Erikoislääkäri Carl Kyrklundin mukaan ihomuutoksissa hyvänä ohjenuorana toimii ”ruma ankanpoika” -teoria. Jos jokin muutos erottuu joukosta, sitä kannattaa näyttää lääkärille.

Yrittäjä ja bloggaaja Janni Hussi, 27, kertoi hiljattain Instagramissa ja Youtube-videolla, että hänellä on diagnosoitu syöpä. Kyseessä on dermatofibrosarkooma, joka on ihon pahanlaatuinen pehmytkudoskasvain.

Jannin syöpä havaittiin, kun hän kävi maaliskuussa näyttämässä lääkärille olkapäässään jo pidempään ollutta näppylää. Näpyn ympärille oli alkanut muodostua mustelma. 

– Naureskelin, että nyt käydään posauttamassa yksi ihonalainen finni Youtubessa nähdyllä tyylillä. Hymy kuitenkin hyytyi aika nopeasti, kun lääkäri löysin mun ”finnistä” värimuutoksia, hän kertoo Instagramissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Videolla hän myös näyttää itsestään aiemmin otettua kuvaa, jossa ihomuutos näkyy. Pääset katsomaan Jannin videon aiemmasta jutustamme, joka löytyy alla olevasta linkistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Sarkooma eli tukikudossyöpä

Sarkooma on yleisnimitys tukikudossyövälle. Tukikudoksia ovat luu, rusto, sidekudos, rasvakudos, verisuonet ja lihaskudos. Sarkoomia esiintyy kaikkialla kehossa, mutta yleensä ne sijaitsevat pehmytkudoksissa, ihossa, hermostossa, mahalaukussa ja esimerkiksi luustossa.

Pehmytkudossarkooman tavallisin oire on kasvava kyhmy, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Sarkooma voi joskus olla myös oireeton.

Koska pehmytkudossarkoomat ovat harvinaisia, niiden hoitosuunnitelma on yksilöllinen. Ensisijainen hoitomuoto on leikkaus.

Jannin ihomuutos on leikattu jo kerran, ja hän kertoo videolla olevansa juuri menossa uuteen leikkaukseen. Siinä hänen olkapäästään otetaan entistä suurempi pala ihoa pois, jottei sarkooma uusiutuisi.

Videolla Janni kertoo, että hänen kohdallaan sairaus on hyvin hoidettavissa. 

Duodecimin Terveyskirjaston mukaan valtaosa pehmytkudossarkoomapotilaista paranee. Jos sairaus on hoidettu leikkaamalla tai leikkauksen ja sädehoidon yhdsitelmällä, viiden vuoden kuluttua lähes 90 prosenttia potilaista on selvinnyt ilman paikallista uusiutumaa.

Pehmytkudossarkooman ennuste on hyvä etenkin, jos kasvain on paikallinen. Viiden vuoden seurannassa noin 70 prosentilla potilaista sairaus ei ole uusiutunut paikallisesti eikä etäpesäkkeisenä tautina. Dermatofibrosarkoomassa etäpesäkkeiden muodostuminen on Terveyskirjaston mukaan harvinaista.

Ihosyöpien määrä kasvaa Suomessa

Syöpä on sairaus, jonka diagnosoiminen vaatii aina lääkärin apua. Syöpiä on hyvin monia erilaisia, sarkooma on vain yksi syövän muoto.

Pehmytkudossarkoomat ovat harvinaisia. Kaikista syövistä niiden osuus on alle 1 prosentin. Suomessa todetaan vuosittain hieman yli 200 uutta pehmytkudossarkoomaa, kertoo Kaikki syövästä -sivusto.

Monet muut ihosyövät ovat Suomessa hyvin yleisiä. Helsingin Sanomat kertoi taannoin, että etenkin ihomelanoomat ja okasolusyövät ovat alkaneet lisääntyä nopeasti. Vaikka 2010-luvun alkupuolella ihosyöpien määrä näytti vähenevän, niiden havainnot ovat nousseet huomattavasti vuodesta 2015 eteenpäin.

Syöpärekisterin tutkimusjohtajan Janne Pitkäniemen mukaan suurin syy ihosyöpien määrän kasvuun on se, että runsaasti matkailua harrastaneet ikäluokat alkavat olla keski-ikäisiä ja sitä vanhempia. Ihosyöpä havaitaan usein tuossa iässä, vaikka muutokset ihon solukossa ovat voineet tapahtua vuosikymmeniä aikaisemmin, Pitkäniemi kertoi HS:lle.

Suomessa yleisin ihosyöpä on tyvisolusyöpä, johon sairastuu vuosittain 8 500 suomalaista. Seuraavaksi yleisin on okasolusyöpä, joita löydetään vuosittain Suomessa noin 1 700. Melanoomaan sairastuu vuosittain yli 1 400 suomalaista.

Ihosyöpä ilmoittaa itsestään usein ihon muutoksina. Millaisten iholla näkyvien muutosten takia kannattaa hakeutua lääkäriin? Kokosimme merkit yhteen:

1. Luomessa on VARO-merkkejä

Melanooma on muita ihosyöpiä ärhäkämpi syöpä. 25 prosenttia melanoomista kehittyy luomeen. Pahanlaatuisen luomen voi tunnistaa niin sanotun VARO-muistisäännön avulla

  • V – Väri vaihtuu tummaksi tai epätasaiseksi
  • A – Alue laajenee nopeasti
  • R – Reunasta tulee epätarkka
  • O – Osat epäsymmetriset

Alla olevassa kuvassa näet neljä erilaista esimerkkiä siitä, miltä pahanlaatuinen luomi voi näyttää.

Kuva: euromelanoma.org
Kuva: euromelanoma.org

– Selkeästi pahanlaatuisen luomen merkki on haavautuminen, dermatologi Laura Bouchard on kertonut Me Naisille.

2. Ihossa on niin sanottu ”ruma ankanpoikanen”

Vaikka luomista puhutaan usein, ne eivät ole ihosyövän ainoa merkki. Mitä enemmän ikää on mittarissa, sitä enemmän huomiota kannattaa kiinnittää kaikenlaisiin ihossa tapahtuviin muutoksiin. Jos jokin kohta ihossa muuttuu tai kasvaa, sitä kannattaa näyttää lääkärille, oli muutos minkä värinen tahansa.

– Kannattaa verrata ihomuutoksia myös muualla ihossa oleviin kohtiin. Jos esimerkiksi kädessä on paljon ruskeita ja pyöreitä ja luomia ja yhtäkkiä tuleekin yksi läiskä, joka on vaaleanpunainen, siihen kannattaa kiinnittää huomiota, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund on kertonut.

Kyrklundin mukaan ihomuutoksissa hyvänä ohjenuorana toimii niin sanottu ”ruma ankanpoika” -teoria. Jos jokin muutos erottuu joukosta, sitä kannattaa näyttää lääkärille.

Aiemmassa jutussamme Carl Kyklund kertoi, mistä päin kehoa ihosyöpä löytyy yleisimmin. Pääset juttuun alla olevasta linkistä.


3. Iho vuotaa verta helposti

Terve iho ei vuoda verta tuosta vain. Jos iho menee esimerkiksi rikki silloin, kun sitä kuivaa tavallisella pyyhkeellä, lääkärin pakeille on syytä mennä.

– Jos esimerkiksi suihkun jälkeen joku kohta ihossa alkaa vuotaa verta helposti ja usein, se ei ole normaalia, Kyrklund on kertonut.

4. Syylä ei parane ja/tai tulee erikoiseen paikkaan

Jos syylä on kädessä tai jalkapohjassa ja apteekin syylähoito näyttää tehoavan siihen, syylä on todennäköisesti aivan vaaraton. Jos syylä tulee jonnekin muualle eikä parane, siihen kannattaa reagoida.

– Joissain tapauksissa syylässä on ollut kyse okasolusyövästä. Myös melanooma ja tyvisolusyöpä voivat joskus näyttää syylältä, Kyrklund on kertonut. 

Esimerkiksi näyttelijä Antti Holmalla todettiin muutama vuosi sitten melanooma, joka oireili syylämäisenä

5. Ihossa on punertava karhea kohta, joka ei parane kortisonivoiteella

Punertava ja karhea kohta ihossa – ei luomessa – voi olla merkki okasolusyövän esiasteesta, joka tunnetaan myös nimellä aurinkokeratoosi. 

Dosentti, ihotautien erikoislääkäri Mari Grönroos Ihosairaalasta kertoi aiemmassa jutussamme, että aurinkokeratoosin voi itse tunnistaa, jos kuiva ja tarkkarajainen läikkä ei parane viikossa, vaikka siihen panisi joka päivä kortisonivoidetta. Silloin muutosta kannattaa näyttää lääkärille.

Itsessään aurinkokeratoosi on vaaraton.

– Ihomuutos kannattaa hoitaa heti, sillä kuitenkin osa kehittyy okasolusyöväksi. Se pitää aina myöhemmin leikata, Grönroos kertoi.

Hyvä Terveys -lehden haastattelema kuusikymppinen Arja-Leena Saunio kertoi, että hänen ihollaan aurinkokeratoosi oireili finnimäisenä näppylänä.

Lue kattava juttu aurinkokeratoosista alla olevasta linkistä. 


6. Kynteen ilmaantuu erikoinen muutos

Ihosyöpiä voi ilmaantua mihin tahansa, missä on ihoa. Joskus se voi oireilla myös kynnessä. 

– Vaaleaihoisilla 1–2 prosenttia kaikista melanoomatapauksista tulee kynteen tai kynsinauhaan. Tummaihoisilla luku on peräti 15–20 prosenttia, Carl Kyrklund on kertonut Me Naisille.

Kyrklundin mukaan on aihetta mennä lääkärin pakeille, jos kynteen tai kynsinauhaan ilmaantuu aikuisiällä ruskea viiru. 

– Myös kynsinauhan tummuminen, kynsinauhan verta vuotava haava ilman loukkaantumista tai yksittäinen kasvava patti voivat olla merkkejä ihosyövästä. Lisäksi kynnen halkeaminen kahtia voi viitata ihosyöpään. 

TS

Olen 57v mies. Oikean käden ranteeseen on ilmestynyt epämääräisen muotoinen ruskea läikkä, noin 6-7 mm. Samoin kämmenselkään hieman pienenpi. Rystyseen ilmestyi tämän jälkeen sinertävä piste noin 2 mm.
Ranteen päällä on myös punertava näppy, halk. 2 mm ja noin millin korkuinen.

Vierailija

Väärä käsitys aurinkovoiteiden syöpää estävästä vaikutuksesta pysyy julkisuudessa rahan ahneen aurinkovoide teollisuuden ja syöpäteollisuuden pelotellessa ihmisiä vuorotellen. Kesän lähestyessä media pommittaa meitä päivittäin myyteillä, joiden mukaan auringon säteiltä suojautuminen suojaisi meitä jotenkin siltä ainoalta asialta, jonka auringonsäteet itse asiassa ehkäisevät, eli syövältä.

Mikä ironisinta, aurinkovoiteet itsessään aiheuttavat syöpää.

.

http://www.ravintoterveys.net/aurinkorasva.htm

.

Sisältö jatkuu mainoksen alla