ja hisseissä en paina nappuloita paljaalla sormenpäällä vaan sormen rystyspuolella.

Pesen lisäksi aina ensimmäisenä käteni, kun saavun kotiin tai työpaikalle. Yleisissä vessoissa noudatan myös varovaisuutta: paperoin pöntön ja käytän kyynärpäätä tai hihaa, kun suljen vesihanan käsipesun jälkeen. Hihaa tai kyynärpäätä käytän myös, kun pitää poistua vessasta – kahvahan on saastaisista saastaisin. Ja niistä hotellin laseista en juo koskaan.”

Kättä pidempää

”Hissinnappien lisäksi esimerkiksi kaupan hedelmä- tai leipäosaston vaakanäppäimiin ei pidä koskea sormin. Mieluummin tökin niitä kulkukortillani, hihansuulla, avaimilla, tai jos ei ole kättä pidempää, sitten sormin mutta aina rystyspuolella.

Aikoinaan autokoulussa ajo-opettaja katsoi vähän pitkään, kun aina tunnin aluksi kaivoin repustani savetin ja putsasin ratin. Harrastan samaa edelleen joka kerta vuokra-auton rattiin hypätessäni. Odotustilojen lehdet ovat myös ehdoton nounou, eikä lentokoneessa korviin työnnetä matkustajille jaettavia kuulokkeita.”

Kauhujen bajamajat

”Kesätapahtumien bajamajat ovat pöpökammoisen kauhukeskus. Olen kerran ajanut taksilla varttitunnin matkan käydäkseni siistissä sisävessassa yleisötapahtuman ulkohuussin sijaan.”

Rätit ällöttävät

”Pidän itseäni ihan tasapainoisena ihmisenä, enkä ole taipuvainen neuroottisuuteen. Mutta rätteihin en pysty koskemaan. Se kylmä nihkeys ja ummehtunut haju, yäk! Ja vaikken pelkää bakteereita, niin märässä rätissä ne voi suorastaan nähdä. Työpaikan keittiössäkin otan vettä siitä hanasta, jonka varressa ällötys ei roiku. Kotona käytän rätin sijaan keittiöpyyhkeitä, joita minulla on kaapissa metrin pino.”

Avaisiko joku muu oven?

”Raitiovaunu on paha. Odotan aina viimeiseen asti, että joku muu painaisi pysäytysnappia. Jos ei, alkaa taistelu siitä, että minun on pakko painaa. Talvella se on helppoa, kun ennen painamista voi laittaa hanskat käteen, mutta kesällä koukistan etusormen ja painan sillä. Odotan myös, että kuski avaa oven, ettei minun tarvitse itse painaa avausnappia.”

Pihtiote hanasta

”Minulla on spesifi fobia vesihanojen avausvivun alaosaan. Olen lukenut jostain, että sitä alaosaa ei kukaan tajua pestä, mutta silti kaikki tarttuu siihen saastaisin käsin. Siispä väännän hanat auki sievästi etusormen ja peukalon pihtiotteella.”

Lue myös:

Näihin bakteeripesäkkeisiin kosket säännöllisesti, vaikket tahtoisi

Tämä yksinkertainen kikka toimii: ei flunssaa yli kymmeneen vuoteen!

Suomalaiset ovat sottaisempia kuin kuvittelevat

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health